Kesihatan

Dendam, Gejala Gangguan Keperibadian Paranoid

, Jakarta - Ada beberapa perkara yang dapat dikenali sebagai gejala gangguan paranoid, salah satunya sering menyimpan dendam atau dendam. Biasanya, ini berlaku kerana ada pengalaman atau trauma di masa lalu, setelah merasa disakiti oleh orang di sekitar, sehingga menahannya menjadi dendam dan berakhir dengan tingkah laku paranoid.

Gangguan paranoid adalah masalah yang berlaku dalam kesihatan mental. Penyakit mental ini dicirikan dengan menahan dendam, ketakutan yang berlebihan, dan tidak dapat mempercayai orang lain. Orang yang menderita gangguan ini tiba-tiba menjadi sangat bimbang dan merasa tidak selesa kerana mereka selalu merasa curiga dan ketakutan yang berlebihan malah mereka yang paling dekat dengan mereka.

Baca juga: Gangguan Paranoid Adakah Sukar Mempunyai Hubungan Harmoni, Benarkah?

Mengenali Orang dengan Gangguan Paranoid

Gangguan paranoid menyebabkan penderita selalu menganggap orang lain sebagai berbahaya dan mempunyai niat untuk menyakiti mereka. Orang yang mengalami gangguan ini cenderung merasa sangat takut, curiga, dan menimbulkan dendam. Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkannya, tetapi gangguan paranoid dikatakan berkaitan dengan pengalaman trauma masa lalu.

Di samping itu, terdapat beberapa sifat lain yang dapat muncul sebagai gejala gangguan keperibadian paranoid, termasuk:

  • Meragui komitmen dan kesetiaan orang lain. Ini boleh menyebabkan penderita tidak mempercayai orang di sekelilingnya dan merasakan bahawa semua orang akan menipu.
  • Tutup dan enggan memberitahu orang lain. Bukan tanpa sebab, ini berlaku kerana orang yang menderita paranoia merasa sangat takut dan bimbang maklumat yang diberikan akan disalahgunakan.
  • Kesal dan tidak dapat memaafkan orang lain.
  • Selalunya menganggap bahawa seseorang mempunyai maksud tersembunyi atau niat buruk ketika memberi komen atau bertanya sesuatu.
  • Mempunyai kecurigaan berulang, biasanya berlaku tanpa alasan yang jelas.
  • Bersikap dingin dan jauh dan mengelakkan hubungan dengan orang lain.
  • Sering merasa tidak bersalah. Ketika berada di tengah-tengah pertengkaran dengan seseorang, orang yang mengalami gangguan paranoid sering merasa seperti berada di sebelah kanan.

Kerana mereka selalu merasa curiga terhadap orang lain, orang-orang dengan gangguan ini sering merasa sukar untuk bergaul, bahkan sepertinya menimbulkan permusuhan. Kadang kala, orang yang menghidap penyakit ini sering menyendiri dan enggan bekerjasama dengan orang lain. Gangguan mental ini tidak boleh dipandang remeh dan harus mendapat rawatan yang sewajarnya agar hubungan dengan persekitarannya tidak menjadi rosak.

Baca juga: Ibu yang mengalami gangguan paranoid, inilah kesannya pada anak-anak

Perlu diperiksa oleh ahli psikologi untuk mendiagnosis penyakit ini. Ini kerana beberapa gejala keperibadian paranoid hampir sama dengan gejala gangguan mental yang lain, seperti gangguan keperibadian sempadan. gangguan keperibadian sempadan ) dan skizofrenia. Segera berjumpa dengan ahli psikologi jika anda merasakan anda mengalami tanda-tanda gangguan keperibadian paranoid.

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada ahli psikologi atau psikiatri mengenai gangguan paranoid pada aplikasi . Lebih mudah untuk menghubungi pakar melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan mental dan petua untuk menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Sering Membalas Dendam, Waspadalah terhadap Gangguan Keperibadian Paranoid

Setelah didiagnosis, penghidap penyakit ini akan dinasihatkan untuk menjalani terapi untuk mengurangkan perasaan tidak percaya atau paranoia pada diri mereka sendiri. Penggunaan ubat juga dapat dilakukan untuk membantu mengurangkan gejala paranoia yang mengganggu. Segera dapatkan bantuan profesional sekiranya gejala masalah kesihatan mental ini sangat teruk dan menyusahkan.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.