Kesihatan

Ingin mempunyai rambut tebal? Cubalah 5 Petua Ini

Jakarta - Rambut setiap orang berbeda, mulai dari tekstur, bentuk, ukuran, hingga tebal. Perbezaan ini sering mempengaruhi penampilan dan keyakinan diri seseorang. Itulah sebabnya banyak orang merawat dan mengubah rambut mereka agar kelihatan lebih yakin.

(Baca juga: Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu )

Bagi sesetengah orang, ketebalan rambut tidak menjadi masalah. Tetapi bagi sebilangan yang lain, ketebalan rambut dapat mengurangkan keyakinan diri. Contohnya, orang yang mempunyai rambut nipis merasakan bahawa rambut mereka mudah lemas dan kusam. Sebenarnya, terdapat banyak faktor yang menjadikan rambut menjadi nipis. Antaranya ialah faktor genetik, tekanan, pemakanan, menopaus, hingga keadaan perubatan tertentu seperti gangguan tiroid.

Sekiranya anda mempunyai rambut nipis dan ingin menebalkan rambut, anda boleh! Kerana, selagi itu bukan disebabkan oleh faktor genetik, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan rambut anda tebal. Ada apa-apa?

1. Rutin Mencuci

Syampu disyorkan. Namun, itu tidak bermakna anda harus mencuci rambut setiap hari. Kerana, mencuci rambut setiap hari sebenarnya dapat menghilangkan minyak pada kulit kepala dan membuat rambut mudah gugur. Sebaik-baiknya, syampu boleh dilakukan 2-3 kali seminggu. Sekiranya rambut anda berminyak, anda boleh mencucinya 3-4 kali seminggu.

2. Sikat Rambut Dengan Perlahan

Menyisir rambut terlalu kerap dan kuat boleh menjadikan rambut anda pecah dan nipis. Sebab itu ketika menyikat rambut, pastikan anda menyikat perlahan. Terutama ketika rambut basah. Kerana, menurut pakar kesihatan rambut, Tony McKay, rambut basah lebih cenderung kepada keguguran rambut. Jadi, sebelum menyikat rambut basah, keringkan dengan tuala. Lap lembut tuala sehingga rambut kering.

(Baca juga: Cara merawat keguguran rambut secara semula jadi )

3. Elakkan Menggunakan Pengering Rambut

Walaupun anda sering menggunakannya, adalah idea yang baik untuk mengelakkan penggunaan pengering rambut untuk mengeringkan rambut anda. Kerana, haba yang dihasilkan pengering rambut boleh menjadikan rambut kering dan mudah rontok. Sekiranya anda masih mahu menggunakan pengering rambut , ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan, seperti:

  • Jarakkan rambut dengan pengering rambut kira-kira 20-30 sentimeter.
  • Gunakan serum rambut sebelum menggunakan pengering rambut .
  • Keringkan rambut anda dengan tuala sebelum menggunakannya pengering rambut.
  • Tetapkan suhu pengering rambut , cuba suhu tidak terlalu panas.
  • Bergerak pengering rambut seluruh rambut.
  • Jangan terlalu kerap menggunakannya pengering rambut.

4. Menguruskan Tekanan

Tekanan yang menyebabkan keguguran rambut adalah tekanan yang teruk, seperti tekanan selepas melahirkan, kemalangan, perceraian, tekanan kerja, atau penyakit tertentu. Ia juga tidak langsung menyebabkan keguguran rambut. Kerana, apabila berlaku tekanan yang teruk, tekanan akan mengurai simpanan vitamin B12 di dalam badan yang bertanggung jawab menyebarkan darah, oksigen, dan nutrien ke tisu badan, termasuk rambut. Akibatnya, rambut akan menjadi rapuh dan gugur. Walaupun begitu, ada baiknya belajar mengurus tekanan agar tekanan yang berlaku tidak berpanjangan. Anda boleh melakukannya dengan yoga, berjalan-jalan, menonton filem, atau aktiviti apa pun yang dapat mengurangkan tekanan.

5. Pemakanan Lengkap untuk Rambut

Untuk mengekalkan rambut yang sihat, anda perlu meningkatkan pengambilan makanan berkhasiat untuk rambut. Seperti omega-3 (mampu mengekalkan kulit kepala yang sihat), protein (membantu pertumbuhan dan menguatkan rambut), zat besi (merawat rambut gugur), dan vitamin B atau biotin (mencegah keguguran rambut).

Selain nutrien di atas, anda juga boleh mendapatkan rambut tebal dengan mengambil vitamin khusus untuk rambut. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh mendapatkannya di aplikasi . Hanya memesan vitamin rambut yang anda perlukan melalui ciri-ciri Penghantaran Farmasi atau Penghantaran Farmasi, maka pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari 1 jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play. ( Baca juga: Jaga rambut anda dengan 3 cara mudah ini )