Kesihatan

Ini adalah masalah kesihatan yang dapat dialami oleh landak mini

Landak mini memang menggemaskan, dan boleh menjadi alternatif kepada haiwan peliharaan selain anjing dan kucing. Selain itu, penyelenggaraan juga mudah dan tidak memerlukan banyak ruang. Walaupun begitu, landak mini juga terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, penting untuk mengetahui masalah kesihatan apa yang dapat dialami oleh landak mini.

, Jakarta - Selain kucing, anjing dan ikan hiasan, sekarang landak mini adalah sejenis Landak Pygmy Afrika juga menjadi salah satu haiwan kegemaran untuk dipelihara. Walaupun haiwan dengan badan kecil ini mempunyai duri, ternyata duri itu cukup selamat untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan orang yang mempunyai kulit sensitif harus tetap berhati-hati ketika menyentuhnya. Salah satu sebab mengapa haiwan yang satu ini popular adalah kerana pemeliharaannya yang mudah dan bentuknya yang comel.

Namun, jika anda menjaganya, anda juga harus mengetahui masalah kesihatan yang sering dialami landak mini. Apa awak? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Cara Memilih Sangkar Landak Mini yang Tepat

Masalah Kesihatan Yang Boleh Dialami Mini Landak

Seperti manusia, landak mini juga rentan terhadap pelbagai gangguan dan masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa masalah ini, termasuk:

  • Penyakit Kulat

Kulat pada landak mini boleh menyerang wajah, kulit belakang, muka dan telinga. Sekiranya telinga diserang oleh kulat, ia boleh menyebabkan lendir keluar dari telinga (bengkak). Namun, di kawasan lain seperti kulit di punggung, jangkitan kulat boleh menyebabkan tulang belakang jatuh dan boleh menyebabkan kebotakan dengan tompok-tompok putih, jika tidak dirawat dengan segera. Oleh itu, sangat penting untuk selalu menjaga kebersihan kandang dan persekitaran di mana landak mini disimpan. Sebabnya, manifestasi kulat sering disebabkan oleh keadaan persekitaran yang kotor dan terlalu lembap.

  • Jangkitan Parasit

Selain kulat, sangkar yang kotor dan lembap juga dapat menjadi pencetus kehadiran parasit seperti kutu. Kutu boleh bergerak dari satu landak mini ke landak yang lain. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga landak mini dan kandangnya bersih. Apabila landak mini mempunyai kutu, salah satu petunjuk yang paling ketara ialah landak terlalu sering menggaru bahagian-bahagian tubuhnya, seperti kawasan belakang. Penampilan kutu juga dapat dilihat pada kulit di bahagian belakang dan moncong landak mini. Umumnya, kutu akan berbentuk butiran mikro putih yang, jika diperhatikan dengan teliti, akan berkeliaran di sekitar kawasan bertengger kutu.

  • Obesiti

Masalah kesihatan obesiti pada landak mini boleh disebabkan oleh pengambilan makanan dengan kandungan gula dan lemak yang terlalu tinggi. Oleh itu, pemilihan makanan untuk landak mini mesti dipertimbangkan. Keadaan ini tidak boleh diremehkan, kerana boleh mencetuskan penyakit hati berlemak atau komplikasi lain yang membawa akibat maut bagi landak mini.

Oleh itu, pilih makanan landak dengan kandungan lemak rendah tetapi tinggi protein. Anda boleh memberi makanan kucing landak mini atau makanan anjing yang mempunyai kandungan protein tinggi, rendah lemak, dan kalsium dan fosforus yang seimbang. Sebabnya, makanan jenis ini baik untuk kesihatan tulang dan ginjal landak mini.

Baca juga: Cara Menjaga Landak Mini untuk Tetap Kebersihan

  • Jangkitan pernafasan

Landak mini terdedah kepada jangkitan pernafasan, terutamanya ketika mereka masih muda. Penyebabnya boleh berbeza-beza, salah satunya adalah jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan radang paru-paru. Sekiranya landak mempunyai jangkitan pernafasan, terdapat beberapa gejala yang boleh muncul, seperti bersin, hidung berair dan mata yang berkerak. Gejala ini juga boleh disertai oleh beberapa keadaan lain, seperti sesak nafas, berdehit, atau batuk.

Oleh itu, jika landak mini mengalami masalah kesihatan ini, anda harus segera membawanya ke doktor haiwan untuk mendapatkan rawatan segera. Kerana, jika jangkitan pernafasan tidak diatasi dengan segera, landak dapat kehilangan selera makan dan menjadi lesu.

  • Masalah gastrousus

Gastrointestinal adalah istilah perubatan yang merujuk kepada gabungan organ pencernaan antara perut, usus baik, usus kecil, dan usus besar. Masalah kesihatan gastrointestinal adalah masalah kesihatan biasa yang boleh terjadi pada landak mini dan boleh menyebabkan gejala cirit-birit. Keadaan ini disebabkan oleh bakteria salmonella yang dibawa oleh landak lain, dan boleh merebak ke manusia. Selain itu, bekas makanan dan minuman yang kotor, tikar habuk papan, dan kandang boleh menjadi medium penyebaran bakteria salmonella.

Itulah beberapa masalah kesihatan yang biasa terjadi pada landak mini. Namun, risiko masalah kesihatan ini dapat dikurangkan dengan menjaga kebersihan. Kandang landak mini boleh dibersihkan seminggu sekali, tetapi pastikan membersihkan kotoran di kandang setiap hari.

Landak mini juga perlu dimandikan agar kesihatan dan kebersihan badan mereka terjaga. Anda boleh memandikannya dengan memasukkan baldi kecil berisi air yang dicampurkan dengan sabun atau syampu bayi. Seterusnya, masukkan landak mini ke dalam baldi kemudian tuangkan syampu bayi di badannya dan sikat dengan lembut. Bilas badan landak mini dan keringkan menggunakan kain atau tuala kering yang lembut.

Baca juga: 7 Makanan Terbaik untuk Landak Mini

Menjaga kesihatan landak mini juga dapat dilakukan dengan menjaga pengambilan nutrisi dengan makanan yang berkualiti. Memandangkan landak mini juga dapat diberi makanan kucing, nikmati kemudahan memesan semua keperluan haiwan kesayangan kegemaran anda melalui aplikasi , tanpa perlu meninggalkan rumah dan beratur. Ayuh, muat turun permohonan !

Rujukan:

Jurnal Universiti Negeri Iowa. Diakses pada 2021. Pengurusan Penternakan dan Perubatan Landak Afrika
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Landak - Penyakit
Jadilah kenyal. Diakses pada tahun 2021. Landak - Penyakit
Dunia Landak. Diakses pada tahun 2021. Cara Memandikan Landak: Kaedah Yang Betul
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found