Kesihatan

Ketahui 5 Fakta Ilmiah mengenai Faedah Timun Laut untuk Kesihatan

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan binatang laut yang disebut timun laut? Haiwan yang hidup di dasar laut panjang, lembut, dan tidak mempunyai tulang belakang. Timun laut atau timun laut ( timun laut ). Timun laut adalah salah satu makanan laut, tetapi tidak digunakan untuk dimakan oleh sesetengah orang.

Sebenarnya, timun laut menyimpan pelbagai khasiat dan nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Contohnya ialah protein, asid lemak, magnesium, zat besi, kalsium, zink, dan pelbagai vitamin. Ingin tahu apa faedah timun laut untuk kesihatan badan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah

Baca juga: Ini 7 Kebaikan Makanan Laut untuk Kesihatan

Manfaat Timun Laut untuk Kesihatan

mengikut Jurnal Perubatan Tradisional dan Pelengkap "Kesan manfaat perubatan dan kesihatan timun laut berfungsi", Timun laut telah lama digunakan sebagai makanan dan perubatan tradisional di negara-negara Asia. Jenis timun laut yang sering digunakan misalnya: Stichopus hermanni, Thelenota ananas, Thelenota anax, Holothuria fuscogilva , dan Actinopygamauritiana .

Haiwan laut ini merupakan sumber sebatian yang berpotensi dengan sifat terapeutik seperti triterpenoid glikosida, karotenoid, peptida bioaktif, vitamin, mineral, asid lemak, kolagen, gelatin, kondroitin sulfat, asam amino.

Masih menurut kajian di atas, dalam beberapa tahun terakhir, manfaat kesihatan timun laut telah disahkan melalui penyelidikan saintifik. Menurut kajian, timun laut berguna sebagai penyembuhan luka, neuroproteksi, antitumor, antikoagulan, antimikroba, dan antioksidan.

Inilah faedah timun laut untuk kesihatan:

1. Penyembuhan Luka

Jenis timun laut S . hermanni di Indonesia dikenali dengan nama lain emas gamat, gamat Kacang, atau taikongkong. Spesies ini mendapat banyak pengiktirafan di kalangan pengguna, penyelidik perubatan, dan bioperubatan kerana potensi manfaat kesihatan mereka.

Apa faedahnya S . hermanni atau timun laut untuk kesihatan badan? mengikut Jurnal Perubatan Tradisional dan Komplementari, Timun laut jenis ini kaya dengan protein dan mengandungi banyak glikosaminoglikan sulfat. Glikosaminoglikan sulfat diekstrak dari S. hermanni mempunyai pelbagai fungsi kimia-biologi.

Glikosaminoglikan sulfat dari integumen telah terbukti mempercepat proses penyembuhan luka pada tikus, dan mempercepat pengecutan luka pada penyembuhan luka fasa I. S. hermanni adalah sumber alternatif bahan sintetik yang dapat menyumbang kepada perlindungan saraf.

Baca juga: Untuk Peminat Makanan Laut, Inilah 6 Khasiat Tiram

2. Menjaga Kesihatan Jantung

Makan timun laut secara berkala dapat membantu meningkatkan aspek kesihatan jantung, seperti menurunkan kadar kolesterol. Kajian juga menunjukkan bahawa timun laut dapat membantu menurunkan kadar tekanan darah.

Penting untuk diperhatikan bahawa kajian ini dilakukan pada tikus, dan kesannya pada manusia mungkin berbeza. Selain itu, dipetik dari Persatuan Jantung Amerika Timun laut mengandungi kadar lemak yang rendah, menjadikannya sumber protein tanpa lemak yang sangat baik untuk tubuh.

3. Menjaga Kesihatan Hati

Manfaat timun laut untuk kesihatan tubuh juga berkaitan dengan kesihatan. Menurut penyelidikan, manfaat timun laut dapat mengekalkan darah dan sistem pencernaan yang sihat. Selain itu, pengambilan timun laut juga dapat membantu mengurangkan risiko kerosakan hati.

Menurut kajian yang dijumpai bahawa timun laut dapat mengurangkan tekanan oksidatif pada tikus. Pada manusia, menurunkan tekanan oksidatif dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan seperti diabetes, barah, dan penyakit jantung.

Baca juga: Ini adalah Nutrien dan Faedah yang Terkandung dalam Udang

4. Mengurangkan Risiko Kanser

Timun laut kaya dengan antioksidan dan polifenol (mikronutrien dari makanan tumbuhan), yang telah dikaitkan dengan mengurangkan keradangan di dalam badan. Keadaan ini dikaitkan dengan risiko penyakit kronik yang lebih rendah. Hati-hati, keradangan di dalam badan juga dikaitkan dengan risiko barah yang lebih tinggi.

Oleh itu, pengambilan polifenol diet membantu mengurangkan risiko barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah timun laut untuk badan? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
ScienceDirect - Jurnal Perubatan Tradisional dan Pelengkap. Diakses pada tahun 2021. Kesan manfaat perubatan dan kesihatan timun laut yang berfungsi
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Timun Laut