Kesihatan

Sebab Kepentingan Komunikasi dalam Hubungan intim

Jakarta - Panjang umur rumah tangga tidak hanya berdasarkan cinta semata-mata. Komunikasi terbuka diperlukan antara setiap pasangan agar tidak ada rahsia atau masalah yang mungkin dihadapi oleh seseorang dapat diselesaikan bersama. Jadi, tidak ada pihak yang merasakan bahawa mereka berjuang sendirian dalam menjaga rumah tangga mereka.

Namun, sering dilupakan bahawa komunikasi terbuka tidak hanya terbatas pada itu, tetapi juga semasa hubungan intim. Banyak pasangan menganggap bahawa kepuasan seksual hanya dapat diperoleh dengan mengubah posisi atau gaya untuk mewujudkan orgasme. Sebenarnya, ada perkara paling penting bagi kedua-dua pasangan untuk merasa puas, iaitu komunikasi.

Sebab Kepentingan Komunikasi dalam Hubungan intim

Lalu, mengapa komunikasi penting dalam hubungan intim maksimum? Nampaknya, komunikasi yang wujud semasa hubungan intim juga dapat menjadikan hubungan suami isteri lebih lama. Malangnya, masih banyak pasangan yang tidak selesa dan tidak mahu bersikap terbuka untuk berkomunikasi sambil bercinta.

Baca juga: Hanya Memerlukan Ini untuk Hubungan Pasangan yang Sihat & Berkekalan

Sebenarnya, apabila anda merasa selesa dan mengatakan apa yang anda rasakan kepada pasangan anda atau bagaimana anda ingin melakukan hubungan seks, anda akan merasa sama ketika anda menjalin hubungan. Jadi, kepuasan bukan sahaja diperoleh oleh satu pihak, tetapi kedua-duanya. Ini adalah sesuatu yang jarang berlaku, kerana kebanyakan hubungan intim berakhir dengan wanita yang tidak mengalami syahwat.

Elizabeth Babin, seorang pakar komunikasi dalam bidang kesihatan dari Cleveland State University, Ohio, Amerika Syarikat, mengatakan bahawa kegelisahan yang biasanya timbul ketika anda ingin memulakan komunikasi sangat mempengaruhi kepuasan pasangan. Sebabnya ialah, apabila anda merasa cemas, anda akan kurang konsentrasi semasa melakukan hubungan intim, jadi anda tidak akan merasa puas, begitu juga pasangan anda.

Baca juga: Rahsia Hubungan Berkekalan, Lakukan 4 Perkara Ini

Pakar berpendapat bahawa komunikasi ketika melakukan hubungan seks adalah penting bagi setiap pasangan. Jangan pernah merasa tidak selesa, misalnya, wanita itu menginginkan pasangannya menggunakan perlindungan untuk mengelakkan masalah jangkitan kelamin.

Babin dan penyelidik bersama kemudian melakukan tinjauan yang berkaitan dengan komunikasi ketika melakukan hubungan seks terhadap sejumlah responden yang rata-rata usia 29 tahun. Tinjauan yang diterbitkan dalam Jurnal Perhubungan Sosial dan Peribadi Ini berjaya membuktikan bahawa ketakutan untuk berkomunikasi semasa persetubuhan sangat mempengaruhi kepuasan seksual. Malangnya, ketakutan terhadap komunikasi terbuka ini diakui oleh responden kerana masalah harga diri.

Walaupun begitu, tidak semua pasangan segera mempunyai kemampuan untuk berkomunikasi ketika melakukan hubungan seks. Oleh itu, Babin menyarankan untuk memulakan dengan komunikasi bukan lisan, seperti menunjukkan tindak balas yang menggembirakan ketika melakukan hubungan seks.

Baca juga: Cara Membina Ikatan Keluarga yang Harmoni

Sekiranya anda juga mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dengan pasangan anda ketika melakukan hubungan seks, anda boleh meminta bantuan pakar secara langsung. Jangan takut untuk bercerita, kerana sekarang tidak sukar untuk berhubung dengan doktor pakar. Cukup gunakan aplikasi awak boleh muat turun di telefon anda dan pilih perkhidmatan yang sesuai dengan keperluan anda. Anda boleh menggunakan perkhidmatan Ask a Doctor jika anda ingin bertanya kepada doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja, atau membuat janji temu dengan doktor jika anda ingin berjumpa doktor dengan segera di hospital terdekat.

Rujukan:
netdoctor. Diakses pada tahun 2019. Mempunyai Kehidupan Seks yang Hebat - Kepentingan Komunikasi.
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2019. Hubungan dan Komunikasi.
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2019. Mengapa Kita Tidak Bercakap dengan Pasangan Kita Mengenai Seks?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found