Kesihatan

Perkembangan Bayi 10 Bulan

, Jakarta - Adalah wajar bagi bayi berusia 10 bulan untuk ingin mengetahui bagaimana dunia di sekitarnya berfungsi. Pada usia 10 bulan, kemahiran fizikalnya mulai sesuai dengan keinginannya untuk bereksperimen. Dia mempunyai koordinasi tangan-mata untuk meletakkan blok ke dalam tong, kemudian membuangnya lagi, atau menumpuk beberapa mainan cincin berwarna di tiang.

Anak kecil anda mula mengambil bola dan mungkin juga cuba melemparkannya. Dia juga mungkin dapat mulai mencengkam, mencubit, dan ketajaman visual yang mengagumkan untuk meraih sesuatu. Sekarang dia dapat menentukan sendiri apakah dia ingin pergi, baik dengan merangkak, menjelajah, atau berjalan. Dia juga dapat memeriksa hampir semua barang yang dilihatnya, seperti periuk dan kuali di almari dapur atau botol di bawah sink.

Baca juga: Apakah Tahap Ideal Perkembangan Anak?

Selagi ibu bapa menjadikan rumah selamat untuk bayi, lakukan yang terbaik untuk membiarkan mereka berkeliaran di rumah. Mengetahui dan membuang apa yang dikumpulkannya adalah bagaimana dia menemui prinsip saintifik yang penting, seperti kekuatan graviti.

Pada peringkat ini, si kecil anda juga akan belajar dengan memperhatikan dan meniru ibu bapa mereka. Dia mungkin mengambil kain dan cuba membersihkan perabot, atau memegang telefon ke telinganya dan meletakkannya kembali. Sebagai ibu bapa, anda pasti kagum dengan banyak perincian tabiat ibu bapa yang dia perhatikan.

Sama seperti anak kecil anda meniru perkara yang ibu bapa anda lakukan, dia juga boleh mula meniru cara ibu bapa anda berkomunikasi. Contohnya mengucapkan kata seru seperti "Aduh!" atau menggelengkan kepalanya. Sekiranya ibu bapa tidak pernah mendengar perkataan pertama, mungkin dalam beberapa bulan akan datang kemahiran bertutur mereka akan mula dilatih. Oleh itu, persiapkan diri dengan bercakap terus dengan bayi, menyebut perkara yang menarik minatnya, dan menggunakan namanya dalam perbualan.

Baca juga: 4 Tahap Perkembangan Motor untuk Kanak-kanak 0-12 Bulan

Masa untuk Mainan & Peralatan Baru

Pada usia 10 bulan, badan si kecil akan bertambah besar dan ibu bapa perlu membeli kembali peralatan tersebut. Sekiranya anak kecil anda duduk sendiri, ibu bapa mungkin perlu membelinya kerusi bayi . Terutama jika si kecil anda mungkin lebih besar daripada buaian. Sebilangan besar buaian direka untuk bayi dengan berat hingga 10-13 paun, tetapi jika anak kecil anda benar-benar aktif, dia mungkin cukup kuat untuk mengayunkan buaian itu sendiri. Sekiranya tidak pasti? Periksa arahan atau tanya pakar pediatrik melalui aplikasi .

Bersedia untuk Melenyapkan

Anak anda yang berusia 10 bulan mungkin sedikit terlalu tua untuk botol pacifier. Pediatrik secara amnya mengesyorkan beralih sepenuhnya ke cawan sippy sejurus selepas ulang tahun pertama. Namun, jika si kecil masih melekap pada puting anda, maka itu adalah masa yang tepat untuk mula memperkenalkan botol cawan.

Ketahuilah bahawa menghisap dot selepas tahun pertama berpotensi memudaratkan gigi, dan menyukarkan bayi anda menguji kata-katanya yang pertama. Walaupun anda mungkin tidak dapat membersihkan pacifier bayi sepenuhnya, anda boleh menetapkan berapa kerap dia boleh menghisapnya, contohnya hanya pada waktu tidur.

Inilah Masa untuk Berjimat untuk Bayi

Ibu bapa perlu menyediakan simpanan untuk Si Kecil, kerana dia sudah bersedia untuk beberapa perkara baru. Contohnya, pakaian yang tahan dengan kerap merangkak, kasut yang sesuai dengan kaki berjalannya, dan kereta bayi bersaiz kecil untuk latihan berjalan kaki. Membekalkan bayi dengan pakaian, mainan, lampin, makanan, dan barang-barang lain yang dia perlukan, bahkan pada tahun pertama kehidupan boleh menjadi sangat mahal.

Baca juga: Adakah perkara biasa bagi kanak-kanak mengalami kegatalan? Ketahui 4 Fakta

Apabila bayi semakin tua, jumlah perbelanjaan akan berkurang. Penjagaan kanak-kanak untuk bayi di bawah 12 bulan biasanya lebih mahal daripada kanak-kanak kecil. Oleh itu, ketika bayi menghampiri usia tahun, segera buat simpanan. Sekiranya ibu bapa memberikan susu formula kepada anak kecil anda, pada usia 1 tahun dia akan dapat menukar susu keseluruhan. Dengan cara itu, penjimatan dapat dibuat lebih mudah.

Rujukan:

Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. Perkembangan Bayi 10 Bulan