Kesihatan

Lebih Berguna, 5 Tabiat Kehidupan Produktif

, Jakarta - Bercakap mengenai produktiviti nampaknya tidak berkesudahan. Lebih-lebih lagi, seiring berjalannya waktu, cabaran yang kita hadapi menjadikan kita lebih produktif. Dengan kata lain, gaya hidup yang produktif adalah rangkaian aktiviti atau aktiviti yang akan menjadikan kita lebih maju dan berdisiplin. Untuk menerapkan gaya hidup yang produktif, anda juga harus patuh pada waktu yang anda tetapkan untuk aktiviti anda.

Namun, gaya hidup yang produktif juga tidak dapat dikaitkan dengan kesibukan. Orang yang mempunyai kesibukan tinggi kadang-kadang menganggap diri mereka produktif. Sebenarnya, ini mungkin disebabkan oleh tidak dapat mengurus waktu dengan baik, sehingga pekerjaan menumpuk dan tidak dapat fokus pada satu pekerjaan. Setiap aktiviti yang dijalankan secara produktif mesti mempunyai matlamat masa depan.

Terdapat banyak aktiviti ringan yang benar-benar dapat meningkatkan gaya hidup produktif anda dan menjadikan diri anda berkembang. Ayuh, periksa di sini!

  • Bangun awal

Walaupun waktu pejabat anda agak lewat, tidak ada salahnya untuk bangun pagi. Selain dapat merasakan udara pagi yang segar dan menikmati sinar matahari pagi yang bermanfaat untuk kesihatan anda, anda juga tidak perlu terburu-buru ketika pergi ke pejabat. Di samping itu, anda juga boleh melakukan perkara lain di rumah sebelum berangkat kerja. Contohnya, anda jarang bersenam pada waktu pagi, kini tiba masanya anda melakukan senaman ringan seperti berjoging atau duduk dan tolak naik . Selain itu, mandi pada waktu pagi juga dapat membuat minda anda lebih segar.

  • Menghargai Masa

Sekiranya anda sudah mempunyai corak waktu untuk aktiviti harian, anda harus melakukan corak ini secara konsisten dan tidak membuang masa. Dengan menghormati masa bermaksud anda juga menghormati diri sendiri. Ingatlah apa yang harus anda lakukan hari ini dan esok untuk terus produktif.

  • Mengimbangkan Hidup

Gaya hidup yang produktif bukan hanya melakukan perkara serius dalam kehidupan seharian anda. Anda boleh meluangkan masa untuk bertemu dengan rakan anda atau secara sederhana saya masa , kerana mengembangkan diri dengan perkara yang menyeronokkan juga dapat membuat anda lebih sadar akan potensi yang anda miliki.

  • Makan Makanan Sihat

Untuk menjalani gaya hidup yang produktif, anda juga memerlukan pemakanan dan pemakanan yang baik untuk menjalankan aktiviti yang mencabar. Mengambil vitamin atau makanan tambahan tidak salah untuk menyokong hari produktif anda. Dengan keperluan pemakanan dan pemakanan yang mencukupi, anda juga akan dijauhkan dari penyakit. Jangan sesekali melangkau sarapan. Kerana, dengan sarapan pagi anda dapat lebih banyak tenaga pada waktu pagi.

  • Tidak mudah berputus asa

Orang yang mempunyai gaya hidup produktif tentunya mempunyai sifat tidak mudah berputus asa. Biasanya, mereka sentiasa yakin dengan kebolehan mereka sendiri, penuh keyakinan dan selalu berfikir positif. Dengan melakukan sesuatu, biasanya jika anda mempunyai terlalu banyak pemikiran negatif, anda akan selalu membayangkan kegagalan dan keburukan. Lainlah jika anda mempunyai sikap positif, maka anda juga akan bersemangat dan fokus untuk melakukan sesuatu.

(Baca juga: Sudahkah Anda Mengamalkan Gaya Hidup Sihat Ini? )

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tabiat hidup produktif yang dapat meningkatkan kualiti hidup anda, anda boleh menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan tabiat hidup yang produktif ini. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di Stor aplikasi dan Google Play .