Kesihatan

Inilah sebab & cara mengatasi pangkal paha yang gatal

, Jakarta - Gatal tentu keadaan yang cukup mengganggu aktiviti harian mereka yang mengalaminya. Sekiranya anda mengalami gatal di pangkal paha, ia pasti kelihatan tidak sesuai jika anda menggaru di khalayak ramai. Harap maklum, jika kawasan pangkal paha gatal biasanya boleh menyebabkan kemerahan kulit atau kelihatan mengelupas. Selain itu, jika gatal di pangkal paha di bahagian tepi boleh menyebabkan lecet kulit.

Menyerang Bahagian Tubuh yang Basah

Harap diperhatikan bagi penderita diabetes dan obesiti, kerana mereka sangat mudah mengalami gatal-gatal di pangkal paha akibat jangkitan jamur. Penyebab gatal di pangkal paha bukan sahaja disebabkan oleh jangkitan kulat, tetapi juga boleh disebabkan oleh kerengsaan dari seluar dalam yang terlalu ketat, jangkitan bakteria pada alat kelamin wanita, jangkitan kulup pada lelaki kerana kurang kebersihan, kudis dan jangkitan bakteria seperti moluskum contagiosum.

Cara mengatasi Gatal kelangkang

Walaupun gatal di pangkal paha mereda, disarankan untuk tidak berhenti menggunakan krim atau serbuk antijamur terlalu cepat. Anda masih harus mengikuti tempoh penggunaan krim atau serbuk seperti yang tertera pada label produk untuk mencegah jangkitan kembali.

Dianjurkan untuk menghindari gatal-gatal di pangkal paha, kerana dapat menyebabkan jangkitan kuman pada kulit di pangkal paha dapat diberikan salap antibiotik dan jika diperlukan dapat mengambil antibiotik. Untuk penggunaan antibiotik, anda harus bertanya kepada doktor anda secara langsung. Kerana penggunaan antibiotik yang tidak sesuai boleh menyebabkan jangkitan kulat yang semakin meningkat.

Syarat yang Perlu Diperhatikan

  1. Gatal di pangkal paha berlaku berulang kali.
  2. Gejala gatal yang tidak membaik dalam masa dua minggu, dan setelah menggunakan krim atau serbuk antijamur.
  3. Jangkitan nampaknya semakin teruk.

Sebenarnya rawatan untuk gatal-gatal di pangkal paha perlu dilakukan mengikut penyebabnya. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai penyebabnya, lebih baik anda bertanya kepada doktor mengenai keadaan gatal yang anda rasakan untuk mendapatkan rawatan yang sesuai untuk penyebabnya dan dapatkan rawatan yang tepat.

Anda boleh membincangkan kulit gatal yang anda alami dengan menggunakan aplikasinya . Aplikasi ini adalah media untuk berkomunikasi secara langsung dengan ribuan doktor pakar yang dipercayai melalui e-mel Panggilan Video / Suara dan Berbual melalui menu Hubungi Doktor. Anda boleh mengemukakan soalan berkaitan kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Selain itu, anda juga boleh membeli keperluan seperti ubat dan vitamin melalui menu Penghantaran Farmasi yang tiba lebih dari satu jam. ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Copyright nathziem.com 2021