Kesihatan

10 Petua Menghilangkan Rasa Panas Semasa Kehamilan

, Jakarta - Adalah normal bagi wanita hamil untuk sering merasa panas atau panas, terutama pada bulan-bulan terakhir kehamilan. Walaupun udara tidak terlalu panas, wanita hamil dapat berpeluh dalam jumlah besar. Perasaan menyekat boleh menyeksa dan membuat wanita hamil tidak selesa. Oleh itu, ikuti petua ini untuk mengatasi rasa panas semasa mengandung.

Menyebabkan Wanita Hamil Rasa Panas

Terdapat perubahan hormon yang berlaku di dalam tubuh ibu semasa hamil, iaitu peningkatan kadar hormon progesteron yang membuat saluran darah melebar, serta peningkatan aliran darah ke kulit, menyebabkan tubuh ibu merasa panas. Janin yang membesar juga menyebabkan badan wanita hamil menjadi panas, sehingga kelenjar peluh secara aktif menghasilkan untuk menurunkan suhu badan. Tetapi jangan bimbang, walaupun anda banyak berpeluh, badan wanita hamil tidak akan berbau busuk, kerana kelenjar di kawasan sekitar ketiak dan payudara akan mengeluarkan bau atau aroma yang kurang semasa hamil.

Berikut adalah beberapa cara yang dapat dilakukan oleh ibu untuk mengatasi rasa panas semasa hamil agar badan berasa lebih selesa:

  1. Pakai pakaian yang longgar, ringan dan bernafas, seperti t-shirt kapas, semasa mengandung.
  2. Sekiranya anda ingin keluar, selalu ada di dalam beg anda: kipas / kipas bertenaga bateri dan semburan air untuk menyegarkan wajah anda.
  3. Minum banyak air untuk memastikan badan anda terhidrasi dan menjaga kelembapan kulit anda. Selain itu, minum banyak air juga dapat mengelakkan ibu merasa lemah atau kurang tenaga.
  4. Sekiranya anda ingin bersenam atau pergi ke luar, lebih baik pada waktu petang ketika matahari tidak terlalu panas. Dan jika ibu sudah merasa pening kerana terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari, segeralah merehatkan badan dengan berbaring di tempat yang teduh atau bilik berhawa dingin.
  5. Elakkan melakukan aktiviti luar di luar ketika udara panas. Cuba berbaring sebentar setelah melakukan aktiviti yang melelahkan,
  6. Latihan pernafasan di kelas yoga dapat membuat tubuh wanita hamil merasa sejuk. Di samping itu, ibu juga boleh melakukan senaman pernafasan untuk bersiap sedia untuk melahirkan anak.
  7. Selain yoga, senaman yang juga berkesan untuk menghilangkan rasa panas adalah berenang. Bukan sahaja membuat badan terasa sejuk, berenang dapat membantu mengekalkan berat badan wanita hamil yang ideal.
  8. Makan makanan yang dapat menyegarkan badan, seperti buah-buahan yang mengandung banyak air (tembikai, semangka, buah beri), timun, jus buah, ais krim, sup buah sejuk, yogurt sejuk dan lain-lain.
  9. Mandi dengan air sejuk pada waktu siang boleh menyegarkan dan membuat badan berasa selesa.
  10. Gunakan serbuk longgar yang dapat menyerap peluh dan menyegarkan kulit anda yang lembap. Serbuk menyemai juga dapat mengelakkan panas berdarah ketika ibu sedang panas.

Ibu boleh bertanya apa sahaja mengenai kehamilan kepada doktor melalui permohonannya . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. juga memudahkan ibu mendapatkan makanan tambahan dan vitamin yang diperlukan untuk kehamilan, tanpa perlu meninggalkan rumah. Cukup pesanan dan pesanan akan dihantar ke destinasi dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.