Kesihatan

Apa yang Berlaku Apabila Zakar Dibuang Kerana Kanser Zakar?

Jakarta - Rasanya dunia akan berakhir apabila seorang lelaki didiagnosis menghidap barah zakar atau barah testis. Sebabnya, pada peringkat akut, tindakan pengendalian yang diperlukan adalah penyingkiran testis, alias testis. Prosedur ini dipanggil orchiectomy, pembedahan membuang satu atau kedua buah zakar. Malangnya, testis mempunyai peranan penting dalam sistem pembiakan lelaki, iaitu menghasilkan sperma dan hormon testosteron.

Bukan sahaja barah zakar atau barah testis, pembuangan testis juga dilakukan apabila terdapat jangkitan atau kecederaan pada testis yang menyebabkan organ penting ini mengalami kerosakan atau kerosakan. Kadang kala, prosedur ini dilakukan sebagai sebahagian daripada rawatan barah prostat.

Apa yang Berlaku Apabila Zakar Dihapus?

Lalu, apa yang akan berlaku sekiranya orchiektomi atau testis dikeluarkan? Kerana fungsinya sebagai penghasil hormon testosteron dan sperma, mengabaikan testis menjadikan pengeluaran testosteron terganggu. Malangnya, hormon yang satu ini memainkan peranan penting yang berkaitan dengan libido atau dorongan seks pada lelaki. Akibatnya, keinginan seksual semakin berkurangan.

Baca juga: Perlu diketahui, 5 penyakit ini umumnya menyerang testis

Bagi semua lelaki, aktiviti seksual yang berkurang pasti menjadi masalah besar. Sebabnya, ketiadaan hormon testosteron mempengaruhi bentuk fizikal yang cenderung bulat dan tidak lagi berotot dan kekok. Keadaan ini disebabkan oleh fungsi hormon testosteron, yang membantu membina jisim otot pada lelaki. Tanpa hormon yang satu ini, bentuk badan dapat berubah, salah satunya adalah ginekomastia atau penampilan payudara pada lelaki.

Pada akhirnya, semua perubahan yang memberi kesan yang besar terhadap kehidupan membuat seorang lelaki kehilangan kepercayaan diri juga. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan kemurungan akut yang berbahaya kerana memicu penghidapnya untuk membunuh diri.

Baca juga: Kanser Testis Menyebabkan Kemandulan, Mitos atau Fakta?

Inilah sebabnya mengapa pengesanan awal penting. Sebabnya ialah doktor dapat membuat diagnosis dengan lebih tepat dengan mengenali simptomnya, dan rawatan dapat dilakukan dengan segera. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk memeriksa keadaan kesihatan anda sekiranya anda merasakan gejala yang tidak biasa di dalam badan anda. Segera buat janji temu dengan doktor di hospital terdekat atau minta doktor melalui permohonan tersebut .

Tidak cukup untuk berhenti di situ, ada kesan lain yang berkaitan dengan pembuangan testis yang masih berkaitan dengan disfungsi hormon testosteron, iaitu osteoporosis yang berlaku lebih cepat. Faktor usia memainkan peranan penting, tetapi kepadatan atau ketumpatan tulang akan berkurang dengan lebih cepat dengan ketiadaan hormon testosteron. Kemudian, keadaan ini diperburuk lagi dengan berlakunya keguguran rambut yang berakhir dengan kebotakan.

Terdapat beberapa jenis prosedur penyingkiran testis, bergantung pada keadaan testis atau tujuan yang hendak dicapai. Pembedahan ini dapat mengurangkan kesan negatif barah zakar dan barah testis dengan berkesan. Terapi hormon boleh dipertimbangkan dengan antiandrogen, tetapi perhatikan kesan sampingan, seperti kerosakan pada kelenjar tiroid, hati, atau ginjal, pembekuan darah, dan reaksi alergi.

Baca juga: Hati-hati, Cryptorchidism Boleh Menyebabkan Kanser Testis

Nampaknya, kesan mengeluarkan zakar dari badan sangat berbahaya. Oleh itu, menjaga kesihatan organ yang satu ini tidak kurang pentingnya daripada organ lain di dalam badan anda.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. (Diakses pada tahun 2019). Apa yang Berlaku Semasa Orchiektomi?
Garis Kesihatan. (Diakses pada tahun 2019). Apa yang Harus Diharapkan dari Orchiectomy.
WebMD. (Diakses pada tahun 2019). Apa itu Orchiectomy?