Kesihatan

6 Punca Asma Berulang Pada Malam Yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Asma adalah penyakit yang disebabkan oleh penyempitan saluran udara, sehingga penghidapnya akan mengalami sesak nafas, kesukaran bernafas, dan sakit di dada. Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, kanak-kanak dan orang dewasa. Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari cuaca, alergi, faktor persekitaran, hingga keletihan.

Baca juga: Sebab Asma Boleh Menyebabkan Kematian

Asma nokturnal atau asma pada waktu malam adalah salah satu jenis asma yang sering muncul pada waktu malam ketika tidur. Keadaan ini boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan psikologi penghidap. Asma nokturnal yang muncul boleh mengganggu waktu tidur sehingga penghidapnya tidak mendapat tidur yang berkualiti.

Kurang tidur yang berkualiti dapat membuat tubuh merasa selalu letih yang mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Asma nokturnal boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

  1. Perubahan Suhu

Pada waktu malam, suhu udara secara beransur-ansur akan menurun, sehingga akan terasa lebih sejuk daripada pada siang hari. Gejala asma juga akan berulang, kerana penurunan suhu badan ke titik tertentu. Cara untuk mengelakkan ini, orang yang menghidap asma boleh berusaha memanaskan badan, seperti menggunakan selimut, jaket, memanaskan bilik, atau melakukan sukan ringan untuk menaikkan lagi suhu badan.

  1. Perubahan Emosi dan Tekanan

Emosi dan tekanan pada manusia cenderung meningkat pada waktu tidur pada waktu malam. Itulah sebabnya apabila mengantuk dan letih, orang akan lebih kerap mengatakan kebenaran dan merasa lebih beremosi. Daripada merehatkan minda, tubuh akan membawa minda untuk meneroka semua peristiwa yang pernah berlaku. Apabila terdapat perubahan emosi dan tekanan, orang yang menderita asma merasakan penyakit itu berulang.

  1. Faktor Pencetus Alergi

Tidak ada salahnya menjaga kebersihan bilik, dari tilam hingga barang-barang di sekitar kawasan tidur. Asma nokturnal boleh berlaku kerana terdedah kepada pencetus asma alahan di dalam bilik, terutamanya tilam. Tungau, debu dan bulu binatang peliharaan sebenarnya dapat memicu seseorang mengalami asma pada waktu malam yang menyebabkan gangguan waktu tidur. Segera periksa keadaan kesihatan anda di hospital terdekat apabila anda mengalami simptom asma nokturnal, seperti batuk, mengi, sesak dada dan sesak nafas.

Baca juga: 7 Faktor Utama Yang Menyebabkan Asma Tidak Perlu Diperhatikan

  1. Kedudukan tidur

Kedudukan tidur yang dipilih boleh mencetuskan asma berulang pada waktu malam, anda tahu. Contohnya, tidur di punggung menyebabkan injap yang melapisi perut dan esofagus anda terbuka. Ini boleh menyebabkan kandungan perut, seperti enzim asid dan pencernaan, memasuki esofagus.

Akibatnya, dinding esofagus jengkel dan terasa sakit di bahagian dada. Peningkatan asid perut yang akhirnya mencetuskan asma berulang. Oleh itu, orang yang menghidap asma harus mengelakkan diri dari posisi tidur ini dan memilih untuk tidur di sisi mereka.

  1. Gangguan Perut

Perhatikan kesihatan jika anda mempunyai penyakit yang berkaitan dengan perut. Gangguan gastrointestinal, seperti GERD boleh menyebabkan anda mengalami asma pada waktu malam. Asid ini yang naik ke atas dapat merengsakan esofagus bawah menyebabkan penyempitan saluran udara. Ambil langkah berjaga-jaga terhadap GERD untuk mengelakkan penyebab asma nokturnal.

Baca juga: 5 Perkara yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Menghidap Asma

6. Irama Circadian

Irama sirkadian adalah irama atau irama fungsi tubuh manusia, yang biasanya akan terus berulang dalam 24 jam. Kadang-kadang irama ini juga disebut sebagai jam tubuh manusia, yang pada waktu tertentu fungsi tubuh mengalami keadaan maksimum dan minimum. Irama sirkadian ini dapat mengalami perubahan, seperti waktu bangun dan tidur manusia. Sekiranya seseorang mengalami perubahan dalam aktiviti atau fungsi badan, ia akan mempengaruhi fungsi lain.

Jadi, apa kaitannya dengan asma? Anda lihat, di dalam tubuh manusia, terdapat hormon melatonin yang perubahannya berperanan menyebabkan timbulnya asma pada waktu malam. Masalahnya ialah, hormon melatonin berkait rapat dengan irama sirkadian seseorang. Sekiranya irama sirkadian seseorang berubah, hormon melatonin juga berubah. Itulah yang membuat penghidap asma merasa kambuh pada waktu malam.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Ashtma Nocturnal
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2019. Apa itu Ashtma Nokturnal?
Kesihatan Yahudi Negara. Diakses pada tahun 2019. Asma nokturnal
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found