Kesihatan

Cara Memilih Pakaian Yang Sesuai untuk Berlari

Jakarta - Berlari sebenarnya adalah sukan yang paling ekonomik, kerana tidak memerlukan peralatan, dan boleh dilakukan di mana saja. Namun, bagi mereka yang ingin mencubanya untuk pertama kalinya, mereka mungkin sering merasa bingung memilih pakaian untuk sukan larian.

Sebenarnya, anda tidak memerlukan pakaian atau peralatan lari yang mahal untuk menjadi pelari yang berjaya. Sekiranya terdapat cadangan untuk pakaian atau peralatan untuk berjalan, biasanya lebih bertujuan untuk menjadikan anda selesa dan selamat ketika berlari.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Memilih Pakaian untuk Berlari

Semasa mula berlari, anda tidak perlu terburu-buru dan membeli sekumpulan pakaian berlari yang baru. Namun, jika anda merasa memerlukannya, tidak mengapa membeli beberapa pakaian berlari khas. Pakaian lari cenderung ringan dan direka untuk memudahkan pergerakan badan.

Jahitan diletakkan di kawasan tertentu untuk meningkatkan pergerakan dan di mana mereka cenderung menyebabkan kekacauan akibat geseran semasa berlari. Selain itu, banyak pakaian berlari khas yang bersifat reflektif sehingga anda tetap selamat ketika berlari dalam kegelapan.

Pakaian lari biasanya dibuat dari kain, seperti nilon, bulu, atau poliester. Semasa cuaca sejuk, bahan dari pakaian berlari akan menolong anda agar tetap kering dan hangat, sementara dalam cuaca panas pakaian akan mengeluarkan peluh dari badan dan membantu mengelakkan kekacauan.

Sekiranya anda tidak mempunyai pakaian berlari khas, tidak ada masalah. Anda boleh memakai t-shirt dan seluar yang selesa. Indonesia adalah negara tropis yang cenderung panas, jadi Anda dapat menggunakan kemeja yang terbuat dari kapas sehingga dapat menyerap peluh dengan baik, digabungkan dengan celana pendek.

Khusus untuk wanita, penting untuk menggunakan coli sukan atau coli yang direka khas untuk bersenam. Pastikan ukuran coli betul dan tidak terlalu ketat, sehingga selesa dipakai ketika berlari.

Baca juga: Lakukan 3 petua sukan ini agar anda tidak cedera

Selain itu, terdapat beberapa ciri lain yang perlu diperhatikan dalam pakaian, seperti:

  • Pemampatan. Beberapa stoking, celana ketat, dan bahagian atas yang diperbuat daripada kain mampatan. Gear pemampatan dapat membantu mempercepat pemulihan setelah berlari.
  • Poket. Sekiranya anda tidak mahu membawa beg ketika berlari, cari jaket, celana ketat, capris, dan peralatan lain yang disertakan dengan poket. Banyak poket yang direka khas untuk memegang telefon atau barang kecil seperti kunci atau kad kredit.
  • Perlindungan matahari. Beberapa peralatan larian dirancang khusus untuk melindungi kulit di bawah sinar matahari. Selain memakai topi dan pelindung matahari, memakai pakaian yang dilengkapi dengan pelindung sinar matahari dapat membantu menurunkan risiko terkena barah kulit.

Pemilihan Kasut Lari Juga Penting

Apabila anda ingin memulakan sebagai pelari, anda memerlukan sepasang kasut lari yang ideal. Kerana memakai jenis kasut yang salah adalah salah satu penyebab kecederaan berlari. Semasa membeli kasut lari, jangan hanya melihat jenama atau warna.

Sekiranya kali pertama anda membeli kasut lari, kunjungi kedai larian khas di mana pakar dapat menilai model kaki anda dan mengesyorkan kasut yang sesuai untuk anda. Mereka mungkin mengukur kaki anda, memerhatikan cara anda berjalan di atas treadmill , dan menganalisis gaya berjalan anda.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli sepasang kasut lari adalah:

  • Pilih kasut yang mempunyai bantalan lembut dan terasa ringan ketika digunakan untuk berlari.
  • Sekiranya anda merancang untuk berlari pada waktu malam atau pagi, pertimbangkan sepasang kasut yang mengandungi bahan reflektif. Tujuannya adalah agar anda lebih mudah dilihat oleh pengguna jalan raya lain ketika berlari di tempat yang cenderung gelap.
  • Fikirkan permukaan yang kemungkinan besar anda jalani. Kasut berlari jejak akan memiliki tapak lebih tebal daripada kasut yang dirancang untuk treadmill, track, dan road.

Itu adalah panduan memilih pakaian dan kasut untuk berlari. Perlu diingat, anda tidak perlu membeli pakaian dan kasut yang mahal khusus untuk pelari. Cukup pakai pakaian dan kasut yang anda selesa, yang ada di almari anda.

Sekiranya tujuan berlari adalah kerana anda ingin sihat, konsisten dan fokus pada perkara itu. Sekiranya ada perkara yang anda ingin tanyakan mengenai sukan, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Dipakai Berlari: Pakaian & Pakaian Terbaik untuk Pemula.
Majalah Pelatih. Diakses pada tahun 2020. Alat Lari Terbaik Untuk Lelaki Dan Wanita, Dan Apa Yang Perlu Diketahui Sebelum Anda Membeli.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found