Kesihatan

8 Petua Membersihkan Gigi Bayi

, Jakarta - Dengan bertambahnya usia, gigi anak kecil anda akan mulai tumbuh, jadi ibu mesti tahu membersihkan gigi mereka. Gigi pada bayi, juga dikenali sebagai gigi susu, akan diganti dengan gigi kekal ketika mereka dewasa. Walau bagaimanapun, menjaga gigi susu bayi masih penting, kerana gigi ini akan membantu bayi dalam mengunyah makanan dan supaya dia dapat bercakap dengan baik.

Gigi mempunyai peranan yang sangat besar dalam proses pencernaan makanan. Gigi berfungsi untuk menggigit, merobek, memotong, mengisar, dan mengunyah, sehingga makanan yang memasuki tubuh bayi akan lebih mudah dicerna. Selain berfungsi untuk melembutkan makanan, gigi susu juga membantu si kecil tersenyum, ketawa, dan bercakap. Gigi susu juga berperanan dalam menyediakan tempat untuk gigi kekal tumbuh.

Masa Gigi Susu Bayi

Jumlah gigi susu yang akan dimiliki bayi adalah 20. Gigi terdiri daripada empat gigi seri depan (atas dan bawah), empat gigi seri (terletak di sebelah tengah gigi seri), empat gigi taring, dan lapan geraham. Terdapat jeda masa untuk pelbagai jenis gigi bayi ini berkembang, dan jeda waktu ini berbeza untuk setiap bayi. Berikut adalah jadual untuk gigi bayi:

Gigi di rahang atas

 • Gigi seri depan tumbuh pada usia 8-12 bulan.
 • Gigi lateral tumbuh pada usia 9-13 bulan.
 • Taring tumbuh pada usia 16-22 bulan.
 • Geraham besar pertama meletus pada usia 13-19 bulan.
 • Geraham besar kedua meletus pada usia 25-33 bulan.

Gigi di rahang bawah

 • Gigi seri depan tumbuh pada usia 6-10 bulan.
 • Gigi sampingan tumbuh pada usia 10-16 bulan.
 • Taring tumbuh pada usia 17-23 bulan.
 • Geraham besar pertama meletus pada usia 14-18 bulan.
 • Geraham besar kedua meletus pada usia 23-31 bulan.

Semasa tumbuh gigi, kesan yang dirasakan oleh setiap bayi boleh berbeza. Ada yang tidak merasakan simptom, tetapi kebanyakan bayi lebih cerewet daripada biasa. ( Baca juga: Gigi Menjadi Fussy, Atasi Dengan Cara Ini).

Petua Membersihkan Gigi Bayi

Cara membersihkan gigi bayi tidak boleh sama dengan orang dewasa. Gigi bayi baru lahir perlu dibersihkan dengan perlahan menggunakan alat khas. Inilah petua:

 1. Anda boleh mula menjaga kesihatan mulut bayi anda, bahkan sebelum gigi bayi tumbuh dengan sempurna. Ibu disarankan untuk membersihkan gusi bayi secara berkala dengan menggosoknya menggunakan kain lembut dan sedikit basah secara perlahan.
 2. Sama seperti gigi dewasa, gusi bayi juga perlu dibersihkan dua kali sehari, sebelum dia tidur dan selepas makan.
 3. Sekiranya anda ingin memperkenalkan berus gigi kepada si kecil, anda boleh menggosok gusi dengan berus gigi yang lembut. Tetapi anda tidak perlu menggunakan ubat gigi, anda hanya perlu membasahi sikat gigi dengan air.
 4. Apabila gigi bayi bayi anda mula kelihatan, gunakan sikat gigi untuk membersihkan gigi mereka. Tambahkan sebilangan kecil pasta gigi, seukuran sebiji beras pada berus.
 5. Ketika si kecil berumur tiga tahun, si ibu dapat menambahkan "isipadu" ubat gigi yang dulu separuh panjang kepala sikatnya.
 6. Ibu harus menolong anak-anak mereka menggosok gigi sehingga mereka dapat menggosok gigi sendiri, iaitu sekitar usia enam tahun.
 7. Cuba menemani anak ketika menggosok gigi dan ingatkan dia untuk selalu menggosok gigi dua kali sehari.
 8. Bawa anak anda ke doktor gigi untuk pemeriksaan biasa.

Tanamkan anak anda betapa pentingnya menjaga kesihatan gigi dengan membiasakannya membersihkan gigi dengan kerap. Dengan cara itu, apabila anak anda sudah mempunyai gigi kekal, dia dapat menjaganya dengan baik. Sekiranya si kecil mengalami sakit gigi atau mempunyai masalah kesihatan yang lain, ibu boleh meminta nasihat kesihatan doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu juga boleh membeli pelbagai jenis produk kesihatan dan makanan tambahan yang diperlukan melalui Pharmacy Antar. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan Cukup melalui aplikasi, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found