Kesihatan

Untuk Peminat Makanan Laut, Inilah 6 Khasiat Tiram

, Jakarta - Sebagai makanan laut yang cukup popular, tiram selalu tersedia ketika anda pergi ke restoran makanan laut. Selain rasanya yang unik dan enak, kerang jenis ini ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tiram kaya dengan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh seperti zink, besi, kalsium, kalium. Bukan hanya itu, tiram juga rendah lemak dan kalori.

Ramai yang percaya bahawa tiram bermanfaat untuk kesuburan, mencegah anemia, dan meningkatkan kepadatan tulang. Sekiranya anda tidak mengetahui faedah kerang yang satu ini, mari lihat ulasan berikut.

Baca juga: Petua Memasak Makanan Rendah Lemak

  1. Meningkatkan Kekebalan

Bagi anda yang aktif di luar rumah, pendedahan kepada pencemaran dan kebiasaan makan makanan yang kekurangan nutrien akan menjadikan anda mudah terkena penyakit. Dilancarkan dari Healthline, kandungan zink dan vitamin D dalam tiram dapat menjadikan sistem imun lebih kuat. Sebagai sumber kandungan protein tinggi dan rendah lemak, makanan laut juga baik untuk kesihatan keseluruhan.

  1. Memaksimumkan Keupayaan Otak

Kandungan vitamin B12, omega 3, dan zink dalam tiram terbukti dapat meningkatkan daya ingatan dan fungsi otak. Kandungan zat besi dalam tiram juga dapat meningkatkan kemampuan otak untuk berkonsentrasi.

Ibu, memberi anak tiram juga bermanfaat dan menjadikan anak lebih berjaya di sekolah. Ini kerana kanak-kanak mudah mengingati setiap pelajaran yang diberikan.

  1. Hati Sihat

Manfaat tiram yang lain adalah dapat menjadikan kadar kolesterol dalam badan lebih stabil. Dengan tahap kolesterol yang stabil ini, seseorang akan mengelakkan serangan jantung dan mencegah penyakit jantung strok .

Tiram mengandungi asid lemak omega 3. Bukan hanya itu, tiram juga membantu menurunkan tekanan darah dan meluaskan aliran darah, sehingga aliran darah menjadi lancar berkat kandungan kalium dan magnesium.

Baca juga: Lakukan Ini untuk Meningkatkan Stamina Seksual Lelaki

  1. Meningkatkan Vitaliti Lelaki

Ejakulasi pramatang adalah momok yang cukup menakutkan bagi lelaki. Tiram boleh menjadi pilihan untuk mencegah ejakulasi dini dan meningkatkan daya hidup lelaki. Dipetik dari WebMD Kandungan zink dalam tiram dapat meningkatkan stamina dalam hubungan seks.

Bahan-bahan ini terbukti dapat meningkatkan hormon seks lelaki dengan meningkatkan pengeluaran testosteron dan meningkatkan pernafasan. Sementara itu, kandungan zat besi dan yodium dalam tiram membantu memudahkan aliran darah ke organ penting, sehingga gairah seksual meningkat.

  1. Membantu Penyembuhan Luka

Zat besi juga berguna untuk menyembuhkan luka. Selain itu, dengan sistem kekebalan tubuh yang kuat yang juga dibantu oleh nutrien yang terkandung dalam tiram, luka tidak mudah dijangkiti bakteria atau jenis mikrob lain.

  1. Mengoptimumkan Pertumbuhan Bayi

Asid lemak omega 3, terutama DHA yang terkandung dalam tiram terbukti sangat baik untuk meningkatkan kesihatan bayi dalam kandungan. Wanita hamil dan mereka yang menyusui juga sangat disarankan untuk memakan tiram.

Namun, pastikan tidak makan berlebihan atau memakannya mentah. Tahap pencemaran di perairan laut cukup tinggi, jadi kandungan logam berat dalam tiram masih boleh melekat dan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Baca juga: Makan Makanan Laut Meningkatkan Kemungkinan Anda Mengandung

Nah, itulah kelebihan tiram untuk kesihatan. Sekiranya anda ingin mengetahui khasiat makanan tertentu, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Tiram Baik untuk Anda? Faedah dan Bahaya

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Tiram Baik untuk Saya?

Klinik Cleveland. Diperolehi pada tahun 2020. 7 Sebab Mencintai Tiram - Walaupun Anda Membenci Mereka