Kesihatan

Tahap Perkembangan Motor Kanak-kanak Berusia 4-5 Tahun

, Jakarta - Ketika kanak-kanak berumur 4-5 tahun, mereka biasanya mula bersekolah. Sekiranya anda memberi perhatian, pada usia ini, anak kecil anda telah mula mengembangkan sikap berdikari dan kreatif dan mula belajar mengawal dirinya sendiri. Dia kelihatan semakin bersemangat untuk mencuba perkara baru dan dapat meluahkan emosinya.

Ia bertambah tinggi dan lebih besar, kira-kira 101,6 - 114 cm tinggi dan berat sekitar 14,5 - 18,2 kg. Kemahiran motor si kecil anda menjadi lebih stabil dan terkoordinasi, jadi dia dapat melakukan pelbagai perkara tanpa bergantung pada pertolongan ibunya lagi. Ayuh, ketahui tahap perkembangan motor kanak-kanak pada usia 4-5 tahun.

Baca juga: Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak Mengikut Umur 4-5 tahun

Pembangunan Motor Kanak-kanak 4 Tahun

Selain berlari dan melompat dengan lancar, keseimbangan anak berusia 4 tahun juga semakin baik. Ini terbukti dari kemampuannya berjalan dalam garis lurus dan melompat dengan sebelah kaki. Anak kecil anda sudah mahir menaiki tangga dengan kaki kanan dan kiri melangkah bergantian tanpa bantuan. Dia bahkan boleh memanjat pokok.

Di samping itu, anak dapat melompat dari ketinggian 15 cm, melompat ke hadapan 10 kali tanpa jatuh dan berlari, kemudian membelok, dan berhenti dengan cara terkawal. Dilaporkan dari Bantu Saya Berkembang, Di laman web yang dikendalikan oleh institusi-institusi di Minnesota, ada cara untuk anda meningkatkan kemahiran motor si kecil anda, seperti:

  • Latih anak itu untuk berjalan lurus di deretan jubin, tetapi kakinya tidak boleh keluar dari kotak jubin. Minta anak berjalan lurus ke depan dan ke belakang.

  • Di samping itu, ibu juga boleh menyusun batu bata yang berlapis memanjang, kemudian meminta si kecil berjalan di atasnya. Semasa berjalan di kaki lima, anda boleh meminta si kecil berjalan di kaki lima. Kaedah ini meningkatkan keseimbangan anak.

  • Ajak anak-anak bermain berpura-pura menjadi kapal terbang. Mintalah dia mengangkat satu kaki dan bergerak ke tempat dengan melompat. Anda boleh memegang tangan bayi anda atau jika dia kelihatan berani dan dapat menjaga keseimbangannya, cubalah melepaskan tangannya.

Baca juga: 6 Latihan Keseimbangan untuk Kanak-kanak

Sementara itu, perkembangan motor kanak-kanak berusia 4 tahun ditandai dengan kemampuannya menulis beberapa bentuk dan huruf, memegang pensil dengan baik, memotong sepanjang garis lurus dan melekat pelekat di tempat yang diperlukan.

Perkembangan Motor Kanak-kanak 5 Tahun

Kemahiran motor kanak-kanak berumur 5 tahun jauh lebih maju. Dipetik dari Membesarkan Anak, tapak keibubapaan Australia, Anak kecil anda boleh berjalan ke belakang, naik dan turun tangga tanpa bantuan, boleh melakukan jungkir balik dan berjalan di balok keseimbangan.

Dia juga dapat menulis namanya sendiri, mewarnai dengan kemas, melukis, memotong mengikut corak, melekat pelekat di tempat yang dimaksudkan tanpa melintasi garis, dan melipat sehelai pakaian. Anda boleh meningkatkan kemahiran motor halus si kecil dengan cara berikut:

  • Beri buku mewarna, agar si kecil dapat berlatih mewarnai secara berkala;

  • Ajar anak anda untuk menulis nama mereka sendiri.

  • Beri kertas origami dan ajak si kecil anda membuat pelbagai haiwan sederhana menggunakan kertas itu.

  • Semasa ibu menggosok pakaian, cubalah si kecil melipat pakaian yang telah disapu bersama.

Baca juga: Bukan sekadar Mengedarkan Hobi, Inilah Faedah Melukis Untuk Kanak-kanak

Sekiranya anda merasa anak anda mengalami masalah dengan pertumbuhannya, anda boleh membincangkannya dengan pakar pediatrik anda melalui . Melalui aplikasi , ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak berumur 4 hingga 5 Tahun: Tonggak Pembangunan
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2020. 4-5 tahun: perkembangan kanak-kanak prasekolah
Bantu Saya Berkembang. Diakses pada tahun 2020. Cara Mendorong Pembangunan Motor atau Fizikal