Kesihatan

4 Penyakit Ini Memerlukan Terapi Radiasi

, Jakarta - Terapi radiasi atau radioterapi adalah terapi yang menggunakan radiasi yang berasal dari tenaga radioaktif. Bagi penghidap barah, rawatan dengan terapi radiasi adalah perkara biasa. Kadang-kadang rawatan hanya merangkumi terapi radiasi, kadang-kadang digabungkan dengan kemoterapi atau pembedahan.

Terapi radiasi yang dilakukan bertujuan menghancurkan tisu barah dan mengecilkan ukuran tumor yang timbul. Radioterapi akan membunuh sel barah dengan memusnahkan sel barah yang mengawal pertumbuhan dan pembelahan, yang menyebabkan barah merebak. Tindakan ini diambil untuk memaksimumkan kemungkinan orang yang menderita pulih, meminimumkan kesan yang terjadi, dan mengurangkan gejala yang timbul.

Dalam terapi radiasi ini, bukan hanya sel-sel kanser yang dapat dihancurkan oleh sinar radiasi yang dilepaskan, tetapi sel-sel normal juga dapat terpengaruh. Oleh itu, doktor dari radioterapi selalu berusaha memusnahkan sel barah dengan berkesan dan mengelakkan sel yang sihat di sekitarnya. Walaupun sel yang sihat terdedah kepada radiasi, pemulihan diri akan dilakukan untuk mengembalikannya ke keadaan semula.

Baca juga: Ini adalah 3 Faktor Risiko untuk Tumor Otak yang Sering Diabaikan

Kesan Sampingan Terapi Sinaran

Terapi radiasi atau radioterapi mempunyai kesan sampingan, yang berlaku ketika sel-sel bukan barah terkena radiasi atau terkena ketika menerima rawatan. Sel-sel barah lebih rentan terhadap kesan rawatan, kerana lebih mudah menyalin diri daripada memperbaiki diri. Selain itu, sel bukan barah juga dipengaruhi oleh terapi dan dapat menyebabkan kesan sampingan, mulai dari ringan hingga parah.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah:

  • Keletihan atau kelesuan.

  • Kerengsaan kulit, termasuk bengkak, lecet, sehingga kelihatan seperti selaran matahari.

  • Rambut gugur, masalah pundi kencing, loya, muntah, dan cirit-birit.

  • Keradangan tisu, seperti pneumonitis, esofagitis, dan hepatitis.

  • Penurunan sel darah putih atau platelet, walaupun jarang berlaku.

Baca juga: Hati-hati dengan Retinoblastoma, Kanser Mata yang Selalunya Mempengaruhi Kanak-kanak

Penyakit Yang Boleh Diatasi Dengan Terapi Radiasi

Berikut adalah penyakit yang dapat dirawat dengan terapi radiasi, termasuk:

  1. Kanser paru-paru

Salah satu penyakit yang dapat diatasi dengan terapi radiasi adalah barah paru-paru. Penyakit ini berlaku ketika sel barah menyerang paru-paru dan mula tumbuh di luar kawalan. Sel-sel barah ini akan membentuk tumor yang dapat dilihat ketika sinar-X dada dilakukan. Terapi radiasi dapat dirawat dengan radioterapi yang dapat membunuh sel barah yang muncul.

  1. Barah otak

Terapi radiasi juga dapat merawat tumor otak yang terjadi pada seseorang. Tumor otak berlaku kerana pertumbuhan tisu yang disebabkan oleh sel-sel abnormal di otak. Penyakit ini tidak selalu menyebabkan barah, tetapi sel-sel yang tidak normal dapat diatasi dengan menyinari sinar radiasi di kawasan yang terkena.

  1. Leukemia

Leukemia adalah barah sel darah yang dapat dirawat dengan radioterapi. Sel darah yang biasanya terkena adalah sel darah merah, dan penyakit ini berkembang di sumsum tulang. Sel dengan leukemia akan kelihatan berbeza dari sel normal dan tidak berfungsi dengan baik. Leukemia adalah penyakit biasa pada kanak-kanak.

  1. Tumor Tunjang

Tumor terbentuk apabila sel yang tidak normal berkembang biak, sehingga menyebar secara meluas. Tumor tulang belakang adalah tumor yang berlaku di saraf tunjang dan kawasan di sekitarnya. Tumor tulang belakang mungkin barah dan bukan kanker. Bahkan tumor bukan barah akan menyebabkan rasa sakit, mati rasa, dan kesemutan, kerana saraf tunjang terdorong.

Baca juga: Ketahui 5 penyakit yang menyembunyikan kelenjar tiroid

Ini adalah penyakit yang memerlukan terapi radiasi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai terapi ini, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!