Kesihatan

Sakit di Telinga, Mungkin Otitis Media

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit di telinga? Biasanya, ini akan mendorong seseorang memilih atau hanya membersihkan telinga dengan pencuci telinga atau Putik kapas. Sebenarnya, tabiat ini tidak digalakkan, anda tahu!

Selain tidak menyelesaikan masalah, dan sebenarnya dapat memperburuknya, sakit telinga mungkin bukan merupakan keadaan yang harus dibersihkan. Sebenarnya, sakit di telinga boleh menjadi tanda otitis media. Apa itu?

Baca juga : Jangan terlalu sering melakukannya, bahaya memetik telinga anda

Otitis media adalah jangkitan yang berlaku di telinga tengah. Itulah ruang di belakang gegendang telinga yang mempunyai tiga tulang kecil. Bahagian ini berfungsi untuk menangkap getaran dan kemudian menyebarkannya ke telinga dalam. Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi paling sering dijumpai pada kanak-kanak di bawah usia 10 tahun. Otitis media adalah salah satu penyebab paling biasa seseorang mengalami kesakitan di telinga. Jadi, apakah gejala otitis media?

Gejala Otitis Media pada Kanak-kanak

Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun terdedah kepada gangguan telinga ini. Cuba perhatikan jika anak kecil anda menjadi rewel, dan sering menarik, menggaru, atau mengadu sakit di telinga. Selain itu, demam, nafsu makan menurun, dan sukar tidur juga sering muncul sebagai gejala penyakit ini.

Otitis media pada kanak-kanak juga dapat dikenali dengan menguji pendengaran mereka. Secara amnya, kanak-kanak dengan keadaan ini akan mengalami kesukaran untuk bertindak balas terhadap bunyi yang rendah atau rendah. Sekiranya itu berlaku, segeralah bawa anak ke doktor atau pakar Telinga, Hidung dan Tekak (THT).

Gejala Otitis Media pada Remaja dan Orang Dewasa

Tidak seperti gejala yang muncul pada kanak-kanak, otitis pada orang dewasa biasanya akan menyebabkan aduannya sendiri. Otitis media pada remaja dan orang dewasa mempunyai gejala kesakitan yang muncul secara tiba-tiba dan membuat pendengaran menurun, malah hilang.

Kesakitan yang berlaku adalah akibat jangkitan dan pengumpulan cecair di telinga tengah. Untuk mengelakkan komplikasi penyakit ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik.

Baca juga : 5 Fakta Mengenai Earwax

Punca dan Cara Mencegah Otitis Media

Penyakit ini paling sering disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria. Jangkitan yang berlaku akan menyebabkan pengumpulan lendir alias lendir di telinga. Ia kemudian akan mengganggu fungsi menyampaikan suara ke telinga dalam, dan pada tahap yang lebih maju, telinga mungkin kehilangan kemampuan untuk mendengar.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah serangan otitis media. Pada kanak-kanak, cubalah menjauhkan mereka dari persekitaran yang penuh asap dan rokok. Selain itu, pastikan untuk memenuhi jadual vaksinasi anak, terutama vaksin pneumokokus dan vaksin DTP / IPV / Hib.

Di samping itu, anda harus mengelakkan perkara yang boleh mengganggu sensitiviti telinga. Seperti kebiasaan memilih telinga terlalu dalam, makan sambil berbaring, dan lain-lain.

Baca juga : Bilakah masa yang tepat untuk melawat doktor ENT?

Daripada selalu mendengarkan, anda harus menjadualkan pemeriksaan rutin dengan doktor THT anda. Atau anda boleh menggunakan aplikasinya ketika sakit di telinga melanda. Hubungi doktor melalui dan sampaikan keluhan awal dan bagaimana rasanya. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan dan petua rawatan terbaik untuk menjaga kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!