Kesihatan

Jangan dimarahi dengan segera, inilah sebab mengapa anak-anak tidak boleh berdiam diri

Jakarta - Adakah anda mempunyai anak-anak yang nampaknya mempunyai banyak tenaga sehingga mereka tidak dapat tinggal diam? Kemungkinan anak kecil anda berada dalam fasa hiperaktif. Anda tidak perlu risau, kerana ini adalah keadaan biasa. Terutama jika anak kecil anda berada di usia prasekolah. Pada usia ini, mereka boleh menjadi sangat aktif, sering bergerak dengan cepat dari satu aktiviti ke aktiviti yang lain.

Baca juga: Ini adalah Hubungan antara Kesihatan Mental Ibu Bapa dan Anak-anak

Jangan dimarahi, ini adalah beberapa kemungkinan anak-anak tidak boleh diam

Hiperaktif adalah keadaan aktif yang tidak biasa atau tidak normal. Selalunya sukar untuk menguruskan anak yang mempunyai sifat hiperaktif. Namun, ibu tidak perlu risau dan memarahi si kecil, okey? Sekiranya tingkah laku hiperaktif anak berlaku secara kerap, ibu perlu mencari tahu apa yang menyebabkan anak tidak dapat tinggal diam.

1. Kemungkinan ADHD

Jangan takut untuk mengemukakan soalan mengenai sama ada anak anda menghidap ADHD ( gangguan hiperaktif kekurangan perhatian ). Kerana, ADHD boleh menjadi salah satu penyebab tenaga tinggi pada anak-anak. Hanya dengan menjadi hiper tidak bermakna anak itu mempunyai keadaan. Untuk itu, cuba perhatikan tanda-tanda ADHD:

  • Adakah anak sering mengganggu?
  • Adakah kanak-kanak itu sukar mengikuti arahan dan mengatur tugas?
  • Adakah dia pelupa?
  • Adakah dia tidak sabar?
  • Adakah dia sering bercakap secara giliran?
  • Adakah dia sering bercakap secara giliran?

2. Ketagihan Makanan

Sebilangan kecil kanak-kanak dengan ADHD mungkin peka terhadap beberapa bahan tambahan makanan. Sekiranya anda rasa ini mungkin alasannya, cubalah "diet penghapusan". Kurangkan sumber bahan tambahan tiruan, seperti gula-gula, minuman buah, soda, bijirin berwarna terang, dan makanan ringan. Juga lihat adakah anda melihat perubahan tingkah laku?

3. Rumah itu terlalu bising

Kadang kala terlalu banyak bunyi dan aktiviti rumah tangga menyukarkan anak-anak berehat. Sebagai contoh, terlalu banyak konflik keluarga, seperti hujah, boleh menyebabkan tekanan. Begitu juga jadual yang tidak teratur dan kurang tidur.

Sekiranya ini adalah penyebabnya, ibu bapa harus berusaha menjaga suasana yang tenang mungkin. Kadang kala anak yang tidak dapat duduk masih memerlukan masa yang tenang dan dekat dengan ibu atau ayah. Rangkul si kecil di sofa dengan selimut dan baca kisah dongeng untuk menenangkan keadaan.

4. Kurang bersenam

Kanak-kanak boleh menjadi gelisah jika mereka tidak mendapat aktiviti fizikal yang mencukupi untuk membakar tenaga mereka. Ibu dapat menolong anak-anak mendapatkan latihan fizikal atau senaman yang mereka perlukan. Contohnya, ajak dia bermain bola sepak, basikal, atau bermain di halaman.

Baca juga: Sebab anda tidak boleh memilih ubat gatal untuk kulit anak anda

Berurusan dengan Kanak-kanak yang hiperaktif

Setelah mengetahui perkara-perkara yang boleh menyebabkan anak menjadi hiperaktif, ibu bapa juga perlu belajar berurusan dengan anak kecilnya ketika dia tidak boleh diam. Daripada memarahi dia, lebih baik melakukan beberapa cara untuk menangani anak hiperaktif ini, termasuk:

  • Belajar mengawal emosi.
  • Perhatikan tingkah laku anak dan perhatikan perubahan yang berlaku.
  • Bercakap dengan guru untuk mengetahui tingkah laku anak anda di sekolah.
  • Bincangkan dengan ibu bapa lain yang juga mempunyai anak hiperaktif.

Baca juga: Anak Tidak Boleh Tidur? Ayuh, kenal pasti puncanya

Walaupun membosankan dan melelahkan, ibu dan ayah harus tetap sabar, dan tidak boleh memarahi si kecil jika dia tidak dapat diam. Elakkan bersikap reaktif dan menanam tabiat untuk mengetahui punca sikap "unik" si kecil anda. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kesihatan tubuh anak dengan menyediakan pelbagai jenis nutrien yang diperlukan. Untuk menyokongnya, ibu boleh membeli makanan tambahan atau multivitamin yang diperlukan melalui aplikasi , dengan menggunakan fitur "beli ubat" di dalamnya.

Rujukan:
Stlouischildrens.org. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Tingkah Laku Anak Anda Tidak Bererti ADHD.
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada 2021. 18 Tanda Amaran Anak Anda Mungkin Menghidap ADHD.