Kesihatan

Ini adalah 5 Pengambilan Pemakanan Penting pada 7 Bulan Kehamilan

, Jakarta - Memenuhi pengambilan nutrien semasa hamil adalah salah satu kaedah berkesan untuk menjaga kesihatan ibu dan janin. Terutama jika kehamilan sudah memasuki trimester ketiga atau terakhir, ibu mesti lebih berhati-hati dalam memilih makanan.

Sebabnya, berbeza dengan trimester awal kehamilan, ketika memasuki bulan ketujuh kehamilan atau trimester ketiga, keperluan pemakanan Si Kecil di rahim akan mencapai puncaknya. Oleh itu, pada masa ini ibu perlu mengambil makanan berkhasiat untuk kesihatan ibu dan janin.

Jadi, apakah makanan yang perlu dimakan ketika anda berada pada bulan ketujuh kehamilan atau trimester ketiga? Sebaiknya, makanan wanita hamil pada trimester ketiga harus kaya dengan protein, vitamin, zat besi, asid folik, dan kalsium.

Baca juga: Trimester Kedua Sudah tiba masanya untuk Memenuhi Nutrien Ini

1. Kepentingan Besi

Salah satu makanan yang perlu dimakan oleh wanita hamil pada trimester ketiga adalah zat besi. Makanan kaya zat besi bertujuan untuk mencegah anemia. Jangan memandang ringan anemia, kerana keadaan ini tidak hanya mempengaruhi ibu.

Anemia boleh mencetuskan masalah pada janin, salah satunya adalah kelahiran pramatang. Macam mana boleh jadi? Anemia menjadikan sel darah merah atau hemoglobin menurun. Keadaan ini akhirnya boleh menyebabkan peningkatan jumlah plasma dan menyebabkan pengecutan pada rahim.

Selain itu, zat besi juga berguna untuk membawa darah kaya oksigen ke bayi dalam kandungan. Ketahuilah, kekurangan zat besi juga boleh memberi kesan negatif terhadap IQ anak kelak. Dengan kata lain, besi memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan otak janin.

Wanita hamil boleh mendapatkan pengambilan zat besi dari tauhu, kacang, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, roti gandum, telur, daging lembu, hingga makanan laut (berhati-hati dengan makanan mentah dan mengandungi banyak merkuri).

2. Ciri-ciri Asid Folik

Asid folik adalah makanan selama 7 bulan mengandung yang tidak boleh dilupakan. Asid folik memainkan peranan penting dalam pembentukan sel otak janin. Di samping itu, suplemen pranatal (tempoh sebelum kelahiran) dengan asid folik juga penting untuk kecerdasan si Kecil walaupun dalam kandungan.

Sebenarnya asid folik bukan sahaja baik untuk dimakan pada trimester ketiga. Menurut jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional, yang berhak Perkaitan Antara Penggunaan Makanan Asid Folik dari Ibu dan Risiko Autisme Pada Kanak-kanak , ibu yang mengambil makanan tambahan asid folik empat minggu sebelum kehamilan dan lapan minggu selepas kehamilan, dapat mengurangkan risiko autisme pada bayi.

Baca juga: Tahap Perkembangan Janin pada Trimester Ketiga

Manfaat asid folik juga dapat mencegah keguguran, mencegah anemia, untuk mengurangkan risiko preeklamsia. Wanita hamil boleh mendapatkan asid folik dari sayuran hijau seperti brokoli, bayam, dan kubis, alpukat, hingga kacang.

3. Makanan Kaya Serat

Menurut pakar di Persatuan Kehamilan Amerika , sembelit adalah salah satu aduan yang biasa dialami oleh ibu pada usia kehamilan 7 bulan atau trimester ketiga. Oleh itu, pengambilan makanan kaya serat tidak boleh dilupakan. Ibu boleh mendapatkan serat dari buah-buahan, roti gandum, dan sayur-sayuran.

Selain mencegah sembelit atau sembelit, serat dapat membantu ibu untuk mengawal kenaikan berat badan dan mencegah preeklampsia. Di samping itu, menurut pakar di Persatuan Diabetes Amerika , serat juga membantu menurunkan risiko diabetes kehamilan.

4. Kalsium tidak kurang pentingnya

Pada trimester ketiga tulang bayi akan terus mengeras. Kira-kira 200 mg kalsium disimpan di tulangnya setiap hari. Jumlah kalsium ini kira-kira setara dengan segelas susu kecil. Oleh itu, pengambilan kalsium yang mencukupi untuk perkembangan bayi. Susu atau produk olahannya kaya dengan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh ibu pada trimester ketiga. Sebut saja protein, vitamin D, yodium, asid folik, hingga kalsium.

Lalu, susu apa yang harus diminum pada trimester ketiga? Pastikan memilih susu yang telah melalui proses pasteurisasi. Kerana susu yang belum dipasteurisasi (misalnya susu mentah dari lembu), boleh mengandungi bakteria berbahaya.

Untuk keselamatan ibu dan janin, cubalah bertanya kepada doktor mengenai susu yang baik untuk diambil oleh ibu hamil pada 7 bulan kehamilan. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Selain susu, ibu juga boleh mendapatkan kalsium dari kacang buncis, kacang ginjal, badam, biji bijan, dan produk soya lain.

Baca juga: 4 Tanda-tanda kekurangan zat makanan semasa mengandung

5. Jangan Lupa Protein

Protein adalah makanan untuk trimester ketiga yang tidak boleh dilepaskan. Jangan salah faham kamu tahu, Protein bukan sahaja masalah otot, tetapi juga mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil. Protein memainkan peranan penting dalam membantu proses pembentukan tisu badan pada ibu dan bayi semasa mengandung.

Protein juga membantu ibu untuk meningkatkan daya tahan, sehingga wanita hamil tidak mudah sakit. Jadi, makanan apa yang kaya dengan protein yang boleh diambil oleh wanita hamil? Banyak pilihan, mulai dari daging tanpa lemak, ikan, telur, dan unggas.

Adakah anda tahu makanan apa yang harus dimakan oleh ibu ketika mereka hamil 7 bulan? Kami mengesyorkan agar anda mengambil pengambilan dan pemakanan yang seimbang agar kehamilan tetap sihat dan janin tumbuh dengan baik.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. 29 - 30 minggu mengandung.
Persatuan Kehamilan Amerika (2017). Minggu Kehamilan 29 - 31.
Pusat CDC Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Susu mentah (tidak dipasteurisasi).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Makanan yang Dimakan Semasa Anda Hamil.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik dan Kehamilan.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Perkaitan Antara Penggunaan Makanan Asid Folik dari Ibu dan Risiko Autisme Pada Kanak-kanak,
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found