Kesihatan

Perlu diketahui, ini adalah 5 penyakit paling jarang di dunia

, Jakarta - Tahukah anda bahawa terdapat banyak jenis penyakit jarang yang jarang diketahui oleh banyak orang. Penyakit langka adalah penyakit yang sangat jarang berlaku dan jumlah penghidapnya hanya sedikit. Bukan hanya gejala yang unik, beberapa penyakit yang jarang berlaku di dunia belum menemui penawarnya.

Baca juga: Mengapa Penyakit Jarang Sukar Diagnosis?

Nah, ketahui jenis penyakit jarang dan simptomnya untuk mendapatkan rawatan yang tepat, iaitu:

1. Progeria

Adakah anda pernah mendengar tentang progeria? Progeria adalah penyakit yang agak jarang berlaku dan mempunyai sedikit penghidapnya. Itulah sebabnya mengapa progeria jarang didengar dan diketahui oleh banyak orang.

Dilaporkan dari Pusat Nasional untuk Memajukan Ilmu Terjemahan , progeria adalah penyakit jarang yang menyerang kanak-kanak. Kanak-kanak dengan keadaan progeria berumur lebih cepat daripada usia mereka. Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan progeria pada kanak-kanak.

2. Sindrom Tangan Alien

Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit strok , barah, atau ada gangguan pada otak, anda harus berhati-hati dengan sindrom tangan asing. Sindrom tangan Alien mempunyai simptom utama yang dialami oleh penderita, iaitu kesukaran mengawal kedua tangan.

Penderita mengalami kedua-dua tangan bergerak atau bahkan tidak dapat bergerak. Bukan hanya pada tangan, kadangkala sindrom tangan asing menyebabkan bahagian badan yang lain sukar dikawal atau digerakkan.

Baca juga: Perlu Tahu Sindrom Kepala yang Meletup Langka?

3. Sindrom Adams Oliver

Dilaporkan dari Penyakit Jarang , ada sindrom yang agak jarang berlaku, iaitu sindrom Adams Oliver. Sindrom Adams Oliver adalah penyakit keturunan yang sangat jarang berlaku yang mempengaruhi kulit kepala, jari dan jari kaki. Keadaan yang dialami oleh setiap penghidap akan berbeza, ada yang agak ringan hingga sangat teruk. Pada bayi yang mengalami sindrom Adams Oliver sejak lahir, gejala dapat dilihat pada kulit kepala yang muncul sebagai parut tanpa rambut.

4. Sindrom Kepala yang Meletup

Sindrom kepala meletup adalah keadaan apabila penghidapnya mengalami gangguan tidur. Pesakit akan bangun dari tidur yang disebabkan oleh kilatan cahaya yang terang, sesak nafas, peningkatan degupan jantung, dan penderita merasakan ada bunyi besar seperti letupan bom atau tembakan senjata.

Dilaporkan dari Web MD Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang mengalami sindrom kepala meletup , seperti tahap tekanan, gangguan di otak, dan gangguan telinga.

5. Xeroderma Pigmentosum

Ramai orang bersaing untuk cahaya matahari pagi. Walau bagaimanapun, bukan untuk orang yang mempunyai xeroderma pigmentosum. Orang dengan xeroderma pigmentosum mesti dilindungi sepenuhnya dari pendedahan cahaya matahari.

Jika tidak, mereka menghadapi keadaan selaran matahari pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh mutasi pada enzim yang jarang berlaku yang menyebabkan kulit tidak dapat sembuh sendiri setelah terdedah kepada cahaya matahari.

Baca juga: Ketahui Gejala dan Cara Mengubati Sindrom Progeria

Ini adalah beberapa penyakit yang jarang berlaku. Sekiranya anda mengalami beberapa aduan kesihatan, tidak ada salahnya menggunakan aplikasi tersebut supaya anda mendapat rawatan yang tepat untuk keluhan kesihatan yang anda alami.

Jangan lupa untuk kekal sihat dengan memakan pelbagai makanan berkhasiat. Memenuhi keperluan cecair untuk badan setiap hari agar anda tidak mengalami dehidrasi.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Meletup Sindrom Kepala
Penyakit Jarang. Diakses pada tahun 2020. Sindrom Adam Oliver
Pusat Nasional untuk Memajukan Ilmu Terjemahan. Diakses pada tahun 2020. Progeria
Pusat Nasional untuk Memajukan Ilmu Terjemahan. Diakses pada tahun 2020. Xeroderma Pigmentosum
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found