Kesihatan

Si Kecil Boleh Rentan, Inilah Cara Mengatasi Phimosis

, Jakarta - Phimosis adalah ketidakmampuan kulup (kulup) ditarik ke belakang kepala zakar pada lelaki yang tidak bersunat. Bergantung pada keadaan, keadaan ini boleh dianggap fisiologi atau patologi.

Fimosis fisiologi atau kongenital adalah keadaan normal bayi lelaki yang baru lahir. Dalam 90 peratus kes, pemisahan semula jadi memungkinkan kulup mencabut usia 3 tahun. Walau bagaimanapun, phimosis yang berterusan hingga akhir remaja atau awal dewasa tidak perlu dianggap tidak normal.

Secara amnya, apabila phimosis berlaku pada kanak-kanak atau orang dewasa yang lebih tua, ia biasanya disebabkan oleh salah satu perkara berikut:

 • Kebersihan yang buruk

 • Jangkitan, keradangan, atau parut (phimosis patologi)

 • Kecenderungan genetik (phimosis fisiologi) yang biasanya hilang dengan sendirinya pada masa kanak-kanak mencapai usia 5 hingga 7 tahun

Sebenarnya, phimosis tidak selalu menjadi penyebab utama kebimbangan, dan seorang kanak-kanak mungkin dapat meregangkan kulup dengan lembut sehingga ia kembali ke kedudukan normal. Walau bagaimanapun, jika phimosis menyebabkan pembengkakan, kemerahan, kerengsaan, atau kesukaran membuang air kecil dari kulup menekan kepala zakar, ibu bapa mungkin perlu mempertimbangkan untuk merawat anak dengan sebab yang mendasari.

Baca juga: Inilah perbezaan antara phimosis dan paraphimosis yang perlu anda ketahui

Sebelum mencuba regangan , percayai perkara berikut:

 1. Bersikap lemah lembut. Jangan tarik ke belakang pada kulup terlalu keras, dan berhenti menarik ketika mula sakit.

 2. Gunakan krim steroid topikal untuk membantu mengurut dan melembutkan kulup, menjadikannya lebih senang ditarik. Salap atau krim preskripsi dengan 0.05 peratus clobetasol propionat (Temovate) biasanya disyorkan untuk ini.

 3. Jangan tunggu terlalu lama untuk mendapatkan bantuan perubatan. Sekiranya krim tidak membantu dalam masa empat hingga lapan minggu, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anak anda mengalami pembengkakan yang menyakitkan atau kesukaran membuang air kecil.

Inilah cara meregangkan kulup anak dengan selamat di tempatnya:

 1. Sapukan lapisan krim steroid yang nipis di sekitar kulup. Ini mesti meliputi sepanjang jalan dari hujung zakar ke tempat kulup memenuhi kulit bawah pada batang zakar.

 2. Urut krim ke dalam kulup dengan lembut, gosokkan tisu kulup dengan lembut sehingga krim itu diserap sepenuhnya ke dalam kulit.

 3. Berhati-hati cuba menarik kembali kulup, berhenti ketika anak mula merasa tidak selesa atau sakit. Cuba sapukan krim ke hujung zakar juga, setelah terkena secukupnya.

Baca juga: Aktiviti Seksual Menyebabkan Paraphimosis, Benarkah?

 1. Ulangi langkah ini dua hingga empat kali sehari sehingga anak dapat menarik kembali kulup sepenuhnya tanpa rasa sakit atau tidak selesa. Ini boleh berlangsung dari empat hingga lapan minggu, jadi jangan risau jika kulup tidak bergerak setelah beberapa hari.

 2. Ibu bapa boleh mengurut kulup semasa mandi air panas atau mandi. Suhu air yang tinggi membantu melonggarkan kulit dan menjadikannya lebih senang diregangkan.

 3. Gabungkan regangan di dalam tab mandi dengan kaedah krim steroid untuk membantu anak anda mencabut kulup dengan lebih cepat.

Baca juga: Kenali 5 Ujian untuk Mendiagnosis Paraphimosis

Menjaga Kebersihan Mr P

Mengamalkan kebersihan zakar yang baik dapat membantu anak anda mengelakkan phimosis atau keadaan lain yang boleh mempengaruhi kulup. Bagaimana untuk?

 • Basuh di bawah kulup anak dengan kerap, tarik ke belakang dan basuh dengan lembut dengan sabun dan air setiap kali anak mandi untuk mengelakkan penumpukan air kencing, kotoran, bakteria, dan bahan lain yang boleh menyebabkan jangkitan smegma atau kulat.

 • Sentiasa membersihkan seluruh zakar, termasuk hujung, batang, pangkal, dan skrotum.

 • Pakai seluar dalam yang longgar dan bernafas untuk mengelakkan kelembapan berlebihan di bawah kulup.

Ada masalah kesihatan? segera periksa terus di hospital yang disyorkan di sini. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko kesihatan jangka panjang. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found