Kesihatan

3 Tindakan Perubatan yang Sesuai untuk Merawat Limfadenitis

, Jakarta - Seperti namanya, limfadenitis adalah penyakit yang menyerang kelenjar getah bening (kelenjar getah bening) dan menyebabkan keradangan. Kelenjar getah bening itu sendiri adalah tisu yang berfungsi dalam membantu tubuh melawan penyakit. Apabila tisu meradang, ukurannya akan membesar, sehingga dapat dirasakan dengan mudah.

Limfadenitis tidak boleh diremehkan, kerana penyakit ini akan membuat sistem kekebalan tubuh anda menurun, jadi anda mudah terkena penyakit lain. Ketahui tindakan perubatan yang tepat untuk merawat limfadenitis.

Mengenali Limfadenitis

Manusia mempunyai kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening yang tersebar di pelbagai bahagian badan, seperti leher, ketiak, dan pangkal paha, mengikuti aliran saluran limfa. Kelenjar ini mempunyai fungsi utama, iaitu membuang mikroba dan sel-sel abnormal yang telah terkumpul di dalam cairan limfa.

Ukuran kelenjar getah bening agak kecil, mulai dari beberapa milimeter hingga dua sentimeter dan bentuk bujur. Tetapi, apabila limfadenitis berlaku, kelenjar ini akan mengalami pembesaran kerana sel darah putih dan bahan kimia sistem imun semuanya berkumpul di dalamnya.

Baca juga: Ketahui fungsi kelenjar getah bening untuk badan

Terdapat dua jenis limfadenitis yang dibahagikan mengikut lokasinya:

 • Limfadenitis tempatan. Ini adalah jenis limfadenitis yang paling biasa. Pada limfadenitis setempat, hanya beberapa kelenjar getah bening yang berdekatan yang meradang.

 • Limfadenitis umum. Dalam limfadenitis jenis ini, terdapat banyak kelenjar getah bening yang meradang, kerana jangkitan telah merebak melalui aliran darah atau adanya penyakit lain yang telah merebak ke seluruh badan.

Penyebab Lymphadenitis

Penyebab limfadenitis sebenarnya sangat bervariasi, tetapi umumnya limfadenitis disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, parasit, dan kulat. Jangkitan yang menyebabkan limfadenitis setempat juga berbeza dengan jangkitan yang menyebabkan limfadenitis umum.

Jangkitan yang menyebabkan limfadenitis tempatan, termasuk jangkitan bakteria ( Streptokokus batuk kering , mycobacterium bukan batuk kering , sifilis, dan tularaemia) dan jangkitan virus, seperti herpes genital. Walaupun jangkitan yang menyebabkan limfadenitis umum lebih pelbagai, bermula dari jangkitan bakteria ( Brucella , sifilis), jangkitan kulat ( histoplasmosis , jangkitan parasit ( toksoplasmosis ), dan jangkitan virus ( Cytomegalovirus, mononukleosis ).

Gejala Limfadenitis

Sebenarnya, gejala yang boleh disebabkan oleh limfadenitis boleh berbeza bagi setiap pesakit. Ini kerana ia bergantung pada penyebab dan lokasi jangkitan. Tetapi secara amnya, gejala limfadenitis adalah seperti berikut:

 • Demam

 • Kelenjar getah bening bengkak di leher, ketiak, atau pangkal paha

 • Kulit di sekitar kelenjar getah bening yang meradang menjadi merah

 • Abses atau nanah muncul

 • Pelepasan dari kelenjar getah bening yang bengkak

 • Tiada selera

 • Mengalami masalah pernafasan atas, seperti hidung berair dan sakit ketika menelan

 • Berpeluh pada waktu malam

 • Bengkak anggota badan

Baca juga: Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Rawatan Limfadenitis

Rawatan limfadenitis untuk setiap pesakit berbeza bergantung kepada penyebab penyakit itu sendiri. Selain itu, jenis rawatan yang diberikan juga disesuaikan dengan usia pasien, keadaan kesehatan umum, keparahan, dan berapa lama limfadenitis telah terjadi.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat limfadenitis:

 1. Pentadbiran ubat-ubatan. Kerana limfadenitis biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, parasit, dan jamur, doktor akan menetapkan ubat-ubatan, seperti antibiotik, antivirus, atau antijamur untuk merawat jangkitan tersebut. Di samping itu, doktor juga boleh memberi ibuprofen sekiranya pesakit mengalami simptom demam dan sakit akibat limfadenitis.

 2. Rawatan barah. Kanser juga boleh menyebabkan limfadenitis, seperti leukemia dan limfoma. Untuk merawat limfadenitis yang disebabkan oleh barah, prosedur seperti kemoterapi atau radioterapi dapat dilakukan. Baca juga: Berikut adalah 6 Kesan Kemoterapi yang Tidak Ramai Orang Tahu

 3. Tiriskan abses atau nanah. Tindakan ini dilakukan untuk merawat limfadenitis yang telah menyebabkan gejala abses. Nanah akan dikeluarkan dengan membuat sayatan kecil (sayatan) pada kulit di kawasan abses. Setelah sayatan dibuat, nanah akan dibiarkan keluar sendiri, kemudian sayatan ditutup kembali menggunakan pembalut steril.

Itu adalah beberapa langkah perubatan untuk merawat limfadenitis. Sementara itu, untuk mengurangkan simptom keradangan, anda boleh memampatkan kelenjar bengkak dengan air suam. Untuk membeli ubat yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found