Kesihatan

Wanita berusia 20-an boleh mengalami serangan jantung, inilah sebabnya

, Jakarta - Sejak kebelakangan ini, kes serangan jantung pada usia muda sering kali didengar. Kali ini, mangsa adalah selebriti cantik dan bintang FTV, Desy Nurhakiki, yang berusia 25 tahun. Kerana serangan jantung, Desy menghembuskan nafas terakhir setelah mengalami sawan di dalam kereta, ketika bersama rakan-rakannya.

Serangan jantung adalah keadaan kecemasan apabila darah yang menuju ke jantung tersumbat. Ini boleh merosakkan atau merosakkan otot jantung, dan menyebabkan kematian. Oleh itu, orang yang mengalami serangan jantung perlu segera dibawa ke hospital terdekat, untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Dalam kes Desy, ketika dia mengalami sawan, teman-temannya segera mengambil inisiatif untuk membawanya ke hospital. Malangnya, sudah terlambat untuk mendapatkan bantuan. Kejang Desy adalah salah satu gejala serangan jantung. Ini berlaku kerana serangan jantung ( serangan jantung ), atau apabila terdapat gangguan irama jantung yang teruk, semasa serangan jantung.

Baca juga: Serangan Jantung Berlaku Lebih Sering Pada Pagi, Benarkah?

Pada wanita muda seperti Desy, serangan jantung mungkin disebabkan oleh gangguan saluran darah. Namun, kemungkinan disebabkan oleh masalah jantung atau keadaan perubatan lain yang belum disedari selama ini, kerana tidak melakukan pemeriksaan kesihatan rutin.

Oleh itu, adakah anda pernah menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala? Sekiranya tidak, anda harus mempertimbangkan untuk melaksanakan rutin ini, ya. Sebenarnya, penyakit yang dulunya dilabel sebagai "penyakit orang tua" seperti serangan jantung, dapat dialami oleh orang berusia 20-an. Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.

Sekiranya anda malas untuk pergi dan beratur di hospital, sekarang anda boleh melakukan pemeriksaan kesihatan di rumah anda dengan mudah, dengan masa yang boleh anda tetapkan sendiri, anda tahu. Cara, muat turun permohonan , kemudian cari ciri ujian makmal di dalamnya. Cukup nyatakan jenis peperiksaan dan masa yang anda mahukan, kakitangan makmal akan datang ke alamat anda. Mudah, bukan?

Baca juga: 3 Jenis Serangan Jantung yang Perlu Diperhatikan

Perkara yang Mencetuskan Serangan Jantung pada usia 20-an

Secara umum, penyebab utama serangan jantung adalah 2, iaitu:

  • Penyakit jantung koronari . Berlaku apabila penumpukan plak menumpuk di arteri, yang kemudiannya menangis, melepaskan diri, membawa darah ke arteri koronari, dan menyebabkan penyumbatan. Apabila penyumbatan berlaku, oksigen tidak dapat mencapai otot jantung.
  • Kekejangan arteri koronari . Keadaan di mana arteri koronari menjadi sempit kerana kekejangan. Dalam kes yang teruk, aliran darah dapat disekat dan otot jantung kekurangan oksigen.

Sementara itu, terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan serangan jantung pada usia 20-an. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Tabiat Merokok

Istilah "Merokok membunuh anda" nampaknya benar. Kerana, orang yang memiliki kebiasaan merokok atau terdedah kepada asap rokok mempunyai risiko lebih besar terkena serangan jantung. Ini kerana merokok boleh merosakkan lapisan arteri, menebalkan dinding arteri, dan menyebabkan penumpukan lemak dan plak yang dapat menyekat aliran darah di sepanjang arteri.

2. Kegemukan

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah faktor risiko sejumlah penyakit, termasuk serangan jantung. Kegemukan ini dapat memicu jantung untuk bekerja lebih keras dalam mengepam darah. Kemudian, terdapat peningkatan aliran darah, yang menyebabkan hipertensi. Nah, hipertensi inilah yang mencetuskan serangan jantung.

Baca juga: Jangan fikir ia sama, ini adalah perbezaan antara angin duduk dan serangan jantung

3. Sejarah Keluarga

Mempunyai ahli keluarga yang pernah mengalami serangan jantung atau penyakit jantung yang lain juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena serangan jantung. Oleh itu, jika ada keluarga yang menderita penyakit ini, kerap berjumpa doktor, untuk mengetahui usaha pencegahan yang tepat.

Hati-hati dengan Gejala Serangan Jantung pada usia 20-an

Walaupun nama "serangan", tidak bermaksud serangan jantung terjadi dengan sangat tiba-tiba. Keadaan ini sebenarnya telah memberi isyarat kepada penghidapnya, cuma mungkin mereka tidak menyedarinya. Berikut adalah beberapa gejala serangan jantung yang perlu diperhatikan, walaupun anda baru berusia 20-an:

  • Letih dengan mudah . Berhati-hatilah jika anda sering mudah letih tanpa sebab. Orang yang mempunyai keadaan ini juga biasanya lebih lemah dalam melakukan pelbagai aktiviti fizikal daripada orang lain seusianya. Mereka sering kehabisan nafas, sesak nafas, dan pening, walaupun mereka hanya bergelut dengan aktiviti ringan seperti menaiki tangga.
  • Berpeluh berlebihan . Berpeluh berlebihan muncul di beberapa bahagian badan, seperti dada, punggung, telapak tangan dan kaki yang sering datang dan berjalan lama, boleh menjadi tanda serangan jantung mengintai.
  • Keresahan dan insomnia yang kerap . Berlaku kerana penurunan kadar oksigen kerana kerja jantung yang tidak normal. Ini boleh mencetuskan perubahan halus dalam tingkah laku yang menyebabkan kegelisahan dan insomnia yang tidak dapat dijelaskan.
  • memancarkan sakit dada . Ciri penyakit jantung, berhati-hatilah jika anda sering mengalami sakit dada yang terasa memancar ke bahu, leher, rahang, atau lengan.
Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan. Serangan jantung.