Kesihatan

10 Petua untuk Makeup Selamat Semasa Kehamilan

, Jakarta - Sebilangan besar ibu merasa risau jika ingin menebus semasa mengandung. Memang, ibu tidak boleh berpakaian dan menggunakan pelbagai jenis kosmetik dengan bebas seperti dulu, kerana ada janin yang kesihatannya perlu dipertimbangkan. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh berpakaian sama sekali. Inilah petua alat solek yang selamat untuk wanita hamil.

Semasa mengandung, kebersihan dan penjagaan wajah masih penting untuk dilakukan secara berkala. Wajah yang bersih dan rapi adalah yang menjadikan ibu cantik sepanjang kehamilan. Sekiranya anda mahu memakai alat solek Rias wajah anda dengan betul supaya anda kelihatan cantik dan segar secara semula jadi.

  1. Pencuci muka

Perubahan hormon yang berlaku di dalam badan ibu semasa mengandung, menyebabkan kelenjar minyak menghasilkan lebihan minyak, sehingga wajah ibu akan lebih berminyak dari biasanya. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk mencuci muka dua kali sehari menggunakan pencuci muka tanpa pewangi yang sesuai untuk jenis kulit. Tetapi, elakkan mencuci muka lebih dari dua kali kerana boleh menjadikan wajah anda kering.

  1. Gunakan Pelembap

Sebilangan besar wanita hamil sering mengadu kulit kering. Nah, untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan pelembap setelah mencuci muka. Bukan hanya untuk wajah, ibu juga perlu memperhatikan kelembapan kulit badan, terutama bahagian perut. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan kulit kering dan masalah kulit yang lain.

  1. Sunblock

Setelah menggunakan pelembap, sapukan pelindung matahari jika anda ingin meninggalkan rumah untuk melindungi wajah anda dari sinar matahari dan mencegah bintik hitam terbentuk di wajah anda.

  1. Yayasan

Kemudian, gunakan asas atau asas yang sesuai dengan warna kulit ibu. Tetapi berhati-hati, jangan gunakan asas mengandungi plumbum, kerana dapat menyebabkan gangguan saraf, gangguan hormon, gangguan ginjal, hingga gangguan kesuburan.

  1. Penyembunyikan

Semasa mengandung, wajah ibu dapat kelihatan kusam kerana munculnya bintik-bintik hitam di dahi, pipi, hidung, atau di atas bibir. Masalah ini dapat diselesaikan dengan menggunakan penyembunyikan untuk menutup bintik-bintik hitam di muka hingga ke leher. Dengan cara itu, wajah ibu akan kelihatan halus dan cerah.

  1. Serbuk

Kulit wanita hamil biasanya akan lebih cerah, jadi ibu tidak perlu lagi menggunakan alat solek yang berat. Gunakan lapisan nipis serbuk semulajadi atau berwarna kulit pada wajah.

  1. Solekan

Mula sapukan solek dari mata, pipi, kemudian bibir. Berikan garis nipis di sudut luar mata bawah dan atas dengan coklat gelap sebagai bingkai. Ibu juga boleh kreatif dengan menggunakan warna Pembayang mata berbeza dari sebelumnya. Untuk membuat mata anda kelihatan berkilau, gunakan maskara setelah anda merapatkan bulu mata anda dengan curler. Kemudian, sikat pemerah pipi nipis di sepanjang tulang pipi untuk menyamarkan pipi yang membulat. Tetapi ingat, elakkan alat solek mengandungi bahan berbahaya kepada janin seperti merkuri, retinoid, dan asid salisilik .

  1. Gincu

Untuk penampilan semula jadi, gunakan lipstik berwarna lembut seperti merah jambu, ungu muda, dan lain-lain. Sebaliknya, sapukan lip balm sebelum menggunakan gincu.

  1. Elakkan Wangian

Ibu tidak digalakkan menggunakan minyak wangi semasa mengandung. Minyak wangi sintetik boleh mengandungi beratus-ratus bahan kimia yang berbeza dan biasanya mengandungi phthalates yang sangat berbahaya dan boleh mengganggu kerja endokrin. Jadi, sebagai ganti minyak wangi, ibu boleh menggunakan minyak pati semula jadi yang lebih selamat untuk ibu dan janin.

  1. Gaya Berpakaian Bergaya

Ibu masih boleh bergaya bergaya mengapa semasa mengandung dengan memakai pakaian yang betul dan selesa. Alih-alih memakai baju besi, lebih baik memilih bos anak patung bayi dengan rekaan yang comel. Pilih anak patung bayi yang panjangnya tidak melebihi lutut sehingga si ibu tidak kelihatan pendek, dan dengan model V-collar untuk memberi kesan leher panjang.

Selamat menjalani kehamilan dengan penampilan yang cantik dan menawan, ya! (Baca juga: Rawatan Kecantikan Terlarang untuk Wanita Hamil). Sekiranya anda mempunyai masalah kulit atau masalah kesihatan lain, berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi . Minta nasihat kesihatan dan cadangan ubat dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google.