Kesihatan

Terdapat Tahun Baru Cina, berikut adalah 6 faedah memakan ikan mas

, Jakarta - Tahun Baru Cina adalah momen pertemuan keluarga yang dinanti-nantikan oleh masyarakat Cina di seluruh dunia. Perayaan Malam Tahun Baru sering dilakukan dengan makan malam bersama dan berkongsi paket merah Ini diharapkan dapat membawa kebahagiaan, kesihatan, kedamaian dan kesejahteraan. Sudah menjadi bagian dari budaya mereka bahawa makanan yang disajikan mempunyai arti tersendiri, dan salah satu jenis makanan yang sering disajikan adalah ikan bandeng.

Dalam budaya Cina, menyajikan ikan seperti bandeng dipercayai akan membawa banyak pada tahun mendatang. Pembentangan tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Ikan bandeng harus disajikan secara utuh dengan kepala dan ekor, untuk memastikan permulaan dan akhir yang baik dan untuk mengelakkan nasib buruk sepanjang tahun. Selain sedap dan penuh makna, ternyata ikan bandeng juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Baca juga: Ini adalah 4 Ikan Laut untuk Otak Pintar

Kebaikan Ikan Susu

Ikan bandeng, dengan nama saintifik Chanos Chanos adalah ikan air masin Pasifik berwarna perak yang bertelur di perairan pesisir cetek. Ikan bandeng adalah ikan yang popular di Asia Tenggara. Ikan muda biasanya hidup selama 2-3 minggu di laut dan kemudian bergerak ke paya bakau dengan air masin, kadang-kadang ke tasik garam berair. Ikan bandeng akan kembali ke laut ketika mereka dewasa dan dapat membiak lagi.

Lancarkan Hidup bersemangat Ikan bandeng adalah sumber protein hewani, vitamin B kompleks dan selenium, tetapi juga merupakan sumber lemak, lemak tepu, kolesterol dan kalori yang baik. Inilah faedah mengambil ikan mas yang perlu anda ketahui:

  • Mencegah Penyakit Jantung Koronari. Ikan bandeng dianggap dapat mencegah penyakit jantung koronari di dalam badan. Ikan bandeng kaya dengan omega 3. Oleh itu, disarankan bagi mereka yang ingin mengelakkan dan mencegah penyakit jantung koronari untuk mengambil ikan bandeng secara berkala. Di samping itu, disarankan untuk mengambil ikan mas yang direbus dan tidak digoreng agar tidak menambahkan kolesterol jahat dari minyak masak.

  • Menurunkan Tahap Kolesterol. Ikan bandeng mengandungi jenis asid penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti Omega-3, DHA, dan EPA. Satu ikan bandeng bersaiz sederhana, sekurang-kurangnya kira-kira 20.3 gram asid lemak yang dapat memenuhi pengambilan lemak setiap hari.

  • Mengurangkan Risiko Hipertensi. Ikan bandeng dipercayai dapat mengurangkan risiko tubuh mengalami tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Seperti yang telah disebutkan, untuk mengurangi risiko hipertensi, dianjurkan untuk memproses ikan dengan mendidih, dan tidak menggoreng.

  • Menjaga Kesihatan Ginjal. Kandungan vitamin B12 dalam ikan bandeng juga dapat membantu proses perkumuhan atau pembuangan sisa yang tidak diperlukan oleh tubuh. Dengan mengonsumsi bandeng secara berkala, vitamin B12 akan meningkatkan fungsi buah pinggang dan mencegah penumpukan sisa yang boleh menyebabkan penyakit batu karang.

  • Meningkatkan Kesihatan Pergigian dan Tulang. Walaupun ikan bandeng mempunyai banyak duri, kandungan kalsium dalam ikan ini juga cukup tinggi. Dalam satu ikan bandeng, terdapat kira-kira 1400 mg kalsium dan fosforus yang berkesan untuk meningkatkan kesihatan tulang dan gigi secara keseluruhan.

  • Baik untuk Wanita Hamil. Selain Omega-3, bandeng mengandungi asid folik yang meningkatkan perkembangan otak dan saraf bayi ketika masih dalam kandungan. Kandungan vitamin A, C, dan beta-karoten di dalamnya juga membantu meningkatkan imuniti dan fungsi penglihatan pada bayi.

Baca juga: 7 Khasiat Salmon untuk Kesihatan & Kecantikan

Itulah kebaikan ikan mas yang biasanya disajikan semasa perayaan Tahun Baru Cina. Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan semasa perayaan Tahun Baru Cina, gunakan aplikasinya hanya untuk bercakap dengan doktor. Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Selepas itu, anda boleh berbual dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2020. Tahun Baru Cina.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Diet Ikan Susu.
Masa Manfaat Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Fakta Ikan Susu.