Kesihatan

Pada usia kehamilan apa plasenta previa dapat dikesan?

, Jakarta - Placenta Previa adalah salah satu masalah kesihatan yang boleh menyerang wanita hamil atau wanita hamil. Keadaan ini dapat didiagnosis dengan beberapa jenis pemeriksaan, salah satunya adalah pemeriksaan ultrasound. Jadi, apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku? Pada usia kehamilan apa plasenta previa dapat dikesan?

Plasenta previa berlaku apabila plasenta atau plasenta berada di bahagian bawah rahim. Ia boleh merangkumi sebahagian atau seluruh saluran kelahiran. Bukan hanya itu, keadaan ini juga mencetuskan pendarahan berat yang boleh berlaku sebelum atau semasa melahirkan. Wanita hamil boleh disyaki mengalami gangguan ini sekiranya pendarahan berlaku pada trimester kedua atau ketiga kehamilan.

Baca juga: Plasenta Previa, Punca Pendarahan semasa Kehamilan

Diagnosis dan Punca Plasenta Previa

Gangguan ini berlaku kerana ada masalah dengan plasenta, organ yang terbentuk di rahim semasa kehamilan. Plasenta berperanan menyebarkan oksigen dan nutrien dari ibu kepada janin. Selain itu, plasenta juga bertugas membuang sisa dari janin. Plasenta previa berlaku apabila plasenta berada di bahagian bawah rahim, menyekat saluran kelahiran.

Sebenarnya, plasenta terletak di bahagian bawah rahim, terutama pada peringkat awal kehamilan. Namun, ketika usia kehamilan meningkat, plasenta akan bergerak ke atas untuk menyediakan saluran kelahiran. Pada wanita hamil dengan plasenta previa, pergerakan ini tidak berlaku. Kedudukan plasenta tetap berada di bawah rahim sehingga hampir waktu kelahiran.

Keadaan ini didiagnosis dengan beberapa prosedur pemeriksaan. Biasanya, plasenta previa dilihat pada masa kehamilan memasuki trimester kedua. Keadaan ini dapat dikesan melalui ultrasound transvaginal, yang merupakan prosedur yang dilakukan dengan memasukkan alat khas ke dalam vagina. Tujuannya adalah untuk melihat keadaan vagina dan rahim. Ultrasound adalah kaedah paling tepat untuk mencari plasenta.

Baca juga: Ibu, Ketahui Faktor-Faktor Yang Mencetuskan Plasenta Previa

Mengesan previa plasenta juga boleh dilakukan dengan ultrasound pelvis. Prosedur ini tidak jauh berbeza dengan ultrasound transvaginal. Walau bagaimanapun, alat untuk memeriksa hanya melekat pada dinding perut untuk melihat keadaan di rahim. Prosedur MRI ( pengimejan resonans magnetik ) juga boleh digunakan untuk mendiagnosis penyakit ini, ujian ini dapat membantu doktor melihat kedudukan plasenta dengan jelas.

Gejala khas keadaan ini adalah pendarahan dari faraj, terutama pada akhir kedua atau awal trimester ketiga. Biasanya, pendarahan akan berlaku berulang kali dan darah yang keluar boleh banyak atau sedikit. Selain pendarahan, keadaan ini juga boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kontraksi atau kekejangan perut.

Wanita hamil disarankan untuk segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya bintik atau pendarahan muncul semasa kehamilan. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh menggunakan aplikasinya sebagai pertolongan cemas. Bercakap dengan doktor anda dan kongsi simptom anda Video / Panggilan suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Mengalami Plasenta Previa Mencetuskan Pendarahan Selepas Bersalin, Mengapa?

Sayangnya, sehingga kini masih belum diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan plasenta previa berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko gangguan ini, termasuk berumur 35 tahun atau lebih tua, merokok semasa kehamilan, mengalami plasenta previa pada kehamilan sebelumnya, mempunyai rahim berbentuk tidak normal. Keadaan ini juga berlaku disebabkan oleh kedudukan janin yang tidak normal, mengalami kehamilan berganda, riwayat keguguran, dan menjalani pembedahan pada rahim, seperti kuretase, penyingkiran fibroid, atau pembedahan caesar.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diagnosis plasenta.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Placenta Previa.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Plasenta Berbaring Rendah (Placenta Previa)