Kesihatan

Senaman Pernafasan Bagus Untuk Kesihatan Mental, Benarkah?

Jakarta - Selain sihat secara fizikal, tentu saja, senaman juga dapat menjadikan kesihatan emosi dan mental semakin terjaga. Manfaat latihan pernafasan seperti yoga, Qigong, atau Tai Chi dapat meningkatkan daya tumpuan dan mengawal nafas dengan baik. Nah, dengan cara itu beban atau pemikiran yang lelah akibat pelbagai tekanan yang terkumpul akan dikurangkan. Macam mana boleh jadi?

Menurut para pakar, latihan pernafasan ini dapat membuat pernafasan tetap teratur sehingga oksigen mengalir ke otak dengan lebih lancar. Jangan lupa, otak memerlukan banyak oksigen untuk menjalankan fungsinya. Lancarkan Klinik Mayo, Walaupun komposisi otak hanya dua peratus daripada jumlah jisim badan, organ ini "tamak" untuk oksigen. Otak menghabiskan sekurang-kurangnya 20 peratus daripada jumlah keperluan oksigen untuk tubuh. Dengan kata lain, seperlima oksigen yang anda hirup akan masuk terus ke otak. Kekurangan oksigen ini tentunya akan menimbulkan pelbagai masalah bagi tubuh, salah satunya adalah kesihatan mental.

Kurangkan Kegelisahan Kepada Kemurungan

Mengamalkan gaya hidup sihat melalui makanan telah terbukti dapat meningkatkan jumlah oksigen dalam badan. Namun, peranan senaman pernafasan juga tidak kurang hebatnya. Jenis senaman ini akan meningkatkan keupayaan badan untuk mengangkut oksigen ke dalam darah. Sebabnya ialah latihan pernafasan menggunakan diafragma sehingga membolehkan anda menarik nafas lebih lama, berbanding bernafas melalui dada. Nah, teknik ini dapat meningkatkan jumlah oksigen yang masuk ke dalam sistem badan. ( Baca juga: Petua untuk Meringankan Tekanan dalam Masa yang Singkat)

Bercakap mengenai latihan pernafasan, yoga telah menjadi jenis senaman pernafasan yang dipilih oleh banyak orang. Terdapat kajian menarik mengenai hubungan antara yoga dan kesihatan mental yang harus anda pertimbangkan. Satu kajian 2016 yang dijalankan di University of Pennsylvania meneliti orang-orang dengan gangguan kemurungan utama yang tidak menggunakan ubat sepenuhnya. Dalam kajian tersebut para penyelidik mendapati bahawa orang-orang ini mengalami penurunan kemurungan dan kegelisahan setelah berlatih yoga Sudarshan Kriya. Pose yoga jenis ini adalah senaman pernafasan terkawal secara berkala.

Selain itu, terdapat juga manfaat yoga yang lain menurut para pakar:

  • Kurangkan Kegelisahan.
  • Ingatan lebih kuat.
  • Keyakinan diri yang lebih tinggi.
  • Meningkat mood .
  • Kurangkan perasaan benci.
  • Lebih menerima diri.
  • Meningkatkan kemahiran sosial.
  • Mengurangkan kemurungan dan keletihan.

Melegakan tekanan

Menurut pakar, dengan melakukan senaman pernafasan secara berkala, anda dapat melatih tubuh anda untuk meningkatkan jumlah oksigen yang masuk ke dalam darah. Menariknya, senaman ini juga dapat menghilangkan tekanan yang anda alami. Contohnya, melalui latihan pernafasan seperti tai chi. Sukan ini mengamalkan prinsip bernafas melalui pergerakan lembut, perlahan, berirama. Baiklah, kata pakar tai chi dapat membuat minda lebih tenang sehingga dapat menghilangkan tekanan.

Latihan pernafasan juga boleh menjadi salah satu cara untuk menjadikan badan anda lebih santai. Caranya mudah, tentu saja, dengan menumpukan pada pernafasan. Pakar mengatakan, selain dapat melegakan sakit kepala, teknik relaksasi pernafasan juga dapat membantu anda menguruskan tekanan. Apa yang perlu anda perhatikan, fokus untuk menghilangkan ketegangan dengan bernafas melalui diafragma, mengisi perut dengan udara.

Selain melegakan tekanan, faedah senaman bernafas juga dapat meningkatkan kualiti tidur anda. Nah, ketika anda tidur lebih nyenyak dan berkualiti, sudah tentu fikiran akan menjadi lebih tenang. Menurut para pakar, kualiti tidur yang buruk adalah penyebab banyak masalah mental. Contohnya, mudah marah, tidak fokus, terdedah kepada tekanan, hingga tertekan.

Manfaat senaman bernafas baik untuk mental, tetapi akan lebih berkesan jika anda mengimbangkannya dengan makan sihat dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah latihan pernafasan, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan perkara ini . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.