Kesihatan

Tanpa pergi ke gim, ini adalah 5 cara berkesan untuk menurunkan berat badan

, Jakarta - Impian memiliki tubuh yang ideal pastinya dapat direalisasikan dengan melakukan pelbagai usaha, salah satunya adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Senaman memang berkesan untuk membakar kalori dan lemak di dalam badan dan mengencangkan otot, jadi anda juga boleh mendapatkan bentuk badan yang ideal. Tidak hairanlah sejak kebelakangan ini, semakin ramai orang suka melatih dan membentuk badan mereka dengan mengunjungi gimnasium.

Tetapi masalahnya adalah, ada juga beberapa orang yang tidak mempunyai masa untuk pergi ke gim kerana aktiviti yang sibuk. Lalu, bagaimana? Sebenarnya, anda tidak perlu pergi ke gim untuk menurunkan berat badan. Mengamalkan beberapa tabiat sederhana berikut juga dapat membantu anda mencapai berat badan ideal:

1. Kunyah Makanan Secara Perlahan

Untuk memaksimumkan waktu rehat makan siang, banyak orang sering mengunyah makanan mereka dengan cepat. Sebenarnya, otak memerlukan masa untuk memproses maklumat bahawa tubuh mendapat pengambilan yang mencukupi.

Semasa makan, anda disarankan untuk mengunyah makanan dengan teliti yang akan menjadikan makan lebih perlahan. Kaedah ini dapat menjadikan anda kenyang lebih cepat, jadi anda cenderung makan lebih sedikit.

Kepantasan anda mengunyah makanan boleh mempengaruhi berat badan anda. Kajian baru-baru ini terhadap 23 kajian melaporkan bahawa orang yang makan lebih cepat cenderung untuk menambah berat badan daripada mereka yang makan lebih lambat.

Baca juga: Gaya Makan Cepat atau Lambat? Inilah kesannya

2. Gunakan Pinggan Lebih Kecil untuk Makanan Tidak Sihat

Model plat masa kini lebih besar daripada plat lama. Anda boleh mempengaruhi kenaikan berat badan, kerana anda cenderung makan lebih banyak bahagian. Sebaliknya, makan di pinggan yang lebih kecil dapat membantu anda makan lebih sedikit, kerana bahagian makanan akan kelihatan lebih besar pada pinggan yang lebih kecil.

Jadi, anda boleh menggunakan helah ini untuk menyajikan makanan sihat di pinggan yang lebih besar dan makanan yang kurang sihat di pinggan yang lebih kecil. Oleh itu, tanpa menyedarinya, anda akan memakan makanan yang lebih sihat daripada makanan yang tidak sihat.

Baca juga: Inilah Cara Mengurangkan Bahagian Makan Tanpa Kelaparan

3. Pengambilan lebih banyak pengambilan protein

Protein adalah nutrien yang mempunyai pengaruh kuat terhadap selera makan. Nutrien ini dapat membuat anda merasa kenyang lebih cepat, mengurangkan rasa lapar, dan membantu anda makan lebih sedikit kalori. Ini mungkin kerana protein mempengaruhi beberapa hormon yang berperanan dalam rasa lapar dan kenyang, termasuk hormon ghrelin dan GLP-1.

Satu kajian mendapati bahawa peningkatan pengambilan protein dari 15 peratus hingga 30 peratus kalori membantu peserta makan 441 lebih sedikit kalori sehari dan kehilangan purata 5 kilogram dalam 12 minggu tanpa sengaja membatasi makanan.

Jadi, menambahkan protein ke dalam diet anda dipercayai dapat menurunkan berat badan, walaupun tanpa bersenam atau membatasi kalori. Beberapa contoh makanan kaya protein adalah dada ayam, ikan, yogurt Yunani, dan badam.

4. Jauhkan Makanan Tidak Sihat dari Penglihatan

Menyimpan makanan di tempat yang mudah dilihat oleh anda boleh menggoda anda untuk makan lebih banyak. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa orang yang menyimpan makanan berkalori tinggi di tempat yang kelihatan, biasanya mempunyai berat badan yang lebih tinggi daripada orang yang menyimpan buah di tempat yang kelihatan.

Oleh itu, jauhkan makanan yang tidak sihat dari pandangan, seperti di almari, supaya makanan tidak menggoda anda ketika anda lapar. Sebaliknya, letakkan makanan sihat, seperti buah, di mana ia kelihatan seperti berada di atas meja.

5. Makan Lebih Banyak Serat

Selain makanan berprotein tinggi, makanan berserat tinggi juga baik untuk dimakan jika anda ingin menurunkan berat badan. Ini kerana nutrien ini dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa satu jenis serat, serat likat, sangat membantu penurunan berat badan. Pengambilan ini menjadikan kenyang lebih cepat dan mengurangkan pengambilan makanan. Ini kerana serat likat menyerap air dan membentuk gel. Gel ini dapat meningkatkan masa penyerapan nutrien dan melambatkan proses pengosongan perut anda. Serat tebal hanya terdapat pada makanan tumbuhan, seperti kacang, bijirin gandum, asparagus, jeruk, dan pucuk Brussels.

Baca juga: Inilah Yang Anda Dapatkan Semasa Makan Roti Gandum

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan berat badan jika anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke gimnasium. Sekiranya anda ingin membincangkan lebih lanjut mengenai diet, tanya saja pakar pemakanan menggunakan aplikasi . Dalam , anda boleh menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 11 Cara Terbukti Menurunkan Berat Badan Tanpa Diet atau Bersenam.