Kesihatan

Keguguran Berlebihan Boleh Menyebabkan Gegaran

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan tangan anda berjabat tanpa alasan? Pada sesetengah penghidap, gegaran tidak memerlukan rawatan khas. Namun, jika gegaran sangat teruk sehingga tidak dapat dikendalikan, pembedahan otak mungkin satu-satunya jalan keluar untuk mengatasi gegaran tersebut.

Baca juga: Tangan Sentiasa Bergetar? Mungkin Tremor adalah Sebabnya

Gegaran, Gegaran di Kawasan Tertentu Badan Secara Tidak sengaja

Gegaran adalah keadaan apabila salah satu anggota badan anda bergetar dan berlaku berulang kali secara tidak sengaja. Salah satu bahagian badan yang biasanya mengalami gegaran adalah tangan, kaki, perut dan kepala.

Inilah Gejala yang Muncul pada Orang yang Mengalami Gegaran

Selain sensasi berjabat tangan, lengan, kepala, atau kaki ketika tidak melakukan aktiviti. Secara amnya, gegaran dapat dicirikan oleh gejala berikut:

 • Suara bergetar.

 • Kesukaran memegang objek.

 • Kepala kelihatan sering mengangguk atau menggeleng.

 • Ataxia adalah gangguan pergerakan yang disebabkan oleh masalah dengan otak. Orang yang menghidap ataxia akan mudah goncang atau tidak stabil semasa berjalan.

Gegaran yang berlaku secara berterusan akan mengganggu aktiviti harian, seperti menulis, berjalan, memegang barang, dan aktiviti ringan yang lain. Alangkah baiknya, jika anda mempunyai salah satu gejala gegaran, segera berbincang dengan doktor terdekat untuk mendapatkan rawatan segera, ya!

Baca juga: Badan Bergetar Selalunya, Mungkin Tanda Penyakit Yang Berat

Kekhawatiran Terlalu Banyak Yang Boleh Menyebabkan Gegaran, Benarkah?

Gegaran boleh berlaku pada seseorang pada usia berapa pun, terutamanya jika seseorang mengalami kegelisahan yang berlebihan. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau, kerana gegaran yang disebabkan oleh kegelisahan biasanya mudah disembuhkan. Beberapa masalah kesihatan yang boleh mencetuskan gegaran termasuk:

 • Trauma ke otak, yang merupakan keadaan yang berlaku di otak kerana pelbagai perkara, termasuk pendarahan dan kejutan teruk ke otak.

 • Gangguan hati, iaitu gangguan fungsi hati yang menyebabkan pelbagai gangguan pada tubuh.

 • Hipertiroidisme, iaitu keadaan apabila tahap hormon tiroksin dalam badan sangat tinggi.

 • Penyakit Parkinson adalah gangguan atau gangguan yang berlaku pada sistem saraf.

Baca juga: Jangan memandang rendah tangan sering berjabat tangan, berhati-hati dengan gejala penyakit Parkinson

Selain masalah perubatan yang berkaitan, gegaran dapat disebabkan oleh tahap tekanan yang berlebihan, emosi yang tidak stabil, kemurungan, penuaan semula jadi, dan kesedaran berada di bawah pengaruh alkohol. Tekanan adalah salah satu penyebab gegaran semakin teruk. Untuk itu, atur tekanan dengan baik agar gegaran tidak mengganggu aktiviti harian anda. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan adalah:

 • Yoga adalah pergerakan yang dilakukan untuk merehatkan minda dan badan dengan melibatkan pergerakan halus untuk meregangkan saraf kepala.

 • Meditasi, yang merupakan kaedah relaksasi untuk menghilangkan diri dari segala jenis fikiran atau keletihan badan kerana melakukan aktiviti seharian.

 • Kurangkan pengambilan minuman beralkohol, kerana alkohol dapat meracuni tisu otak, sehingga seseorang menjadi mudah cemas dan gugup.

 • Tidur dan rehat secukupnya untuk meningkatkan aliran darah, menstabilkan metabolisme badan dan memudahkan seseorang untuk berkonsentrasi.

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam menjalankan langkah berjaga-jaga di atas, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!