Kesihatan

Cara Menjaga Kesihatan Mata untuk Mencegah Ulser Kornea

, Jakarta - Kesihatan mata sangat penting untuk anda jaga. Bahagian ini sangat penting untuk kelangsungan aktiviti harian. Mata anda boleh mengalami banyak gangguan, baik yang disebabkan oleh jangkitan, virus, hingga kecederaan. Salah satu gangguan yang boleh berlaku pada mata adalah ulser kornea.

Ulser kornea yang terjadi di mata boleh menyebabkan rasa sakit, kemerahan mata, dan penglihatan yang menurun. Gangguan mata ini boleh berlaku semasa anda menggunakan kanta lekap, dan selalu menggunakan pelindung mata jika kerja anda boleh menyebabkan kecederaan pada mata. Selain itu, anda juga harus sentiasa menjaga kesihatan mata anda.

Baca juga: Memakai kanta lekap terlalu lama, berhati-hati dengan ulser kornea

Cara Menjaga Kesihatan Mata dari Ulser Kornea

Ulser kornea adalah sakit yang menyebabkan keradangan kornea, serta struktur di bahagian depan mata. Kornea akan menutupi iris, yang merupakan bahagian mata yang berwarna. Apabila ia berlaku, ulser kornea akan kelihatan putih kelabu hingga legap. Bahagiannya umumnya jelas dan telus.

Beberapa ulser kornea yang berlaku tidak dapat dilihat kerana terlalu kecil. Oleh itu, ia memerlukan alat pembesar dan pencahayaan yang mencukupi. Gangguan ini kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan. Bakteria yang memasuki mata anda menyebabkan masalah pada kornea dan biasa pada pemakai kanta lekap.

Untuk mengelakkan ulser kornea terjadi di mata anda, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya. Berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kesihatan mata agar tidak mengalami radang kornea:

Sekiranya anda memakai kanta lekap, cuba lepaskan dengan cepat. Selain itu, anda juga harus rajin membersihkan alat tontonan dan menggantinya dengan yang baru beberapa bulan kemudian.

  • Kompres sejuk. Sekiranya mata anda mengalami pembakaran dan kesakitan yang tidak tertahankan, cubalah memampatkannya. Anda boleh menggunakan kompres sejuk dan melakukannya beberapa kali untuk merasa lebih baik.

  • Berhati-hati dalam menyentuh mata. Anda tidak boleh menyentuh atau menggosok mata dengan jari anda. Kerana mungkin kebersihan jari anda tidak dapat dijamin. Adalah idea yang baik untuk merehatkan mata jika anda merasa tidak selesa.

  • Hadkan penyebaran jangkitan. Anda boleh mengehadkan penyebaran bakteria penyebab jangkitan. Ini boleh berlaku dengan rajin mencuci tangan sekerap mungkin. Kemudian, keringkan air dengan tuala bersih.

  • Ambil ubat penahan sakit. Sekiranya mata anda terasa sangat sakit dan panas, anda boleh minum ubat penahan sakit. Anda boleh mendapatkan ubat ini, seperti acetaminophen atau ibuprofen dalam aplikasi yang berfungsi dengan farmasi di sekitar anda.

Baca juga: Mata Kering Menyebabkan Ulser Kornea, Inilah Sebabnya

Rawatan Ulser Kornea Yang Boleh Dilakukan

Cara paling penting untuk merawat ulser kornea adalah dengan segera berjumpa doktor. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, masalah mata boleh menyebabkan kehilangan penglihatan ringan hingga kekal. Sekiranya disebabkan oleh bakteria, doktor secara amnya akan menetapkan antibiotik.

Di samping itu, lokasi dan ukuran keradangan akan menentukan rawatannya. Sebilangan besar doktor akan melihat gangguan kornea selama beberapa hari, bergantung kepada keparahan keadaan. Pengenalpastian dan rawatan awal sangat penting untuk berkembang menjadi teruk.

Baca juga: Ketahui Cara Mendiagnosis Ulser Kornea