Kesihatan

Ini adalah Prosedur Pemeriksaan Urin untuk Mengetahui Dadah di Badan

, Jakarta - Uji air kencing dilakukan untuk mengetahui bahan apa yang terkandung dalam air kencing seseorang, hasil daripada produk buangan dari buah pinggang. Ingin melakukan prosedur ujian air kencing? Sebelum melakukan itu, mari lihat prosedur yang harus anda lakukan!

Baca juga: 4 Penyakit Yang Dapat Dikesan Melalui Pemeriksaan Urin

Ujian Kencing, Apa Itu?

Ujian air kencing adalah salah satu ujian wajib yang dilakukan sebelum memasuki institusi pendidikan atau melamar pekerjaan. Ujian ini biasanya dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat kandungan ubat pada peserta.

Di mana Ujian Urin Boleh Dilakukan?

Ujian air kencing biasanya dilakukan di klinik, jabatan kecemasan, dan makmal yang mencukupi. Urin biasanya akan dinilai melalui beberapa perkara, seperti:

 • Penampilan fizikal warna, bau, dan kejernihan air kencing.

 • PH air kencing tahap asid dan alkali.

 • Kehadiran glukosa dalam air kencing.

 • Kehadiran nitrit dalam air kencing.

 • Kehadiran sel darah putih dan sel darah merah dalam air kencing.

 • Kehadiran kristal dalam air kencing.

 • Kehadiran bakteria dalam air kencing.

 • Kehadiran bilirubin dalam air kencing.

Baca juga: Jangan ragu untuk melakukan ujian air kencing, berikut adalah 6 kebaikannya

Pengguna Dadah, Bagaimana Prosedur Pemeriksaan Urin Dilakukan?

Ujian air kencing boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada peserta menggunakan dadah. Tidak ada persiapan khas sebelum menjalani ujian ini. Walau bagaimanapun, biasanya pegawai peperiksaan akan mempunyai jantina yang sama dengan peserta. Penyeliaan dilakukan untuk memastikan bahawa peserta tidak memasukkan apa-apa atau mengganggu sampel air kencing, sehingga hasil yang diperoleh tidak berubah. Inilah cara menjalani pemeriksaan air kencing untuk menentukan sama ada terdapat kandungan ubat dalam cecair air kencing:

 • Peserta diminta mencuci tangan terlebih dahulu.

 • Peserta akan mengambil bekas yang telah disediakan untuk menampung cecair air kencing. Juga, jangan sentuh bahagian dalam bekas dengan tangan anda, okey?

 • Peserta diminta membersihkan Miss V atau Mr P dengan tisu atau kain bersih.

 • Peserta kemudian membuang air besar ke dalam bekas yang disediakan, kemudian pastikan bekas itu berisi 90 mililiter air kencing.

 • Pastikan air kencing di dalam bekas tidak tercemar oleh objek lain di sekitar anda, OK! Kerana mungkin kandungan air kencing anda akan berubah jika terkontaminasi dengan benda-benda di sekitar anda.

Sekiranya Hasilnya Tidak Ada, Apa Yang Akan Terjadi?

Air kencing yang ditempatkan peserta di dalam bekas kemudian akan dianalisis oleh doktor atau dihantar ke makmal untuk ujian sampel air kencing. Air kencing boleh dikatakan normal jika air kencing terlihat jernih, berbau seperti air kencing biasa, memiliki tingkat pH normal, tidak mengandung sel darah merah dan sel darah putih, dan air kencing tidak mengandung bilirubin, kristal, bakteria, nitrit, dan glukosa.

Baca juga: Inilah Prosedur Ujian Urin untuk Mengesan Dadah dalam Darah

Anda boleh berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sama ada anda perlu melakukan ujian ini. Jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan saluran kencing anda dengan makan makanan berkhasiat dan berserat tinggi, minum banyak air, dan melakukan senaman secara berkala.

Sekiranya anda ingin membincangkan masalah kesihatan anda, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!