Kesihatan

Kenali Perbezaan antara Gula Ringkas dan Gula Kompleks

, Jakarta - Apabila anda minum teh dengan campuran gula, anda menggunakan satu jenis gula dalam bentuk sederhana. Secara umum, terdapat dua jenis gula yang boleh anda temui, iaitu gula sederhana dan gula kompleks. Untuk mengetahui dua jenis gula yang biasa anda gunakan, pertimbangkan perbezaan di bawah.

Definisi Gula Ringkas

Gula sederhana juga dikenali sebagai karbohidrat. Semua karbohidrat sederhana hanya terdiri daripada satu (monosakarida) atau dua molekul gula (disakarida). Kerana gula ini sederhana, sangat mudah dicerna. Apabila gula sederhana memasuki aliran darah, mereka meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat.

Aliran gula darah tinggi dalam badan perlu seimbang dengan pengeluaran hormon insulin di dalam badan. Apabila aliran gula besar, tubuh memerlukan sejumlah besar hormon insulin yang juga untuk menyeimbangkan keadaan gula dalam darah.

Orang yang sihat mempunyai kemampuan untuk memetabolisme gula dalam tubuh dapat ditangani dengan baik. Walaupun begitu, pengambilan gula terlalu banyak masih boleh meningkatkan risiko mengembangkan ketahanan insulin. Walau bagaimanapun, bagi penghidap diabetes ini agak berbahaya.

Biasanya, orang yang menghidap diabetes mellitus mempunyai keadaan hormon insulin yang terganggu atau ada yang tidak menghasilkan insulin. Bagaimana dapat mengatur keadaan gula darah apabila terdapat peningkatan gula setelah makan terlalu tinggi?

Oleh itu, penghidap diabetes mesti mengatur pengambilan makanan mereka agar tidak menyebabkan hiperglikemia. Walaupun disediakan ubat atau suntikan insulin, memilih jenis gula sangat penting agar tidak membebankan tubuh orang yang menghidap diabetes.

Menurut Sandra Meyerowitz, MPH, RD, pakar pemakanan, memberitahu laman tersebut Kesihatan Setiap Hari bahawa semua sumber karbohidrat sederhana tidak semestinya buruk. Ia bergantung pada makanan apa yang anda makan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Kedua-duanya adalah sumber vitamin dan mineral penting yang secara semula jadi mengandungi karbohidrat atau gula sederhana. Walau bagaimanapun, buah-buahan dan sayur-sayuran jauh berbeza dengan sumber gula sederhana lain, seperti kek dan kek yang mengandungi gula pasir atau tepung.

Kandungan serat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran berfungsi untuk mengubah cara tubuh memproses gula sederhana yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Serat dalam sayur-sayuran dan buah melambatkan pencernaan dan menjadikannya lebih serupa dengan makanan dari gula kompleks.

Anda boleh makan gula sederhana, tetapi jangan menjadikan gula sederhana sebagai sumber utama karbohidrat. Berikut adalah senarai gula sederhana yang perlu dihadkan semasa berdiet, antara lain:

- Soda.

- Gula-gula

- Kuki.

- Pastri.

- Minuman manis.

- Minuman tenaga.

- Ais krim.

- Minuman ringan.

- Gula meja (sukrosa).

Definisi Gula Kompleks

Gula kompleks, juga dikenali sebagai karbohidrat kompleks, adalah gula yang mempunyai rantai struktur yang lebih panjang daripada gula sederhana. Kerana strukturnya yang kompleks atau panjang, karbohidrat kompleks memerlukan masa lebih lama untuk dipecahkan di dalam badan.

Karbohidrat kompleks secara struktural juga dikenal sebagai polisakarida. Polisakarida ini boleh mengandungi lebih daripada 60,000 molekul gula. Di dalam badan, 60,000 lebih molekul gula ini mesti dipecah terlebih dahulu untuk mengekalkan molekul gula paling sederhana, iaitu menjadi molekul tunggal.

Apabila ia menjadi satu molekul, maka gula ini dapat diserap ke dalam aliran darah. Keadaan ini menjadikan karbohidrat kompleks melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam aliran darah dan tidak ada lonjakan kadar gula darah yang tiba-tiba meningkat secara mendadak setelah makan.

Sifat gula kompleks ini tidak menyebabkan lonjakan darah secara drastik dan cepat setelah makan. Gula kompleks adalah sejenis gula yang selamat, terutama bagi penghidap diabetes.

Senarai makanan yang mengandungi gula kompleks:

- Roti.

- Pasta.

- Nasi.

- Kentang.

- Jagung.

- Barli.

- Oatmeal.

Semakin kompleks gula, semakin baik

Karbohidrat yang lebih kompleks mengandungi lebih banyak nutrien seperti vitamin dan mineral daripada karbohidrat sederhana. Kandungan serat juga lebih tinggi dan menjadikan anda kenyang lebih cepat. Tidak hairanlah jika makanan dengan gula yang lebih kompleks masih dapat membantu mengekalkan berat badan.

Sementara itu, gula kompleks juga merupakan sumber makanan yang ideal untuk penderita diabetes mellitus, kerana dapat mencegah lonjakan gula darah yang signifikan setelah makan. Keadaan gula darah badan lebih stabil. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan jenis gula atau makanan manis, anda boleh bertanya kepada doktor di . Tanpa perlu meninggalkan rumah, anda boleh Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video dengan doktor melalui aplikasi apa yang anda boleh muat turun di Google Play atau App Store. Ayuh, cepat muat turun sekarang!

Baca juga:

  • 6 Petua Kurangkan Gula Garam
  • Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan
  • Pesakit kencing manis Sekiranya Menjauhi Makanan Manis?