Kesihatan

Ketahui Cara Alami untuk Merawat Ruam pada Anak Kecil Anda

Jakarta - Anak-anak mudah dijangkiti penyakit kerana sistem ketahanannya masih lemah dan terus berkembang. Bukan hanya demam, ruam adalah masalah kesihatan yang sering menyerang, seperti ruam lampin dan ruam kulit. Sentuhan bahan lampin dan kulit anak yang masih cukup sensitif boleh mencetuskan ruam.

Sudah tentu, kemunculan ruam pada anak ini sangat mengganggu. Ruam ini mencetuskan rasa gatal dan tidak selesa pada tubuh si kecil. Ruam juga boleh menyebabkan kenaikan suhu badan atau demam. Walau bagaimanapun, ibu dapat mengatasi ruam pada bayi dengan cara yang mudah dan semula jadi berikut.

Oatmeal

Tidak hanya dimakan, oatmeal dapat digunakan untuk merawat ruam pada anak-anak. Makanan yang sihat dan kaya serat ini mempunyai pelbagai sifat aktif secara biologi, termasuk komponen antioksidan dan anti-radang yang membantu melegakan gatal akibat reaksi kulit alergi.

Baca juga: Kenali panas berduri, ruam kulit yang terasa gatal pada kulit

Tumbuhan herba

Beberapa tumbuhan herba dipercayai dapat merawat ruam pada kanak-kanak. Beberapa tanaman yang disyorkan seperti lidah buaya dan ekstrak daun kesem. Gel yang jelas dalam lidah buaya dapat melegakan gatal yang disebabkan oleh dermatitis atopik dan masalah kulit yang lain. Sementara itu, ekstrak daun kesemek menunjukkan kesan untuk pencegahan dan penyembuhan dermatitis atopik. Selain dua tumbuhan ini, beberapa jenis ramuan herba yang membantu melegakan ruam, seperti kemangi, chamomile, neem, marigold, dan ketumbar.

Serbuk penaik

Peranan baking soda atau serbuk penaik berkaitan dengan kesihatan kulit adalah mengatasi ketidakseimbangan pH kulit dan berfungsi sebagai anti-radang untuk mengurangkan alergi kulit. Penggunaan bahan ini untuk merawat ruam boleh dilakukan dengan membuat pasta atau mandi.

Baca juga: Ini adalah Perbezaan antara Ruam Popok dan Alahan

Sekiranya dibuat dalam bentuk pasta, anda boleh mencampurkan baking soda dengan air atau minyak kelapa. Gaul hingga baking soda pekat dan mempunyai tekstur seperti pes. Sapukan pada kawasan gatal atau ruam dan biarkan selama 10 minit sebelum membilasnya. Sekiranya digunakan untuk mandi, baking soda yang diperlukan adalah sebanyak 1 cawan untuk 1 baldi air. Gunakan untuk merendam selama 15 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

Minyak kelapa

Minyak kelapa, yang diekstrak langsung dari daging kelapa, telah digunakan selama berabad-abad oleh negara-negara tropika sebagai minyak masak dan sebagai pelembap kulit. Minyak kelapa tinggi lemak jenuh, serta sifat antiseptik dan anti-radang. Walau bagaimanapun, penggunaannya sebagai ubat ruam dan alergi harus mengujinya terlebih dahulu di lengan dalam. Sekiranya kerengsaan berlaku, hentikan penggunaannya.

Baca juga: Ruam lampin boleh berlaku pada orang dewasa, betul-betul?

Garam Epsom

Garam Epsom secara tradisional telah digunakan selama bertahun-tahun sebagai campuran dalam mandi air hangat untuk membantu berehat dan melegakan sakit otot. Bukan hanya itu, mandi atau mandi dengan garam ini juga membantu melegakan gatal dan menghilangkan kerak pada kulit. Garam epsom dengan kandungan magnesiumnya yang tinggi dapat membantu meningkatkan fungsi kelembapan kulit dan mengurangkan keradangan.

Itu adalah beberapa cara semula jadi untuk mengatasi ruam pada anak-anak yang dicuba oleh ibu di rumah. Namun, jika ruam pada anak tidak hilang walaupun ibu telah menggunakan kaedah di atas, ibu mesti segera memeriksa keadaan kesihatan Si Kecil kepada doktor. Untuk mempermudahnya, anda boleh membuat janji bertemu doktor di hospital pilihan di sini atau menggunakan aplikasinya sudah menjadi ibu muat turun pertama.