Kesihatan

Sebab Coklat Boleh Membuat Asid Perut Naik

, Jakarta - Meningkatnya asid perut sering menjadi tanda penyakit ulser atau GERD. Keadaan ini berlaku apabila asid mengalir dari perut ke esofagus, tiub yang menghubungkan tekak ke perut. Asid ini menjadikan esofagus menyakitkan atau menyebabkan pedih ulu hati yang membuat penghidapnya tidak selesa. Kenaikan asid ke dalam esofagus boleh mencetuskan sensasi terbakar di dada.

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa makanan tertentu mencetuskan refluks asid. Ini bukan anggapan yang salah. Asid perut memang boleh naik kerana pengambilan makanan tertentu. Coklat adalah salah satu makanan yang boleh mencetuskan kenaikan asid perut. Bagi anda yang gemarkan coklat, ini pasti merupakan berita buruk. Jadi, mengapa coklat mencetuskan kenaikan asid perut?

Baca juga: Bukan hanya sedap, ini adalah 5 kebaikan coklat untuk badan

Sebab Coklat Mencetuskan Asid Perut

Melancarkan dari Akademi Pemakanan dan Dietetik Coklat dapat melambatkan kadar pengosongan perut dan menyebabkan LES berehat. LES adalah otot seperti injap yang menahan kandungan perut daripada mengalir ke belakang ke kerongkongan. Apabila otot ini mengendur, asid perut dapat bergerak naik ke kerongkongan dan menjengkelkan tisu sensitif di esofagus

Coklat juga mengandungi methylxanthine, yang merupakan bahan semula jadi yang merangsang jantung dan melonggarkan tisu otot licin. Methylxanthine dapat mengendurkan LES, dengan itu mewujudkan lebih banyak peluang untuk asid perut merengsakan esofagus.

Bukan hanya coklat, makanan dengan kandungan lemak tinggi, seperti kerepek kentang, daging asap, keju, dan makanan goreng juga dapat memperlambat kadar pengosongan perut dan berisiko untuk merehatkan LES. Jadi, jika anda ingin mengelakkan asid perut naik, kurangkan pengambilan makanan di atas. Bagi anda yang menderita penyakit asid perut, berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi pedih ulu hati.

Baca juga: Bukan hanya sedap, ini adalah 3 jenis coklat yang kaya dengan khasiat

Cara Mengatasi Kenaikan Asid Perut

Kenaikan asid perut sesekali mungkin tidak mengapa. Namun, jika anda sering mengalaminya, ambil langkah pencegahan dan rawat keadaannya dengan betul. Sebabnya, asid perut yang masuk ke dalam esofagus secara berterusan boleh menyebabkan kerosakan pada esofagus.

Dalam banyak kes, perubahan gaya hidup digabungkan dengan ubat dapat mengawal gejala penyakit refluks asid. Melancarkan dari WebMD Berikut adalah rawatan yang boleh dilakukan ketika asid perut meningkat, iaitu:

  • Makan makanan kecil tetapi kerap sepanjang hari;

  • Pilih makanan ringan dan elakkan makanan dan minuman yang boleh mencetuskan kenaikan asid perut;

  • Berhenti merokok ;

  • Rehatkan kepala katil dan angkat kepala menaikkannya sekurang-kurangnya 10-15 cm lebih tinggi;

  • Makan sekurang-kurangnya 2-3 jam sebelum berbaring;

  • Jangan memakai pakaian yang ketat atau tali pinggang yang ketat;

  • Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, ambil langkah menurunkan berat badan dengan perubahan latihan dan diet.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Anda juga perlu bertanya kepada doktor mengenai jenis ubat apa yang boleh mencetuskan pedih ulu hati atau gejala penyakit refluks asid yang lain. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi doktor . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Akademi Pemakanan dan Dietetik. Diakses pada tahun 2020. Gastroesophageal Reflux.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Refluks coklat dan asid: Apakah pautan ?.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Penyakit Refluks Asid ?.