Kesihatan

Selepas Mengambil Ubat, Mengapa Tanda Alergi Muncul?

, Jakarta - Pernahkah anda melihat seseorang mengalami mata yang sangat bengkak setelah mengambil ubat tertentu? Keadaan ini dikenali sebagai alahan ubat. Alergi ubat seseorang akan mempengaruhi mereka dengan cara yang berbeza. Untuk keterangan lebih lanjut, inilah penjelasannya!

Baca juga: Apakah Tanda-Tanda Alergi Ubat Antibiotik & Bagaimana Mengubati?

Alahan Dadah, Apa Itu?

Alergi ubat adalah tindak balas berlebihan sistem ketahanan badan terhadap ubat yang diambil. Reaksi ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menganggap zat-zat tertentu dalam ubat sebagai bahan yang boleh membahayakan tubuh.

Mengapa Tanda Alergi Muncul Setelah Mengambil Ubat?

Reaksi badan terhadap alahan ubat biasanya tidak akan muncul dengan segera semasa menggunakan ubat tersebut. Reaksi alergi terhadap ubat biasanya muncul secara beransur-ansur, kerana sistem kekebalan tubuh membina antibodi untuk melawan ubat tersebut.

Kemudian, antibodi ini akan mengesan dan menyerang ubat tersebut. Nah, ini adalah ketika gejala alergi ubat muncul. kebanyakan orang dengan keadaan ini hanya mengalami simptom ringan dan boleh mereda sendiri dalam beberapa hari selepas penggunaan ubat dihentikan.

Alahan ubat boleh dicirikan oleh yang berikut, termasuk gatal-gatal dan ruam pada kulit, hidung berair, batuk, sesak nafas, demam, bengkak di bahagian tertentu badan, mata gatal dan berair, sesak nafas, dan lebam pada kulit gatal mana.

Baca juga: Ternyata perkara ini dapat meningkatkan risiko alahan ubat

Alahan ubat yang gejalanya tidak dapat dikendalikan, boleh memburukkan lagi gejala, malah gejala yang teruk yang timbul dapat membahayakan nyawa penghidapnya. Gejala alahan ubat yang memasuki tahap yang lebih serius termasuk:

 • Demam panas .

 • Ketidakselesaan kerana sensasi panas dan gatal pada kulit.

 • Daging di kawasan gatal akan kelihatan melepuh.

 • Bahagian luar kulit akan mengelupas.

 • Ruam dan gatal memancar ke mulut, mata, dan alat kelamin.

Sekiranya gejala di atas muncul, ini bermakna alergi ubat yang anda alami berada dalam fasa yang teruk. Dapatkan bantuan perubatan segera sekiranya anda mengalaminya, kerana reaksi serius terhadap gejala boleh mempengaruhi tekanan darah dan pernafasan.

Apakah Faktor Risiko untuk Alahan Dadah?

Tidak semua orang akan mengalami reaksi alahan terhadap ubat tersebut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami alahan dadah. Beberapa faktor risiko ini termasuk:

 • Penggunaan ubat-ubatan secara sembarangan tanpa preskripsi dari doktor.

 • Penggunaan ubat yang sama berulang kali.

 • Penggunaan ubat jangka panjang.

 • Penggunaan ubat dengan dos yang tinggi.

 • Risiko seseorang mengalami alahan ubat akan lebih tinggi apabila salah satu keluarga mempunyai alergi terhadap ubat-ubatan tertentu.

 • Mempunyai jenis alahan lain, seperti alahan makanan.

 • Mengalami penyakit yang menyebabkan sistem ketahanan badan menjadi lemah, seperti HIV.

Baca juga: Kesan Sampingan Penggunaan Antibiotik dalam jangka masa yang panjang

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kesihatan tubuh dengan diet yang baik dan gaya hidup yang sihat. Sekiranya anda sakit, lebih baik memberitahu doktor atau kakitangan perubatan lain mengenai sejarah alahan terhadap sejenis ubat yang anda alami, sebelum anda mengambil ubat.

Sekiranya anda merasakan simptom alergi ubat dalam diri anda, lebih baik anda segera berbincang dengan doktor anda, OK! Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!