Kesihatan

Makan Kacang Menjadikan Sperma Lebih Baik, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Snek kacang semasa menonton perlawanan bola sepak pasti menyeronokkan. Kacang-kacangan tidak hanya menyeronokkan sebagai makanan ringan, tetapi juga sihat dan kenyang. Lebih-lebih lagi, menurut penyelidikan, makan kacang dapat meningkatkan jumlah sperma pada lelaki muda.

Penemuan ini menyokong peranan penting yang dimakan oleh pengambilan kacang dalam meningkatkan kualiti sperma. Hanya penyelidik yang mendedahkan bahawa kajian ini disokong oleh responden lelaki yang semuanya sihat dan 'kelihatan' subur. Sebaliknya, potensi faedah kacang untuk lelaki yang mempunyai masalah atau berjuang dengan kesuburan masih dikaji.

Kajian ini melibatkan 119 lelaki dengan lingkungan umur 18-35 tahun. Mereka dibahagikan kepada dua kumpulan besar. Satu kumpulan diminta untuk memakan 60 gram badam, kacang hazel, dan walnut setiap hari. Sementara itu, kumpulan dua tidak diberi kacang.

Selepas 14 minggu, kumpulan pertama yang memakan kacang mengalami peningkatan yang ketara. Di antaranya adalah peningkatan jumlah sperma hingga 16 persen, daya hidup sperma hingga 4 persen, motilitas sperma hingga 6 persen, dan morfologi (bentuk sperma) 1 persen. Semua ini berkaitan dengan kesuburan lelaki.

Selain itu, subjek dalam kumpulan kacang juga menunjukkan penurunan yang signifikan dalam tahap pemecahan DNA (pemecahan DNA) sperma mereka. Ini adalah parameter yang berkait rapat dengan kemandulan lelaki.

Hasil ini dianggap konsisten dan konsisten dengan peningkatan kualiti sperma yang diamati pada lelaki pada diet yang kaya dengan omega-3, antioksidan seperti vitamin C dan E, selenium, zink, dan folat. Berdasarkan kajian, kacang juga mengandungi banyak nutrien ini.

Sementara itu, persoalan timbul sebagai reaksi terhadap kajian yang dikemukakan pada pertemuan tersebut Persatuan Eropah Pembiakan Manusia dan Embriologi di Barcelona. Persoalannya, adakah lelaki harus menambahkan kacang dalam diet mereka jika mereka mahu isteri mereka hamil dengan cepat?

"Kami belum dapat mengatakannya. Namun, bukti dari literatur menunjukkan bahawa perubahan gaya hidup sihat seperti mengikuti diet yang sihat dapat membantu konsepsi. Dan tentu saja kacang adalah komponen utama dalam diet Mediterranean yang sihat, "kata penulis bersama kajian Albert Salas-Huetos.

Menurut kajian baru, makan makanan yang kaya dengan kacang dapat meningkatkan jumlah dan kualiti sperma. Penyelidik utama dari Unit Pemakanan Manusia dari Universiti Rovira I Virgili di Sepanyol, Dr. Albert Salas-Huetos, mengatakan bahawa kajian ini dibuat sebagai tindak balas terhadap penurunan kuantiti dan kualiti sperma manusia yang terkait dengan pencemaran, merokok, dan trend pola diet Barat.

Bukti faedah kacang untuk kualiti sperma semakin meningkat. Sebuah literatur mengatakan bahawa perubahan gaya hidup sihat, seperti melakukan diet yang sihat, dapat membantu konsepsi. Penemuan terbaru ini sejajar dengan perkembangan kajian terbaru lain, yang melaporkan bahawa diet tinggi antioksidan dapat meningkatkan kesihatan sperma.

Diterbitkan dalam jurnal Surat Ekologi , kajian 2011 oleh Universiti Australia Barat mendapati bahawa pertahanan terbaik terhadap kerosakan sperma adalah gabungan dua antioksidan kuat, iaitu vitamin E dan beta-karoten.

Dalam kajian disebutkan bahawa pengambilan makanan seperti tembikai, wortel, aprikot, labu, dan mangga, makanan oren yang kaya dengan beta-karoten, serta badam, minyak kedelai, dan brokoli yang kaya dengan vitamin E, dapat membantu mengekalkan sperma sihat pada lelaki.

Anda boleh mengesahkan faedah kacang untuk sperma dengan berbincang dengan doktor di . Membincangkan kesihatan dengan doktor kini lebih praktikal melalui aplikasi tersebut . Komunikasi boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Langkah yang perlu anda lakukan adalah muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

  • Wow, Makanan Ini Dapat Meningkatkan Kualiti Sperma Lelaki
  • Adakah Minuman Beralkohol Mempengaruhi Kualiti Sperma?
  • Kualiti Sperma dan Ovum Berdasarkan Umur