Kesihatan

Penjagaan Kulit untuk Mencegah Pompholyx

, Jakarta - Pompholyx, juga dikenal sebagai eczema dyshidrotic, adalah sejenis eksim yang menyebabkan lepuh pada jari, telapak tangan, dan kadang-kadang telapak kaki. Lepuh boleh berisi cecair dan gatal, yang dapat membuat penghidap merasa tidak selesa.

Sayangnya, belum ada penawar untuk pompholyx, jadi lepuh boleh datang dan berlalunya waktu. Oleh itu, jangan biarkan anda mengalami penyakit kulit ini. Lihat rawatan kulit yang dapat membantu mencegah pompholyx di bawah.

Baca juga: Ekzema, Penyakit Kulit Kronik yang Mengganggu Penampilan

Gejala Pompholyx yang menjengkelkan

Simptom yang paling biasa mengalami pompholyx adalah kemunculan lepuh kecil, gatal, berisi cecair pada jari, telapak tangan, dan kadang-kadang di telapak kaki. Dalam kes yang teruk, lepuh yang kelihatan mungkin agak besar dan boleh merebak ke bahagian belakang tangan, kaki, dan anggota badan.

Kulit juga boleh dijangkiti. Tanda-tanda jangkitan yang berlaku ialah lepuh menjadi sangat menyakitkan dan mengeluarkan nanah atau ditutupi oleh kerak. Walau bagaimanapun, lepuh biasanya sembuh dalam beberapa minggu. Kulit biasanya cenderung kering dan retak atau mengelupas ketika mula sembuh.

Apa yang Sebenarnya Menyebabkan Pompholyx?

Pompholyx adalah penyakit kulit yang paling biasa pada orang dewasa berusia antara 20-40 tahun. Anda juga lebih berisiko terkena penyakit kulit ini jika anda mempunyai alahan, seperti demam, penyakit keluarga pompholyx, atau bentuk ekzema lain.

Punca sebenar pompholyx masih belum diketahui pada masa ini. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai faktor yang boleh mencetuskan pompholyx atau memperburuk keadaan, termasuk:

  • Jangkitan kulit kulat, ini mungkin berlaku di tangan atau di lokasi yang jauh dari lepuh (seperti di antara jari kaki) dan perlu dirawat.

  • Reaksi alergi terhadap sesuatu, seperti logam tertentu (terutama nikel), bahan pencuci, bahan kimia rumah tangga, sabun, syampu, produk kosmetik atau minyak wangi.

  • Tekanan.

  • Peluh. Pompholyx lebih kerap berlaku pada musim bunga dan musim panas, ketika cuaca panas, kerana ketika itulah banyak orang biasanya mengalami peluh atau hiperhidrosis yang berlebihan.

Baca juga: Bolehkah Sinusitis Alergi Mencetuskan Pompholyx?

Cara Merawat Pompholyx

Dalam kebanyakan kes, pompholyx akan hilang sendiri dalam beberapa minggu. Kadang kala, penyakit kulit ini hanya berlaku sekali dan tidak pernah muncul lagi. Walau bagaimanapun, pompholyx sering datang dan berlalu selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Dalam beberapa kes, pompholyx dapat bertahan lama dan sukar dirawat.

Untuk merawat pompholyx, doktor anda biasanya boleh menetapkan salap atau krim yang mengandungi steroid untuk mengurangkan bengkak dan membantu menghilangkan lepuh. Kulit dapat menyerap ubat dengan lebih optimum jika anda memampatkannya setelah menggunakan krim. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai lepuh yang teruk, anda mungkin perlu mengambil ubat steroid, seperti: prednisone dalam bentuk pil.

Antihistamin, seperti diphenhydramine atau loratadine Ia juga dapat membantu mengatasi kegatalan. Anda juga boleh menggunakan kompres basah dan sejuk pada lepuh selama 15 minit beberapa kali sehari untuk melegakan gatal.

Baca juga: Pilihan Rawatan untuk Pompholyx

Cara Mencegah Pompholyx

Sebenarnya, tidak ada cara yang terbukti untuk mencegah atau mengawal penyakit pompholyx. Walau bagaimanapun, melakukan penjagaan kulit berikut sekurang-kurangnya dapat membantu menguatkan kulit dan meminimumkan terjadinya pompholyx:

  • Gunakan pelembap pada tangan dan kaki setiap hari selepas setiap mandi. Sapukan pelembap semasa kulit anda masih basah untuk penyerapan yang optimum.

  • Elakkan pencetus pompholyx, seperti sabun wangi atau agen pembersih yang keras.

  • Pastikan kulit lembap dari dalam dengan minum banyak air.

Itulah penjagaan kulit yang boleh anda lakukan untuk mencegah pompholyx. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit tertentu, gunakan saja untuk berbincang dengan doktor. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ekzema Dyshidrotic dan Lepuh Gatal.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ekzema Dyshidrotic.