Kesihatan

Sama kerana Nyamuk, Chikungunya Vs DHF Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Demam berdarah Chikungunya dan denggi (DHF) adalah dua jenis penyakit yang menyebarkan virus akibat gigitan nyamuk. Ini menjadikan kedua-dua jenis penyakit ini sering disalahpahami dan dianggap sama. Sebenarnya, chikungunya dan denggi adalah jenis penyakit dengan gejala dan keparahan yang berbeza.

Sebenarnya, jenis virus yang mencetuskan chikungunya dan demam denggi berbeza antara satu sama lain. Walaupun begitu, kedua-dua jenis penyakit ini tidak boleh dipandang rendah sama sekali. Jadi, mana yang lebih berbahaya antara penyakit chikungunya dan denggi?

Penyakit Chikungunya

Chikungunya adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus yang ditularkan melalui gigitan nyamuk. Salah satu gejala penyakit ini adalah peningkatan suhu badan alias demam hingga mencapai 38 darjah Celsius atau lebih. Berita buruknya ialah nyamuk Aedes Aegypti atau Aedes Albopictus adalah sejenis nyamuk yang menyebarkan demam denggi dan demam chikungunya lebih kerap menggigit kanak-kanak.

Penyakit Chikungunya mempunyai gejala yang biasanya muncul dan dirasakan pada hari kelima setelah gigitan nyamuk. Walau bagaimanapun, gejala mungkin muncul sebaik sahaja nyamuk menyebarkan penyakit ini. Tempoh atau kelajuan penularan penyakit chikungunya bergantung pada keadaan tubuh seseorang. Gejala awal yang biasanya muncul adalah demam yang berlaku secara tiba-tiba.

Selain demam, chikungunya juga menyebabkan simptom berupa sakit pada sendi. Chikungunya juga boleh menyebabkan kelumpuhan sementara yang sebenarnya adalah akibat sakit sendi yang teruk. Sakit sendi biasanya akan muncul dengan segera atau bersamaan dengan demam.

Sebagai tambahan kepada dua gejala utama, chikungunya juga akan menunjukkan gejala lain, seperti sakit otot, menggigil akibat sakit kepala, sakit kepala yang tidak tertahankan, ruam atau bintik-bintik merah di seluruh badan, dan keletihan yang luar biasa.

Baca juga: 3 Sebab Mengapa Chikungunya Berbahaya

Dalam beberapa kes, chikungunya juga dapat menyebabkan penderita mengalami gejala mual dan muntah. Walaupun sangat jarang berlaku, penyakit ini dapat menyebabkan komplikasi, salah satunya adalah gangguan saraf.

Demam Berdarah Denggi (DHF)

DHF adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus denggi. Biasanya, penularan kepada manusia berlaku melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti betina. Gejala awal demam denggi umumnya serupa dengan selesema, sehingga banyak orang tertipu dan mengetahui bahawa mereka dijangkiti virus hanya setelah mereka parah.

Kursus demam denggi mempunyai fasa yang unik. Bermula dari fasa pra-jangkitan, fasa demam, hingga fasa kritikal atau penyembuhan. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, empat hingga sepuluh hari setelah digigit nyamuk, seseorang biasanya akan mengalami demam hingga 40 darjah Celsius. Beberapa gejala lain juga biasanya timbul, seperti sakit kepala yang teruk dan sakit otot.

Baca juga: 5 Gejala DHF yang tidak dapat diabaikan

Apabila demam berkurang ketika memasuki fasa kritikal, akan ada gangguan pada tekanan darah dan tanda-tanda penting yang lain. Namun, jika tanda-tanda vital terbukti baik, itu bermakna DHF telah memasuki fasa penyembuhan.

Mana Yang Lebih Berbahaya?

Kedua-dua penyakit ini tidak boleh diremehkan dan kedua-duanya boleh mencetuskan komplikasi berbahaya. Orang dengan demam chikungunya yang mengalami sakit sendi yang teruk dan kemungkinan masalah lain dengan neurologi atau sistem saraf. Sementara demam denggi berdarah boleh menyebabkan seseorang mengalami gejala kejutan, kesukaran bernafas, dan pendarahan sebagai komplikasi. Komplikasi lain yang berlaku adalah kehilangan nyawa seseorang.

Baca juga: Hati-hati, Demam Denggi Menyebabkan 2 Komplikasi Ini

Untuk lebih jelasnya, ketahui mengenai demam berdarah dan demam berdarah dan mana yang lebih berbahaya dengan meminta doktor di aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!