Kesihatan

Bilakah Masa yang tepat untuk Ujian SGOT?

Jakarta - Pemeriksaan SGOT adalah sebahagian daripada ujian darah. Ujian ini membantu menentukan seberapa baik hati berfungsi dengan mengukur tahap aspartat aminotransferase dalam darah. Sebabnya, tahap enzim yang berlebihan menyebabkan beberapa masalah, seperti kerosakan hati.

Aspartate aminotransferase atau AST adalah enzim yang terdapat di hati dan jantung. Pada tahap yang lebih rendah, enzim ini terdapat di bahagian lain badan, termasuk otot dan buah pinggang. Enzim ini dikenali sebagai serum transaminase glutamat-oksaloasetik atau SGOT.

Sebilangan besar orang mempunyai tahap SGOT yang rendah di dalam badan. Walau bagaimanapun, apabila sel-sel hati rosak, banyak AST diciptakan dalam darah.

Lalu, apa gunanya pemeriksaan SGOT?

Pemeriksaan SGOT dilakukan untuk memeriksa dan mengetahui masalah dengan hati, kerana protein SGOT dihasilkan di organ tersebut. Apabila terdapat kerosakan atau kelainan pada hati, SGOT bocor ke aliran darah apabila ini terjadi, tahap darah lebih tinggi.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Kesihatan Hati untuk Menghindari Hepatomegali

Sekiranya seseorang mempunyai masalah jantung atau buah pinggang, tahap SGOT mungkin sangat tinggi. Agar tidak memberi kesan buruk, doktor melakukan ujian enzim hati kedua, iaitu ALT, pada masa yang sama. Sekiranya tahap keduanya tinggi, ini boleh menjadi petunjuk pada hati seseorang. Sekiranya hanya tahap SGOT tinggi, mungkin ada masalah dengan organ atau sistem lain.

Ujian SGOT dilakukan sekiranya doktor ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan pesakit yang mempunyai tanda-tanda hepatitis, sirosis, dan kerosakan hati yang disebabkan oleh alkohol atau ubat-ubatan.

Hasil pemeriksaan SGOT boleh berbeza-beza, dan diukur dalam kategori normal, tinggi atau rendah. Kadar normal adalah 10 hingga 40 unit seliter untuk lelaki dan 9 hingga 23 unit seliter untuk wanita.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mempunyai Gangguan Hati

Oleh itu, Bilakah Masa Yang Tepat Untuk Memeriksa SGOT?

Ujian SGOT boleh dilakukan pada masa yang sama dengan ujian darah. Jadi, anda boleh melakukan ujian makmal rutin untuk mengetahui sama ada tahap SGOT dalam darah anda berada dalam lingkungan normal, rendah, atau tinggi. Walaupun anda tidak merasakan adanya kelainan atau gejala aneh di dalam badan anda, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan SGOT secara berkala.

Jangan tunggu sehingga anda menghidap penyakit tertentu, terutama yang menyerang hati, untuk melakukan ujian ini. Sebabnya, pencegahan dan rawatan awal jauh lebih baik daripada hanya melakukannya setelah anda mengetahui bahawa anda mempunyai penyakit. Sebabnya, beberapa penyakit hati terdapat tanpa gejala.

Baca juga: Inilah Cara Alkohol Mempengaruhi Kesihatan Hati

Itulah sebabnya penting untuk melakukan pemeriksaan SGOT dan bilakah masa terbaik untuk melakukannya. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk melakukan pemeriksaan rutin, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut dengan memilih perkhidmatan Makmal Pemeriksaan. Kaedahnya sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun Aplikasi ini ada di telefon bimbit anda, kerana sudah tersedia di Play Store dan Apps Store.

Bukan itu sahaja, aplikasinya Anda juga boleh menggunakannya untuk meminta maklumat kesihatan doktor secara langsung. Akhir sekali, untuk membeli ubat dan vitamin tanpa meninggalkan rumah, alias di mana sahaja dan bila-bila masa. Berminat untuk mencubanya? Ayuh pasang permohonannya sekarang, ya!