Kesihatan

Mata Sensitif Terhadap Cahaya, Waspadalah terhadap Gejala Iridocyclitis

, Jakarta - Lebih baik menjaga kesihatan mata untuk menghindari pelbagai gangguan mata, salah satunya adalah iridocyclitis. Iridocyclitis adalah sejenis penyakit mata yang berlaku kerana keradangan pada iris dan badan silia.

Baca juga: Iridocyclitis kronik dan iridocyclitis akut, apa perbezaannya?

Iridocyclitis menyebabkan mata menjadi merah dan bengkak. Iridocyclitis dikenali sebagai uveitis anterior. Uveitis anterior adalah keradangan yang hanya berlaku di bahagian depan.

Secara amnya, iridosiklitis dikaitkan dengan masalah imun. Keadaan ini sering mengganggu kesihatan kerana disebabkan oleh penyakit autoimun di dalam badan anda, seperti penyakit Crohn, kolitis ulseratif, psoriasis, arthritis psoriatik, dan sarkoidosis.

Gejala iridocyclitis

Gejala penyakit ini terbahagi kepada tiga kategori seperti tanda-tanda penyumbatan vaskular, tanda-tanda keputihan atau eksudasi, dan perubahan pada murid.

Walau bagaimanapun, jika jangkitan berlaku di bahagian tengah mata, gejala biasa termasuk:

 1. Mata yang mengalami keadaan berair dan kemerahan.

 2. Biasanya, penghidap mengalami sakit mata yang tidak hilang. Keadaan sakit mata juga mengalami keadaan yang agak teruk.

 3. Terdapat gangguan dalam rembesan berair.

 4. Terdapat perubahan pada murid yang semakin kecil.

 5. Terdapat gangguan penglihatan atau kemerosotan penglihatan kabur. Biasanya, pesakit akan mengalami fotofobia atau kehadiran lingkaran cahaya di sekitar cahaya. Keadaan ini menyebabkan pesakit mengalami keadaan yang tidak selesa.

Baca juga: Suka Main Alat? Lihatlah bagaimana menjaga kesihatan mata ini

Penyebab iridocyclitis

Iridocyclitis disebabkan oleh jangkitan bakteria yang memasuki mata. Selain bakteria, virus atau protozoa endogen yang menyebabkan seseorang mengalami iridosiklitis. Virus atau bakteria berikut menyebabkan iridosiklitis:

 1. Bakteria sifilis dan gonorea.

 2. Virus campak, cacar atau influenza.

 3. Protozoa seperti toxoplasmosis.

Ketahui faktor-faktor yang meningkatkan keadaan iridosiklitis seseorang, seperti: sklerosis berbilang dan penggunaan beberapa ubat yang menyebabkan kesan sampingan dari keadaan ini.

Rawatan dan diagnosis iridocyclitis

Apabila anda merasakan beberapa gejala iridocyclitis, berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk mengesahkan keadaan kesihatan anda. Beberapa gejala iridocyclitis juga merupakan gejala penyakit mata yang lain.

Setelah doktor mengesahkan keadaan kesihatan anda, lakukan rawatan melalui terapi ubat yang boleh digunakan untuk merawat keadaan ini, seperti:

 • Atropin

Terapi ini berfungsi melalui tiga kaedah yang berbeza. Pertama, rehatkan iris dan badan ciliary. Yang kedua adalah untuk mencegah pembentukan synechiae posterior. Ketiga, hancurkan apa yang telah terbentuk.

 • Kortikosteroid

Terapi ini digunakan untuk meminimumkan kerosakan pada reaksi antigen-antibodi.

 • Aspirin

Ubat ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit.

Lakukan Pencegahan Terhadap Iridocyclitis

Tidak ada salahnya mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penyakit ini. Inilah cara ia dapat dilakukan, iaitu:

 1. Tingkatkan daya ketahanan badan anda dengan memakan makanan yang sihat. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengambil makanan tambahan agar sistem ketahanan badan terjaga.

 2. Elakkan penyalahgunaan dadah dan gunakan ubat mengikut nasihat dan cadangan doktor.

 3. Elakkan bersentuhan dengan orang yang menghidap iridocyclitis atau penyakit mata yang lain. Jangan lupa menjaga kebersihan diri dengan rajin mencuci tangan menggunakan sabun antiseptik dan air mengalir.

Tidak ada salahnya berbincang dengan doktor anda mengenai pengurusan dan rawatan iridocyclitis. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Suka Main Alat? Lihatlah bagaimana menjaga kesihatan mata ini