Kesihatan

Cara Mengatasi Buasir Yang Berlaku Pada Wanita Hamil

, Jakarta - Semasa mengandung, setiap wanita yang mengalaminya akan mengalami beberapa perubahan pada tubuh. Ia boleh menyebabkan banyak gangguan pada tubuh berlaku. Salah satu penyakit yang boleh berlaku kerana ini adalah buasir. Sesungguhnya, buasir agak biasa berlaku pada wanita hamil.

Apabila gangguan ini berlaku, perasaan tidak selesa dapat dirasakan di rektum sehingga mengganggu aktiviti harian. Ibu mungkin merasa gatal, sakit teruk, hingga pendarahan dari dubur. Oleh itu, setiap wanita hamil harus tahu bagaimana mengatasinya agar aktiviti kembali normal. Inilah cara ia dapat dilakukan!

Baca juga: Buasir Semula Jadi Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

Cara Berkesan untuk Mengatasi Buasir Yang Berlaku Pada Wanita Hamil

Buasir adalah gangguan yang disebabkan oleh pembengkakan urat di sekitar dubur. Apabila ia berlaku, seseorang yang memilikinya dapat merasakan sakit dan pendarahan dari kawasan tersebut. Setiap orang berisiko mengalami buasir, tetapi wanita yang hamil mempunyai risiko yang lebih tinggi. Disebutkan jika 50 peratus wanita yang hamil boleh mengalami buasir dan biasanya berlaku pada trimester ketiga.

Gangguan buasir yang boleh berlaku terbahagi kepada dua jenis, iaitu buasir dalaman dan luaran. Dalam buasir dalaman, seseorang yang mengidapnya mungkin memerlukan rawatan, termasuk kaedah perubatan atau kaedah bukan pembedahan, seperti ligasi gelang getah. Kemudian, untuk buasir luaran tidak memerlukan rawatan kecuali masalah ini menyebabkan ketidakselesaan.

Kemudian, bagaimana merawat buasir dengan selamat pada wanita hamil? Berikut adalah beberapa cara mudah untuk merawat gangguan di rektum:

1. Kurangkan Tekanan pada Punggung

Salah satu cara untuk mengatasi buasir pada wanita hamil adalah dengan mengurangkan tekanan yang boleh berlaku di rektum. Pastikan tidak berdiri atau duduk dalam jangka masa yang lama kerana ini boleh memberi tekanan pada saluran darah di bahagian bawah badan. Semasa duduk, cuba gunakan bantal di bawah punggung anda atau duduk di kerusi dengan bantal tebal untuk tetap selesa.

2. Kekal Aktif

Wanita hamil juga dapat merawat gangguan buasir yang berlaku dengan tetap aktif bergerak. Cuba bersenam selama 30 minit sehari, tentunya dengan persetujuan doktor mengenai aktiviti fizikal yang dibenarkan. Latihan paling selamat untuk dilakukan adalah berjalan di sekitar rumah selagi badan masih bergerak. Sekiranya anda harus duduk dalam jangka masa yang lama, cubalah berjalan lebih lama daripada waktu yang disyorkan.

Baca juga: 4 Tabiat yang Mencetuskan Hernia pada Wanita Hamil

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bagaimana menangani gangguan buasir secara berkesan pada wanita hamil, doktor dari Dr sedia memberi nasihat yang baik. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan dan nikmati kemudahan akses kesihatan tanpa had!

3. Mengonsumsi Banyak Serat

Perbanyakkan pengambilan makanan yang kaya dengan serat juga dapat mencegah sembelit yang dapat meningkatkan risiko buasir. Oleh itu, setiap wanita hamil harus benar-benar memperhatikan penggunaan makanannya dan makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan. Selain itu, meningkatkan penggunaan air juga dapat menjadikan saluran pencernaan lebih baik.

4. Lakukan Senaman Kegel

Cara lain yang boleh dilakukan untuk merawat buasir pada wanita hamil adalah dengan melakukan senaman Kegel. Latihan ini dapat menguatkan otot-otot dasar pelvis dan dapat melegakan buasir. Aktiviti-aktiviti ini dapat menjadikan bahagian-bahagian badan menjadi lebih baik dengan menjadikan otot-otot di kawasan faraj dan rektum menjadi lebih santai. Dengan cara itu, risiko gangguan buasir dapat diminimumkan.

Baca juga: Wanita dengan buasir boleh melahirkan secara normal?

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan sebagai cara mengatasi buasir pada wanita hamil. Gangguan buasir yang berlaku tentunya boleh mempengaruhi aktiviti harian. Oleh itu, tindakan pantas perlu diambil agar aktiviti harian dapat kembali normal. Ini kerana kesihatan ibu dan janin di dalam rahim sangat penting.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai buasir semasa mengandung.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Buasir Semasa Kehamilan.