Kesihatan

Ketahui Khasiat Bawang Dayak yang kaya dengan Antioksidan

"Selain menambahkan rasa pada hidangan, bawang Dayak juga telah digunakan sebagai ubat tradisional selama bertahun-tahun oleh orang Indonesia. Bawang ini diyakini dapat mengatasi banyak masalah kesihatan kerana kandungannya, salah satunya adalah antioksidan. "

Jakarta - Bawang Dayak dinamai suku asli pulau Kalimantan, Suku Dayak. Orang asli pulau ini telah lama menanam bawang. Banyak nama lain disematkan untuk tanaman ubi ini, seperti bawang tiwai, bawang sabrang, atau bawang berlian. Sementara nama Latin untuk bawang Dayak itu sendiri, yaitu Eleutherine palmifolia (L.) Merr atau Kilang bulbosa Eleutherin.

Pada pandangan pertama, bawang ini mempunyai rupa yang tidak jauh berbeza dengan bawang merah yang sering anda temui di pasaran. Namun, ukuran bawang Dayak boleh dibilang lebih kecil dengan warna merah yang lebih terang, dan memiliki permukaan kulit yang cenderung lebih licin.

Baca juga: 7 Tumbuhan Herba yang Mamanda Tuntut untuk Mencegah Corona

Manfaat bawang Dayak tidak terhad pada rempah untuk menguatkan rasa dan aroma masakan. Bawang ini juga banyak digunakan sebagai ubat tradisional kerana kandungan khasiatnya yang sangat kaya. Malangnya, kajian mengenai bawang masih minimum, kerana bawang ini tidak mudah ditanam di pelbagai negara di seluruh dunia.

Nah, salah satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sains Makanan & Pemakanan berjaya menemui kandungan khasiat bawang Dayak dalam bentuk kering, iaitu:

  • Sebatian flavonoid dalam mentol bawang Dayak adalah 4.5 miligram dalam setiap 100 gram.
  • Sebatian flavonoid dalam daun Dayak adalah 3.5 miligram untuk setiap 100 gram.
  • Sebatian flavonoid dalam bunga sebanyak 11 miligram untuk setiap 100 gram.

Pelbagai Khasiat Bawang Dayak untuk Kesihatan

Walaupun kajian mengenai bawang Dayak masih sangat terhad, anda masih perlu mengetahui apa faedah yang ditawarkan oleh tanaman ubi ini:

  • Berpotensi Menyelesaikan Masalah Jangkitan

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Penyelidikan Sains Hayat Tropika menulis bahawa bawang Dayak sangat kaya dengan antioksidan, seperti flavonoid, saponin, alkaloid, steroid, triterpenoid, dan tanin. Kumpulan antioksidan ini akan berfungsi dengan berkesan dalam membunuh serta menghambat potensi pertumbuhan kulat, bakteria, dan virus yang menyebabkan penyakit.

Hasil kajian ini menunjukkan bahawa bawang Dayak sangat berkesan dalam memerangi bakteria seperti Staphylococcus aureus atau MRSA, P. aeruginosa, Shigella sp., dan B. bijirin.

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

  • Meningkatkan Jisim Tulang

Wanita yang telah memasuki menopaus lebih berisiko terkena osteoporosis. Keadaan ini berlaku apabila tubuh tidak lagi dapat menghasilkan hormon estrogen seperti yang diperlukan. Malangnya, wanita berisiko kehilangan kepadatan tulang hingga 20 peratus antara lima hingga tujuh tahun selepas menopaus.

Kajian di Jurnal Pharmacognosy, berjaya mendapati bahawa pengambilan ekstrak bawang Dayak dengan dos yang tinggi selama kira-kira 21 hari berpotensi untuk meningkatkan kadar kalsium pada tulang, jisim, dan panjang tulang.

  • Membantu Menurunkan Tahap Kolesterol

Pengambilan bawang Dayak juga diyakini dapat menurunkan kadar lipid dalam darah, sehingga dapat mengurangi risiko penyakit jantung. Bagi wanita yang memasuki menopaus, bawang Dayak boleh menjadi pilihan alternatif yang lebih selamat untuk menggantikan terapi hormon estrogen.

Baca juga: Mula diperhatikan untuk rawatan, adakah ramuan selamat?

Itulah beberapa kelebihan bawang Dayak untuk kesihatan tubuh. Walaupun dipercayai memberi kesan positif pada tubuh, penggunaannya tetap memerlukan nasihat doktor. Mungkin doktor juga memberi ubat. Nah, untuk mempermudah pengambilan ubat, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya penghantaran farmasidari aplikasi . Cara, tentu saja, dengan muat turunpermohonan pada telefon anda.

Rujukan:
Shi, P., et al. 2018. Diakses pada tahun 2021. Jumlah kandungan fenolik, flavonoid, dan aktiviti antioksidan mentol, daun, dan bunga yang terbuat dari Eleutherine bulbosa (Mill.) Urb. Sains Makanan & Pemakanan 7 (1), 148-154.
Bahtiar, A., dan Annisa, R. 2018. Diakses pada tahun 2021. Kesan Mentol Bawang Dayak (Eleutherine bulbosa (Mill.) Urb) terhadap Perkembangan Tulang Tikus Model Hypoestrogen. Jurnal Pharmacognosy 10 (2), 299-303.
Harlita, T.D., et al. 2018. Diakses pada tahun 2021. Aktiviti Antibakteria Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia (L.) Merr) menuju Bakteria Patogen. Penyelidikan sains hayat tropika 29 (2), 39–52.