Kesihatan

Jenis Kanser Vulvar yang Perlu Diperhatikan

"Kanser vulva adalah suatu keadaan yang dapat terjadi pada wanita. Penyakit ini tidak boleh diremehkan dan harus segera mendapat perhatian perubatan. Namun, penting untuk mengetahui terlebih dahulu apa itu kanser vulva dan jenisnya!"

, Jakarta - Kanser Vulvar adalah barah yang menyerang vulva, yang merupakan bahagian luar organ kelamin wanita. Vulva mengelilingi saluran kencing dan faraj, termasuk bibir kemaluan, kelentit, dan kelenjar Bartholin di kedua-dua sisi vagina. Kanser Vulvar sendiri muncul dan dicirikan oleh sejumlah gejala, seperti benjolan, sakit, dan gatal-gatal.

Kemunculan kanser vulvar dicirikan oleh adanya benjolan atau luka di kawasan vulvar. Penyakit ini akan lebih mudah dijangkiti oleh wanita tua. Selain benjolan, ada gejala lain yang dapat muncul, seperti pendarahan faraj yang tidak normal, sensasi kesakitan dan pembakaran, rasa sakit semasa persetubuhan, gatal yang berpanjangan di kawasan vulva, dan penebalan dan perubahan warna kulit di sekitar vulva.

Baca juga: Gejala Awal Kanser Vulvar yang Perlu Diperhatikan

Jenis Kanser Vulvar yang Perlu Diperhatikan

Terdapat beberapa jenis barah vulva. Inilah penjelasannya:

 1. Karsinoma sel skuamosa, yang merupakan barah yang bermula di salah satu sel utama kulit yang disebut sel skuamosa. Jenis itu sendiri terbahagi kepada beberapa bahan, iaitu: keratinisasi, basaloid, dan karsinoma veruk.
 2. Adenokarsinoma, yang merupakan barah yang bermula pada sel kelenjar disebut adenokarsinoma. Kanser ini malah boleh muncul di kelenjar peluh pada kulit vulva.
 3. Melanoma adalah barah yang bermula pada sel penghasil pigmen yang memberikan warna pada kulit. Kanser ini biasanya muncul di kawasan kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari.
 4. Sarkoma, yang merupakan barah yang bermula pada tulang, otot, atau tisu penghubung. Kanser ini boleh berlaku pada wanita pada usia berapa pun.

Pada mulanya, barah berlaku apabila sel yang sihat di vulva bermutasi yang menyebabkan sel tumbuh dengan cepat dan tidak terkawal. Sel yang sihat perlahan-lahan mati, sementara sel barah terus tumbuh dengan tidak terkawal. Kemudian, sel-sel berkumpul untuk membentuk tumor dan sel-sel barah dapat menyebar ke kawasan lain di badan.

Baca juga: Adakah Pencegahan Kanser Vulvar Berkesan?

Terdapat beberapa faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko barah vulva, termasuk:

 • Wanita tua. Risiko barah vulva meningkat seiring bertambahnya usia.
 • Wanita yang dijangkiti virus HPV dan aktif secara seksual. Dalam kes ini, jangkitan virus yang dialami dapat menyebabkan perubahan sel, sehingga meningkatkan risiko barah vulva.
 • Merokok.
 • Mempunyai sistem imun yang lemah. Keadaan ini boleh dijumpai pada orang dengan HIV.
 • Mengalami Lichen sclerosis, yang menyebabkan kulit vulva menjadi nipis dan gatal.

Sekiranya anda merasakan anda mempunyai faktor risiko di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk merancang pencegahan barah vulva. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Tanyakan kepada pakar mengenai kesihatan dan gejala penyakit anda. Muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Baca juga: Boleh Menyebarkan Melalui Hubungan intim, Mengenali 6 Punca HPV

Adakah Terdapat Langkah-Langkah Pencegahan?

Apabila terdapat gejala, rawatan dapat dilakukan dengan prosedur pembedahan, kemudian ambil sel yang terkena barah. Dalam kes yang teruk, seluruh vulva mesti dikeluarkan supaya barah tidak bermastasis. Beberapa perkara boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko barah vulva, iaitu:

 • Selamat melakukan hubungan seks;
 • Mempunyai pap smear biasa;
 • Berhenti merokok;
 • Dapatkan vaksin HPV.

Lakukan pemeriksaan mengikut nasihat doktor, dan perhatikan apa-apa perubahan dalam badan anda, ya!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kanser Vulvar.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Kanser Vulvar: Jenis, Gejala dan Banyak Lagi.