Kesihatan

5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Insomnia

, Jakarta - Insomnia adalah gangguan tidur yang menyebabkan seseorang sukar tidur. Akibat dari keadaan ini, seseorang tidak cukup tidur sesuai dengan masa yang diperlukan oleh tubuh. Penghidapnya juga tidak mempunyai keadaan fizikal yang cukup baik untuk melakukan aktiviti pada keesokan harinya. Penyebab insomnia berbeza-beza, mulai dari keadaan penyakit yang menyertainya atau tabiat buruk yang sering anda lakukan.

Tidak hanya disebut sebagai gangguan tidur, seseorang dapat disebut mengalami insomnia jika dia mengalami kesulitan atau kesulitan memulakan tidur, kesulitan menjaga tidur, atau keduanya. Nah, beberapa perkara yang tidak dijangka yang menjadi penyebab insomnia termasuk:

Menggunakan Alat Sebelum Tidur

Oleh kerana tuntutan kerja, mungkin anda masih perlu berurusan dengan komputer riba walaupun anda hendak tidur. Namun, tahukah anda bahawa semua alat elektronik memberi kesan buruk terhadap kualiti tidur anda. Bukan hanya kerana komputer riba, kebanyakan anda sering memeriksa media sosial melalui alat, jadi cahaya dari alat ini akan menyukarkan anda untuk tidur lena. Beberapa aktiviti interaktif lain seperti berbual atau bermain permainan boleh membuat otak tidak dapat diam dan menyebabkan insomnia.

Baca juga: Bahaya Ketagihan Gadget kepada Millennials

Terlalu lama tidur siang

Tidur pada waktu siang, walaupun waktu singkat, boleh menjadi penyebab insomnia. Sebilangan orang memang dapat dibantu untuk merasa tidur yang berkualiti pada waktu malam. Tetapi sayangnya tidur siang juga menyukarkan tidur orang lain pada waktu malam. Oleh itu, waktu tidur yang disyorkan hanya selama 20 hingga 30 minit. Sekiranya lebih daripada itu, ia boleh mencetuskan insomnia atau membuat kepala anda pening.

Makan Sebelum Tidur

Sekiranya anda tidak terlalu lapar, lebih baik jangan makan makanan sebelum tidur. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan tidur. Sekiranya anda merasa lapar tetapi masih ingin tidur lena, lebih baik makan makanan ringan sahaja. Di samping itu, penting untuk mengelakkan makanan pedas sebelum tidur kerana boleh menyebabkan insomnia kerana sakit perutnya.

Baca juga: 4 Buah Yang Anda Boleh Makan Sebelum Tidur

Pengambilan Alkohol dan Kafein

Alkohol boleh menjadi ubat penenang dan menyebabkan rasa mengantuk. Tetapi alkohol sebenarnya membuatkan anda tertidur lebih awal. Selepas minum alkohol, anda boleh bangun semula pada waktu malam dan sukar untuk tidur semula. Sementara itu, kafein juga boleh menjadi penyebab insomnia jika dikonsumsi secara berlebihan. Satu tinjauan pendapat yang dilakukan oleh Yayasan Tidur Nasional Kajian tahun 2005 mendapati bahawa orang yang menggunakan empat atau lebih cawan minuman berkafein sehari lebih cenderung mengalami gejala insomnia daripada mereka yang tidak minum atau minum hanya satu cawan sehari.

Menonton Jam

Perkara paling remeh yang boleh menjadi penyebab insomnia adalah kebiasaan menonton jam. Apabila anda melihat jam, anda memikirkan berapa jam yang anda tinggal untuk bangun pada keesokan harinya. Ini mencetuskan pengeluaran kortisol dan adrenalin sehingga anda akan terjaga dan semakin sukar untuk tidur.

Baca juga: Bolehkah Cannabidiol (CBD) Membuat Anda Tidur?

Itulah kebiasaan remeh yang boleh menjadi penyebab insomnia. Sekiranya anda mengalami insomnia atau gangguan tidur lain yang mengganggu aktiviti anda, anda harus segera berjumpa doktor. Dengan melakukan rawatan yang betul di hospital, maka ini dapat mengurangkan risiko. Sekarang anda juga boleh memilih doktor di hospital melalui permohonannya . Praktikal, bukan? Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!