Kesihatan

4 Cara Menjadikan Makanan Bayi 6 Bulan yang Sihat dan Berkhasiat

, Jakarta - Ketika bayi berusia 6 bulan, bayi akan memasuki tahap MPASI (Makanan Tambahan untuk Susu Ibu). Ibu perlu memperkenalkan bayi kepada makanan pejal selain susu ibu untuk memenuhi keperluan mereka yang semakin meningkat. Penting untuk memastikan bayi anda makan makanan yang sihat dan berkhasiat.

Ketika bayi berusia 6 bulan, dia baru belajar mengunyah. Makanan pertama harus lembut sehingga senang ditelan. Makanan boleh dalam bentuk buah-buahan dan sayur-sayuran yang disucikan atau dihaluskan. Namun, jika bubur terlalu berair, khasiatnya tidak sempurna. Untuk menjadikannya lebih berkhasiat, pastikan memasak makanan sehingga cukup pekat.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

Cara Membuat Makanan Bayi 6 Bulan

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), fokus penyediaan makanan harus memilih makanan yang mudah tumbuk. Pastikan bubur mengandungi nutrien seimbang, iaitu kehadiran karbohidrat (beras, oatmeal, ubi, dan mi), protein haiwan (ikan, ayam, dan telur), protein sayuran (tempe, tahu, dan kacang), dan vitamin dan serat yang boleh didapati dari sayur-sayuran dan buah-buahan.

Berikut adalah beberapa cara untuk membuat makanan bayi 6 bulan yang sihat dan berkhasiat:

1. Gunakan Peralatan yang Sesuai

Beberapa alat mesti disediakan untuk membuat bubur bayi dari 6 bulan hingga 1 tahun. Sediakan pengisar, periuk, saringan, atau periuk perlahan . Gunakan pisau dan papan pemotong yang terpisah dari yang anda gunakan setiap hari. Peralatan ini merupakan salah satu media terbesar untuk menyebarkan kuman yang boleh mencemarkan makanan.

Untuk ibu yang bekerja dan ingin lebih praktikal, anda boleh menggunakan pengisar dan periuk perlahan . Peralatan ini membantu memasak makanan tanpa perlu dikacau. Cukup masukkan semua bahan dan tunggu sehingga makanan dimasak.

Baca juga:Bilakah bayi boleh diberi makanan masin dan manis?

2. Jangan Masak terlalu lama

Bahan makanan yang dimasak terlalu lama akan terlalu masak dan nutrien hilang. Contohnya, sayur-sayuran, lebih baik setelah dicuci, diproses dengan mengukus, tidak mendidih. Setelah dikukus, sayur-sayuran boleh dihancurkan dalam ayak atau dalam pengisar. Proses ini juga berlaku untuk bahan makanan lain, seperti daging dan ikan sehingga mereka tidak memasak terlalu lama.

3. Elakkan Menggunakan Garam atau Gula

Daripada menambahkan garam dan gula, anda harus menambah ramuan dan rempah secukup rasa. Bawang putih, bawang, lilin, saderi, hingga serai, dapat digunakan untuk menambahkan rasa pada makanan si kecil anda.

Perlu diingat, bayi mula mengenali selera pada usia 7 hingga 8 bulan. Sekiranya anak anda boleh makan makanan tanpa garam, ia akan menjadi sangat baik. Tetapi jika anak anda cenderung sukar makan, kemudian tambahkan sedikit garam sebagai penambah rasa.

Harap maklum, keju dan mentega mengandungi garam, jadi jika menggunakan mentega maka jangan tambah lebih banyak garam. Sementara itu, gula halus harus dibatasi dengan ketat. Terlalu banyak gula boleh menyebabkan anak anda hilang selera makan.

Baca juga: Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan Bayi

4. Pastikan makanan dimasak

Perkara yang mesti dipastikan ialah semua bahan makanan dimasak dengan sempurna. Makanan yang tidak dimasak sepenuhnya boleh mengandungi bakteria salmonella yang boleh menyebabkan cirit-birit pada anak kecil anda. Telur juga mesti dihidangkan dimasak, kerana telur separuh masak masih mengandungi kuman Salmonella typhosa . Ini boleh mengancam kesihatan sistem pencernaan dan imun yang belum sempurna.

Makanan bayi buatan sendiri tentunya lebih pelbagai dan menjimatkan. Ibu boleh memperkenalkan pelbagai jenis makanan sihat dan berkhasiat kepada anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan sama ada bayi mempunyai alahan atau keperluan pemakanan tertentu. Kami mengesyorkan berbincang dengan pakar pediatrik melalui aplikasi sebelum membuat makanan bayi buatan sendiri.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara membuat makanan bayi: Petua dan pilihan
Unicef. Diakses pada tahun 2021. Memberi makan bayi anda: 6-12 bulan