Kesihatan

7 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Albinisme

, Jakarta - Anda pasti pernah melihat seseorang dengan kulit dan rambut putih. Keadaan ini berlaku kerana orang itu mempunyai albinisme. Gangguan ini berlaku kerana badan mempunyai kekurangan atau ketiadaan pigmen melanin. Albinisme mempunyai beberapa tahap keparahan, mulai dari kulit putih dan rambut, rambut tipis, hingga masalah penglihatan.

Ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi kemungkinannya bergantung pada wilayah tersebut. Di benua Afrika, albinisme boleh berlaku pada setiap 5,000-15,000 orang. Selain itu, di Eropah dan Amerika Syarikat, albinisme boleh mempengaruhi satu orang setiap 17,000-20,000 orang. Albinisme boleh mempengaruhi semua jantina sama rata dan semua kaum.

Baca juga: Sebab-sebab Mutasi Genetik Boleh Menyebabkan Albinisme

Apa itu Albinisme?

Albinisme adalah penyakit yang diwarisi yang dicirikan oleh tahap pengeluaran melanin yang jauh lebih rendah daripada orang biasa. Melanin adalah pigmen yang bertanggungjawab terhadap warna kulit, rambut, dan mata. Orang yang menghidap albinisme biasanya mempunyai warna kulit dan rambut yang lebih ringan daripada ahli keluarga mereka atau orang di sekeliling mereka. Selain itu, mereka juga mungkin mengalami masalah penglihatan, dan ini biasa terjadi pada mereka.

Baca juga: 3 sebab mengapa kanak-kanak dilahirkan dengan albinisme

Melanin biasanya melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar matahari atau sinar ultraviolet. Oleh itu, seseorang yang menghidap albinisme akan lebih peka terhadap pendedahan cahaya matahari. Selain itu, penderita albinisme juga berisiko terkena barah kulit jika mereka terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama.

Baca juga: Albinisme Boleh Mempengaruhi Keupayaan Melihat

Fakta Albinisme

Berikut adalah fakta mengenai albinisme yang mungkin tidak anda ketahui:

  1. Walaupun albinisme adalah salah satu gangguan genetik yang paling selamat bagi seseorang, ia juga boleh menyebabkan masalah kesihatan tertentu. Masalah yang paling biasa adalah masalah penglihatan yang disebut albinisme okular. Jenis albinisme tertentu boleh diturunkan dari ibu ke anak dan boleh menyebabkan masalah serius, seperti kebutaan. Walaupun tidak ada kerosakan, kekurangan pigmentasi pada mata dapat menyebabkan kepekaan yang besar terhadap cahaya dan perkembangan retina yang tidak normal.

  2. Penampilan fizikal seseorang dengan albinisme kelihatan berbeza dari orang normal. Umumnya, orang albino mempunyai mata biru atau kelabu. Walaupun dalam satu kes, mata orang yang mengalami gangguan ini berwarna merah jambu atau merah.

  3. Seseorang yang menghidap albinisme harus lebih memperhatikan kesihatan mata, kerana penglihatannya relatif rendah. Orang-orang ini harus memakai kanta lekap atau cermin mata untuk membetulkan penglihatan yang buruk.

  4. Seseorang yang mempunyai kelainan warna kulit ini tidak mengalami pigmentasi yang dapat melindungi kulitnya dari sinar matahari jika terkena secara langsung.

  5. Albinisme tidak hanya berlaku pada manusia, tetapi juga dapat terjadi pada haiwan.

  6. Kelainan pigmentasi kulit ini tidak dapat ditularkan, baik melalui pemindahan darah, kontak kulit, atau melalui organisme yang dapat menyebarkan penyakit.

  7. Albinisme adalah penyakit yang tidak dapat diubati, kerana punca penyakit ini berada pada tahap genetik. Walau bagaimanapun, masalah mata dan kulit ini berlaku akibat gangguan ini dan dapat dirawat dengan cara yang betul.

Itulah beberapa fakta yang boleh anda ketahui mengenai albinisme. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai albinisme, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!