Kesihatan

Badan Gatal di Siang dan Malam, Mungkin Jaundis

, Jakarta - Jaundis terjadi apabila terdapat terlalu banyak bilirubin (pigmen kuning) dalam darah, suatu keadaan yang disebut hiperbilirubinemia. Bilirubin terbentuk apabila hemoglobin (bahagian sel darah merah yang membawa oksigen) dipecah sebagai sebahagian daripada proses kitar semula sel darah merah yang sudah tua dan rosak.

Bilirubin dibawa dalam aliran darah ke hati, di mana ia terikat pada hempedu. Bilirubin kemudian dipindahkan melalui saluran empedu ke saluran pencernaan, di mana ia dapat dihilangkan dari tubuh. Sebilangan besar bilirubin dihilangkan dalam tinja, tetapi sejumlah kecil dihilangkan dalam air kencing.

Sekiranya bilirubin tidak dapat digerakkan melalui hati dan saluran empedu dengan cukup cepat, ia menumpuk di dalam darah dan disimpan di kulit, hasilnya adalah penyakit kuning. Ramai orang dengan penyakit kuning juga mengalami kencing gelap.

Sekiranya tahap bilirubin tinggi, maka zat yang terbentuk ketika hempedu pecah dapat menumpukan sehingga menyebabkan gatal di seluruh badan. Salah satu cara untuk menghilangkan gejala gatal akibat penyakit kuning adalah dengan menggunakan ubat kolestiramin yang mengikat garam hempedu dalam tisu badan.

Gejala Jaundis

Selain sensasi gatal, terdapat beberapa gejala lain yang perlu diperhatikan, seperti sakit perut yang teruk dan mendalam, perubahan fungsi mental, seperti mengantuk, gelisah, atau kekeliruan, dan darah dalam pergerakan muntah dan usus.

Selain itu, ada kulit pasien juga memiliki kecenderungan memar atau mudah berdarah. Ia juga boleh menghasilkan ruam-ungu kemerahan dalam bentuk titik-titik kecil atau tompok-tompok yang lebih besar (menunjukkan pendarahan pada kulit).

Penyakit kuning paling kerap berlaku akibat gangguan yang menyebabkan pengeluaran bilirubin terlalu banyak. Selain itu, terdapat beberapa risiko lain yang mencetuskannya, seperti:

 1. Keradangan Akut Hati

Ini dapat merosakkan kemampuan hati untuk mengkonjugasi dan mengeluarkan bilirubin, yang mengakibatkan penumpukan.

 1. Keradangan Saluran empedu

Keadaan ini dapat mengelakkan rembesan hempedu dan pembuangan bilirubin, sehingga menyebabkan penyakit kuning.

 1. Halangan Saluran empedu

Ini mengelakkan hati menyingkirkan bilirubin.

 1. Anemia hemolitik

Pengeluaran bilirubin meningkat apabila sejumlah besar sel darah merah dipecah.

 1. Sindrom Gilbert

Ini adalah keadaan yang diwarisi secara genetik dan merosakkan keupayaan enzim untuk memproses perkumuhan hempedu.

 1. Kolestasis

Keadaan ini mengganggu aliran hempedu dari hati. Bile yang mengandung bilirubin terkonjugasi tetap berada di hati dan bukannya diekskresikan.

Keadaan yang kurang biasa yang boleh menyebabkan penyakit kuning termasuk:

 1. Sindrom Crigler-Najjar Sindrom

Ini adalah keadaan yang diwarisi yang merosakkan enzim tertentu yang bertanggungjawab untuk memproses bilirubin.

 1. Sindrom Dubin-Johnson

Ia adalah bentuk penyakit kuning kronik yang diwariskan yang mencegah bilirubin konjugasi daripada dikeluarkan dari sel hati.

 1. Pseudojaundice

Ini adalah penyakit kuning yang tidak berbahaya. Menguning kulit menghasilkan beta-karoten berlebihan, bukan dari bilirubin berlebihan. Biasanya ini berpunca daripada memakan wortel, labu, atau tembikai dalam jumlah besar.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit kuning dan rawatannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Jaundice
 • Jangan memandang rendah, ini adalah 8 gejala penyakit kuning
 • Mengakui Penyakit kuning pada Bayi, Berbahaya atau Normal?