Kesihatan

Virus Tear Gas Tamat Tempoh, Apa Bahayanya?

Jakarta - Ibu kota baru-baru ini sibuk dengan isu perubahan undang-undang yang berkaitan dengan undang-undang, yang dikenal sebagai RKUHP. Dilaporkan, terdapat banyak artikel yang telah diperbaiki atau disemak semula yang tidak menguntungkan masyarakat. Akibatnya, sebagai tindak balas, para pelajar turun ke jalan untuk menyuarakan aspirasi mereka di hadapan bangunan parlimen.

Sebilangan besar massa yang memberikan pidato di jalanan yang menuntut penolakan semakan undang-undang memberi kesan kepada akses jalan yang lumpuh sepenuhnya. Untuk menyebarkannya, pegawai polis akhirnya menuangkan air dan melemparkan gas pemedih mata ke arah orang ramai. Malangnya, diketahui bahawa gas pemedih mata telah habis masa penggunaannya kerana gas pemedih mata telah habis. Lalu, apakah bahaya bagi para demonstran yang tercemar?

Bahaya Gas Air Mata Tamat

Mengedarkan salah satu gambar yang kemudian menjadi viral berkaitan dengan demonstrasi yang dilakukan oleh pelajar beberapa waktu lalu. Dalam foto tersebut, dikatakan bahawa gas pemedih mata yang dilemparkan ke arah mereka telah habis. Katanya, kesan gas yang sudah habis lebih menyakitkan pada mata daripada gas yang masih sesuai digunakan. Adakah betul?

Baca juga: Jangan memandang rendah keadaan mata merah, ini adalah kesan buruk

Gas air mata mempunyai kesan yang cukup berbahaya pada mata, yang membuat mata lebih mudah terkena iritasi dan sengatan. Malah, pendedahan juga tidak baik untuk saluran pernafasan. Walau bagaimanapun, kesan pendedahan tidak sama untuk semua orang yang tercemar. Namun, jika ia telah habis tempoh, adakah kesannya akan lebih parah untuk kesihatan?

Ternyata, itu tidak berlaku. Sebenarnya, tidak ada hubungan yang signifikan dengan tarikh luput dan kesannya. Gas air mata mengandungi sebatian halogen sintetik. Taip CN, komponen utama agen Mace Aerosol memberi kesan pada mata. sementara gas pemedih mata CS adalah perengsa yang lebih kuat dan mempunyai kesan terbakar pada saluran pernafasan dan membuat anda menutup mata secara spontan. Namun, kesan ini cepat hilang, sekitar 5-10 minit setelah menghirup udara segar.

Baca juga: Kompres Mata Boleh Meringankan Gejala Konjungtivitis, Benarkah?

Kesan Pendedahan Gas Air Mata pada Badan

Sebenarnya, bagaimana gas pemedih mata mempengaruhi kesihatan tubuh? Berikut adalah kesan pendedahan gas pemedih mata yang berlebihan pada badan:

  • Mengganggu Penglihatan

Ya, mata adalah organ yang paling terjejas oleh pendedahan gas pemedih mata. Selain membuat mata tersengat dan iritasi lebih mudah terjadi, gas pemedih mata yang bersentuhan dengan mata juga membuat penglihatan terganggu. Gatal, sensasi terbakar, dan sengatan pada mata adalah tiga gejala utama pendedahan gas pemedih mata jika bersentuhan dengan mata.

  • Menyebabkan Sesak Nafas

Kesihatan tubuh kedua yang paling berpengaruh adalah saluran pernafasan, terutama paru-paru. Sekiranya terdapat kerengsaan pada saluran pernafasan, anda mungkin mengalami sesak nafas, batuk secara berterusan, untuk mengeluarkan air liur dan kahak yang berlebihan. Penumpukan gas di paru-paru menyebabkan sesak nafas.

  • Alahan pada Kulit

Nampaknya, pendedahan kepada gas pemedih mata juga memberi kesan yang besar pada kulit. Sekiranya terdedah, kulit akan mengalami gatal, sakit, menyebabkan reaksi alergi, dan luka bakar akibat bahan kimia. Sekiranya anda tidak mendapat udara segar dengan segera, anda boleh sakit kepala dan muntah.

Baca juga: Meyakinkan Gas Air Mata dengan Ubat Gigi? Hati-hati, inilah kesannya

Kesan pendedahan gas pemedih mata pada badan tidak berlaku dalam jangka masa panjang. Selepas beberapa minit, kesan ini akan hilang. Sekiranya ia tidak hilang dan menjadi lebih teruk, anda mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Segera buat temu janji dengan doktor di hospital terdekat untuk mengelakkan kesan negatif komplikasi yang mungkin berlaku.

Rujukan:
Kimia. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Terkena Air Mata.
Berwayar. Diperoleh pada 2019. Apa Yang Di Dalam: Tear Gas.
Diri. Diakses pada tahun 2019. Inilah Cara Tear Gas Mempengaruhi Tubuh Anda.