Kesihatan

5 Ciri-ciri Bayi Diwarisi dari Ibu

, Jakarta - Semasa kelahiran, banyak orang mengatakan bahawa anak ibu serupa dengan salah seorang ibu bapa. Secara umum, orang di sekitar akan memberi komen mengenai wajah dan rambut. Sesungguhnya, pada hakikatnya setiap bayi mempunyai 23 kromosom yang diperoleh dari ibu dan 23 kepingan lain yang diperoleh dari ayah.

Tahukah anda bahawa sifat-sifat yang timbul pada anak-anak juga boleh diwarisi daripada ibu bapa mereka, terutama ibu mereka? Sekiranya ibu mempunyai sifat pemarah, tidak mustahil jika anak yang dilahirkannya mempunyai sifat yang sama. Dengan itu, anda dapat mengetahui sifat-sifat yang diwarisi pada bayi yang diturunkan oleh ibu. Baca di sini!

Baca juga: 7 Fakta mengenai Bayi Baru Lahir

Ciri-ciri Warisan Bayi yang diturunkan dari Ibu

Adalah wajar bahawa anak-anak adalah imej ibu bapa mereka. Bapa dapat mengurangkan bentuk fizikalnya, seperti ketinggian, cap jari, dan susunan gigi. Kemudian, ibu juga dapat mewarisi beberapa harta pusaka dalam bentuk fizikal seperti warna dan jenis rambut, tangan yang dominan, dan lain-lain.

Perkara yang paling banyak diturunkan dari ibu adalah wataknya. Oleh itu, jangan terkejut jika anak akan mempunyai sifat seperti ibu, jadi ayah mesti menghadapi dua orang dengan sifat yang sama persis. Berikut adalah beberapa sifat yang diwarisi dari ibu kepada bayinya yang diturunkan:

  1. Corak Tidur

Sifat pertama yang diwarisi dari ibu hingga bayi adalah corak tidur. Dikatakan bahawa genetik ibu berperanan lebih besar dalam membentuk cara anak ibu tidur. Beberapa perkara yang berkaitan dengan ini, seperti posisi tidur yang sering berubah dan gangguan insomnia yang timbul.

  1. Kepintaran

Sifat lain yang diwarisi dari ibu adalah tahap kecerdasan, yang berkaitan dengan DNA. Sekiranya seorang ibu adalah seseorang yang cukup cerdas, anak-anaknya pada amnya akan sama. Walau bagaimanapun, DNA mempengaruhi faktor pendorong kecerdasan, walaupun hanya separuh, selebihnya dipengaruhi oleh faktor luaran yang lain.

Baca juga: Adakah Gangguan Kecemasan Sosial adalah Penyakit Keturunan?

  1. Ceramah Aktif

Juga disebutkan bahawa salah satu sifat yang diturunkan dari ibu ke anak adalah kebiasaan bersuara aktif kerana faktor gen ekstrovert yang diterima. Sekiranya ibu anak mempunyai kebiasaan untuk bersosial, kemungkinan anaknya juga akan mempunyai sifat yang sama. Walaupun begitu, sifat ini masih boleh berubah bergantung pada seberapa dekatnya dia dengan ayahnya.

Ramai orang masih tertanya-tanya apakah sifat yang diwarisi dari ibu kepada bayinya. Walau bagaimanapun, anda boleh meminta doktor dari mengenai kekeliruan ini. Mudah, ibu sudah cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar untuk mendapatkan akses kesihatan yang mudah!

  1. Keupayaan Muzik

Satu lagi sifat yang boleh diturunkan dari ibu ke anak adalah kemampuan muzik. Walaupun begitu, bakat-bakat ini dapat diasah atau tidak bergantung pada minat anak untuk menerokainya. Walaupun anda mempunyai bakat, jika anda tidak sering mempraktikkannya, anda tetap tidak akan menguasainya.

  1. Ingatan

Juga dinyatakan bahawa seorang ibu dapat memberikan kekuatan untuk mengingat kepada anak-anaknya melalui DNA yang ada. Pada mulanya, ini dianggap mustahil dan merupakan faktor persekitaran di mana anak membesar. Namun, dalam satu kajian dinyatakan bahawa trauma yang teruk dapat diturunkan kepada anak-anak mereka melalui DNA.

Baca juga: Berikut adalah 6 Penyakit yang Disebabkan oleh Genetik

Itulah beberapa perkara yang merupakan sifat pusaka dari ibu hingga anak. Walaupun begitu, semua ini masih bergantung kepada faktor persekitaran dan ibu bapa. Sokongan untuk anak-anak yang berkaitan dengan kecerdasan dan minat mereka terhadap muzik dapat ditingkatkan melalui dorongan dari ibu bapa dan juga minat anak-anak mereka.

Rujukan:
Pendidikan Keluarga. Diperoleh pada 2020. 8 Ciri-ciri Bayi Diwarisi Dari Ibunya.
Kilang Kraf. Diperoleh pada tahun 2020. 20 Ciri-ciri Anak Yang Tidak Diingini Diwarisi Dari Ibu Mereka.