Kesihatan

6 Cara Merawat Ekzema Atopik

, Jakarta - Eksim atopik adalah keadaan yang menjadikan kulit menjadi merah dan gatal. Ia biasa berlaku pada kanak-kanak, tetapi boleh berlaku pada usia berapa pun. Dermatitis atopik yang kronik cenderung menjadi lebih teruk kerana disertai dengan asma atau demam.

Sebenarnya tidak ada penawar untuk dermatitis atopik. Walau bagaimanapun, langkah rawatan diri dan rawatan diri dapat melegakan gatal dan mencegah wabak baru. Contohnya, membantu mengelakkan sabun yang keras, melembapkan kulit secara berkala, dan menggunakan krim atau salap.

Tanda atau gejala eksim atopik sangat berbeza dari orang ke orang, tetapi gejala yang biasa terjadi adalah kulit kering, sensasi gatal yang teruk, terutama pada waktu malam. Di samping itu, tompok merah hingga coklat kelabu di tangan, pergelangan tangan, kaki, pergelangan kaki, leher, dada atas, kelopak mata, siku dan lutut. Semasa pada bayi, menutup wajah dan kulit kepala.

Baca juga: Gejala yang muncul pada kulit akibat eksim atopik

Gejala lain, bahkan lebam kecil yang mungkin pecah dan berkerak ketika kulit tergores, menebal, retak, dan bersisik. Dermatitis atopik paling kerap bermula sebelum usia 5 tahun dan boleh berterusan hingga remaja dan dewasa. Bagi sesetengah orang, keadaan ini dapat hilang seketika, bahkan selama beberapa tahun dan kemudian muncul semula. Berikut adalah kaedah untuk merawat eksim atopik:

  1. Melembapkan kulit sekurang-kurangnya dua kali sehari

Krim, salap, dan losyen boleh menjadi pilihan untuk menjaga kelembapan kulit. Pilih produk atau produk yang sesuai untuk anda.

  1. Mengenal dan Mengelakkan Pencetus yang Membuat Keadaan Menjengkelkan

Perkara yang boleh memperburuk reaksi kulit, termasuk peluh, tekanan, kegemukan, sabun, deterjen, habuk, dan debunga. Apa yang perlu anda lakukan adalah mengurangkan pendedahan anda terhadap pencetus ini.

  1. Mengelakkan Makanan Tertentu

Bayi dan kanak-kanak mungkin mengalami gejala makan makanan tertentu, termasuk telur, susu, kedelai, dan gandum. Bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenai mengenal pasti alahan makanan yang mencetuskan eksim atopik.

Baca juga: Ini adalah masalah kulit yang boleh mempengaruhi bayi

  1. Tempoh Mandi Yang Betul

Hujan mandi lebih pendek tetapi bersih. Hadkan mandi dan penggunaan mandi antara 10-15 minit. Dan gunakan air suam, tidak panas.

  1. Gunakan Sabun Ringan sahaja

Pemilihan jenis sabun boleh menjadi pertimbangan yang tepat untuk merawat gejala eksim atopik agar tidak menjadi lebih teruk. Pilih sabun ringan. Sabun deodoran dan sabun antibakteria dapat menghilangkan lebih banyak minyak semula jadi dan mengeringkan kulit.

  1. Keringkan Diri dengan berhati-hati

Setelah mandi, tepuk kulit dengan lembut menggunakan tuala lembut dan sapukan pelembap semasa kulit masih lembap.

Eksim atopik dikaitkan dengan variasi gen yang mempengaruhi kemampuan kulit untuk memberikan perlindungan. Ini membolehkan kulit terjejas oleh faktor persekitaran, perengsa dan alergen. Terdapat beberapa faktor risiko yang menyebabkannya, seperti mempunyai keluarga dengan eksim, alergi, demam, atau asma.

Baca juga: 5 Perkara yang Harus Dielakkan Apabila Anda Mengalami Ekzema Atopik

Ekzema atopik juga boleh menyebabkan komplikasi termasuk:

Asma dan Demam

Ekzema kadang-kadang mendahului keadaan ini. Lebih daripada separuh kanak-kanak dengan dermatitis atopik menghidap asma dan demam hay pada usia 13 tahun.

Gatal Kronik dan Kulit Bersisik

Keadaan kulit yang disebut neurodermatitis ( lichen simplex kronik ) bermula dengan tompok-tompok kulit gatal. Apabila anda menggaru kawasan itu akan lebih gatal.

Jangkitan Kulit

Goresan berulang yang merosakkan kulit boleh menyebabkan luka dan retakan terbuka. Ini meningkatkan risiko jangkitan dari bakteria dan virus, termasuk virus herpes simplex.

Dermatitis Tangan Merengsa

Ini terutama mempengaruhi orang-orang yang pekerjaannya memerlukan tangan mereka untuk selalu basah dan terkena sabun, detergen dan disinfektan yang keras.

Masalah tidur

Kitaran gatal-gatal boleh menyebabkan kualiti tidur yang buruk

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai eksim atopik dan cara mencegah dan merawatnya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .